Prijava
   

Zadušne babe

Babe (oba pola) koje idu po zadušnicama, sahranama, parastosima, crkvenim slavama... Svuda gde ima da se jede i pije. Jedu, piju i trpaju u torbe da nose kući. Vremenom su toliko oguglale, da se više ne trude ni da pokažu lažnu ožalošćenost, nego opušteno ćaskaju kao da su same, a i okolina ih je jednostavno prihvatila takve kakve su. Preteče onih što danas idu po raznim hepeninzima, VIP žurkama i sl. da bi jeli i pili ako nešto ima i da bi bili viđeni u društvu poznatih (guranje u kadar prilikom slikanja se podrazumeva).

Razgovor između zalogaja (žvak, mljac, cvrc, pljuc i sl. ubaciti po nahođenju):
Zadušna baba 1: Uf što mašno ovo petšenje...
Zadušna baba 2: Ješ vala, a i tuorta im ništa ne valja. Užegli oraši...
ZB1: Eee, šejo mila, ništa nema dok numre jedinče...
ZB2: (klima glavom)

Komentari

Ubilo ovo, primer posebno.

Hahahahahahahahah..smeh..smeh..smeh..smeh :'D + + +

:) :D Idemooo...

Одлична. +

Хвала људи. Мислио сам се да ли да ставим ово, сурово је. Али претегло је што је случај прастари и истинит. Једноставно, такве/такви су, ту су око нас и део су нашег окружења.

ma gde surovo, pa ima taj crnjak, poznat je.
i ono :
"mamo, kako sam kukala"
"zajebala si sve"

kakv crnjak u primeru, +

A sada nešto sasvim drugačije...

E svašta...kao ovo nije imalo bolji skor pre 7 godina!?

Спасибо, дороги Миша Афанасијевичу! Овај и претходни избор уједно чине лепу по(р)уку свима онима који дрекну "плагијат!" чим виде исти наслов.

Обе дефиниције су о значењу израза данас, пошто задушне бабе у изворном значењу скоро да више уопште не постоје. То су биле жене које би долазиле у покојникову кућу, купале га, облачиле, спремале за сахрану и помагале ожалошћеној породици да се организује и да све протекне како треба. Дакле, као што на почетку нечијег живота комплетну логистику пружају бабице, тако су на његовом крају то чиниле задушне бабе.

Задушне бабе у изворном значењу данас се могу наћи само по малим и забаченим местима. У већим се то индустријализовало, иде као на покретној траци, па су и њихов део посла преузели Топаловићи.

Upravo to što komentariše frajkor.