Prijava

Sve je to Amerika smislila.

A da, dodala bih još i nešto vezano za sukob religije i Astrologije. Đotiš - Astrologija koja se praktikuje u Indiji nije u sukobu s religijom, štaviše, tamo se deca od 7 godina vode astrologu ne bi li roditelji dobili savet kako bi mogli da usmere to dete a da ono ne protraći svoje potencijale. Naravno, bez ikakvih ograničavanja, već neki vid psihološke procene, ali uspomoć astroloških pomagala. Dakle, po priči naših popova Astrologija je u sukobu sa hrišćanstvom, jer se bavi predviđanjem budućnosti pomoću 'nedozvoljenih sredstava' i slično, što je apsolutno netačno, astrolozi se NE BAVE predviđanjem budućnosti nečim neprirodnim. Astrološka saznanja se zasnivaju isključivo na praksi, ne na nagađanju, već su jednostavno ljudi 5000 godina unazad beležili promene položaja planeta i palanetarne konfiguracije i poredili to sa događajima na globalnom nivou, zatim na mundanom, na kraju na ličnom s tendencijom sve dubljih analiza. Kad bi čovek seo i razmišljao 5 godina šta će mu se desiti, kombinovao sve moguće događaje, ljude, sopstvene potencijale, mogao bi da 'predvidi' svoju budućnost. Od Astrologije te iste proračune dobijaš za 5min, zato što je neko sve to već uradio pre tebe. Dakle, astrolozi koriste inteligenciju i intuiciju za 'predviđanja'.

Nekome je dovoljno da se služi psihologijom da predvidi te stvari, neko koristi i astrologiju. U suštini, astrologija nije u sukobu sa religijom, već sa pojedinim religijama, što u stvari govori da ona nije u sukobu sa Bogom i duhovnošću, već sa grupom ljudi, konkretno sa hrišćanima, i to samo zato što astrolozi mnogo više znaju o hrišćanstvu nego hrišćanski popovi o astrologiji.

Изузетно добро написан текст. Са задовољством га прочитах.

U suštini, pravi Astrolozi bi trebalo da su naučnici, da razvijaju i prenose svoje znanje, a ne da ga koriste za iznuđivanje novca.

Ма, то би било океј кад би астрологија заиста била научно потврђена. Али није.

Što se tiče Blizanaca Džimi, već 4min razlike u rođenju menja stvari. Ali i da je razlika manja od 4min postoje metode u Astrologiji koje se bave ogledanjem nečijeg horoskopa u tuđem, postoje derivatne kuće bla bla.

Управо оно што пише у тексу који је Блек линковао. Астрологија своју неодређеност и мутност користи као предност. И, да, шта је то ''тренутак рођења''? Излазак из роднице или тренутак кад сестра упише време у регистар? Шта је са децом ''прерано'' рођеном царским резом попут мене, на пример? Је л' се хороскоп исто и на мене примењује као и на остале људе? Шта се то деси с људима у тренутку кад се роде, па носе тај жиг до краја живота? Која сила утиче на њих? Ај објасни ми то као ''научник'' који се бави астрологијом, пошто си већ то поменула.

Evo i ja ga pročitah, i odmah da kažem da pola teksta otpada, jer

Stoici su priznavali postojanje samo jednog univerzalnog zakona koji povezuje sve postojeće i iz ovog razloga je njihovo učenje o jedinstvu univerzuma postalo osnova za objašnjenje prirode veze izmedju vidljivog neba i Zemlje koju mi danas označavamo kao sinhronicitet. Suština ove sinhronicitetne veze leži u istovremenosti promena i ciklusa koji se odvijaju na nebu, u vidu planetarnih kretanja, i u čoveku, a koja isključuje uzročno-posledični odnos izmedju neba i čoveka. Dakle, planete i nebeska sfera kreću se uporedo sa unutrašnjim čovekovim razvojem, pa je, u tom smislu, netačna tvrdnja da “zvezde utiču” na čoveka i njegovu sudbinu. Zvezde su samo pokazatelji i same po sebi ne uzrokuju ništa. Zbog svega ovoga astrološka veza neba i Zemlje ne može se okarakterisati kao uzročno-posledična kao što se to danas veoma često čini, već kao simbolična i mistična kako je i objašnjavana hiljadama godina.

Ovo je deo odgovora astrologa na pitanje šta je astrologija.

I sad cete zbog astrologije da zapostavite "dildo sa krvotokom". Super ste. Sad sam se igrao sa vama i nikad vise.

Ја у хороскоп верујем исто као и у метеоролошку прогнозу...од сто покушаја, мора вала један да их убоде.

Али када купим новине, редовно га прочитам, чисто да видим шта су написали.

Drugim rečima, ako je gravitacija ta sila koja prenosi uticaj nebeskih tela na ljude, onda bi u tumačenju svakog horoskopa Mesec morao da ima dominantan uticaj, dok bi planete imale sasvim efemernu ulogu. Pa ipak, nijedna astrološka škola ne daje takav primat Mesecu.

Zapravo, Mesec igra dosta veliku ulogu u svakom tumačenju, ali nebitno, ovo što su napisali je dezinformacija.

nisam sklona da verujem nečemu što se zasniva na principima koji mi nisu niti jasni niti dokazivi, ali sve što su mi rekle iskusne horoskoplije mi je totalno tačno.
ali to i dalje ne znači da verujem. odlučila sam da verujem selektivno, u ono što mi se sviđa. u tužne stvari neću da verujem (fun fact: jeziva predviđanja koja mi je dala horoskoplija je par godina kasnije od reči do reči ponovila jedna luda baba što me startovala na ulici jer mora nešto da mi kaže što vidi)
slučajno ili ne, mene zabavlja.

