Prijava
 1.    

  Vađenje crne kugle u bilijaru

  Stvar koju primenjuju klinci kad igraju bilijar u nekom kafiću (u kom bi im inače trebalo zabraniti pristup jer nemaju 18... zapravo nemaju ni 13, al' 'ajd').

  Pošto u "crnoj osmici" kada "uteraš" crnu kuglu pre nego što uteraš sve svoje kugle, automatski gubiš i igra je gotova. Da klincima ne bi propao žeton koji su platili 50 dinara, radi bezbednosnih razloga, da im ne propadne igra ako je slučajno zavrljače u rupu, kugla bleji kod nekog od klinaca koji gleda. Pa kad jedan klinac utera sve svoje kugle, onda tek ulazi crna kugla.

  Ako kojim slučajem ostave crnu kuglu i slučajno je ubace, onda se igra nastavlja jer je ipak 50 dinara za žeton previše da bi se igra prerano prekinula. Igra se ko pre ubaci sve kugle... što može da potraje jer su klinci istrajni u promašivanju.

  Izraz je primenjiv u nekim situacijama, kad neko hoće nešto da uradi na lakši način tako što otkloni neku prepreku koja bi mu smetala u tome iako ne bi trebalo.

  Geek verzija:

  Lik 1: Pu, ne mogu pređem ovu misiju. 'Bem ti ovaj Warcraft.
  Lik 2: Ma uspećeš ti. Idem začas do radnje po Smoki.
  *5 minuta kasnije*
  Lik 1: E, uspeo sam.
  Lik 2: Ozbiljno?
  Lik 1: Ma jok, ušao sam u map edit i sklonio im pola baze.
  Lik 2: Ej, nema vađenja crne kugle!

  Penzionerska verzija (šah)

  Deda 1: :razmišlja:
  Deda 2: Hoćeš li danas?
  Deda 1: Pogledaj onu maloletnicu tamo. :uzima topa od protivnika, dok je ovaj zaokupljen:
  Deda 2: Aha dobra je... čekaj, jesi li ti mislio da neću primetiti da si mi maznuo topa? Stvarno se ponašaš k'o neko derle, a tolik' mator konj.
  Unuk od dede 1: Deda, nema vađenja crne kugle. Nemoj da doživljavam tranfer blama od tebe ovde.