Nisam naučnik, astrologija mi je hobi :) Kao što rekoh, nekome odgovaraju okultna učenja, nekome ne. Neko se bavi nižim oblicima energije - materijom i za sve mu je potreban materijalni dokaz, a neko pridaje značaj simbolici i mistici.

Postoje raaaaaaaaazne metode sa pravljenje horoskopa. Postoji obrnuti proces - rektifikacija gde ti astrolog na osnovu nekih događaja, okolnosti i potencijala odredi u koliko sati si rođen i da li te takva konfiguracija planeta 'radi'. :)

Pre svega, astrolozi svakoj od planeta daju manje-više identičnu ili bar uporedivu "težinu". Sve planete su nekako jednako važne. Astrolog implicitno tvrdi da nama najbliža planeta, Venera, utiče na nas koliko i Pluton, stotinak puta udaljeniji i šest puta manji.

Ovo je isto dezinformacija, brže i bliže planete bliže govore o nečemu, brže planete imaju veće orbise (dozvoljena odstupanja u pravljenju aspekata, uglova između planeta).

Stoici su priznavali postojanje samo jednog univerzalnog zakona koji povezuje sve postojeće i iz ovog razloga je njihovo učenje o jedinstvu univerzuma postalo osnova za objašnjenje prirode veze izmedju vidljivog neba i Zemlje koju mi danas označavamo kao sinhronicitet.

Чекај, сад савремену науку треба да сводимо на размишљања Стоика који су живели пре милион година? :))

Suština ove sinhronicitetne veze leži u istovremenosti promena i ciklusa koji se odvijaju na nebu, u vidu planetarnih kretanja, i u čoveku, a koja isključuje uzročno-posledični odnos izmedju neba i čoveka. Dakle, planete i nebeska sfera kreću se uporedo sa unutrašnjim čovekovim razvojem, pa je, u tom smislu, netačna tvrdnja da “zvezde utiču” na čoveka i njegovu sudbinu.

Ја мислим да је ово нонсенс великих размера.

Postoje raaaaaaaaazne metode sa pravljenje horoskopa. Postoji obrnuti proces - rektifikacija gde ti astrolog na osnovu nekih događaja, okolnosti i potencijala odredi u koliko sati si rođen i da li te takva konfiguracija planeta 'radi'. :)

Је л' умеш ти то да радиш? Ево, ја ти дам податке који те интересују, а ти ако ми погодиш у колико сам сати рођен, скидам капу и повлачим све што сам рекао овде. :)

Надам се да нећу а увредим оне који верују у хорскоп (поготову мулуцу) када кажем да ја мислим да су то чисте глупости.

To za Stoike je u sklopu onog teksta za koji sam odmah dala linak. Aj obećavam ti kad navatam ovu jednu ženetinu što zna rektifikaciju da ću reći da ti to odradi. Pošto sam videla kad to radi, postoji tema na astro forumu gde je ona to pisala, ali eto, da ne bude da je išta 'namešteno' i da ti to pokazujem, a moguće je da je za njih znala sat rođenja.

Šta je nonsens? Da zvezde ne utiču? Ili to za sinhronicitet?

Da se razumemo, ja se ograđujem od bilo kakvog davanja prednosti astrologiji nad inteligencijom. Napisah već, ne postoji išta u astrologiji što ona može da ti pruži, a inteligencija i viša stanja svesti ne mogu. Astrologiju ne uzdižem, niti ubeđujem vas da poverujete u bilo šta, jer je to nemoguće. I astrologija nije vera da se u nju veruje, eto. Samo mi je bilo smešno ovih nekoliko dezinformacija i stavova zasnovanih na neznanju.

edit: Peki, nisi me uvredio, afkors, takve stvari čujem svaki dan, preostaje mi samo da se nasmejem. Bez imalo doze sarkazma, to je jednostavno tvoja emocija prema tome. Kažem emocija, jer mišljenje nikako ne može biti ako je zasnovano na neznanju, predrasudama i rečima drugih.

Divan je onaj tekst sa b92.

Ajde da se malo igramo logike i zdravog razuma.

mylyca, kao zagovornik astrologije i neko ko to proučava, kaže da je suština astrologije u sledećem: "Dakle, planete i nebeska sfera kreću se uporedo sa unutrašnjim čovekovim razvojem, pa je, u tom smislu, netačna tvrdnja da “zvezde utiču” na čoveka i njegovu sudbinu. Zvezde su samo pokazatelji i same po sebi ne uzrokuju ništa. Zbog svega ovoga astrološka veza neba i Zemlje ne može se okarakterisati kao uzročno-posledična kao što se to danas veoma često čini, već kao simbolična i mistična kako je i objašnjavana hiljadama godina." Po ovome, ja grešim što mislim da astrolozi pokušavaju da pronađu uzrok-posledica vezu između položaja i kretanja nebeskih tela i svakog pojedinačnog čoveka. Njihovo obrazloženje tok daleko je sumanutije od toga.

Naime "planete i nebeska sfera kreću se uporedo sa čovekovim razvojem" - ukoliko bi ovo bilo tačno, to bi značilo da za svakog pojedinačnog čoveka od 6 500 000 000 živućih u ovom trenutku, mora da postoji odgovarajuće kretanje nebeskih tela, što zmači da bi ista nebeska tela u istom trenutku morala da budu na 6 500 000 000 različiti pozicija, što je, čini mi se nemoguće, jer su ona uvek na jednoj poziciji u tačno određenom trenutku.

Dalje "Zvezde su samo pokazatelji i same po sebi ne uzrokuju ništa." - pošto smo utvrdili da je nemoguće da se jedna ista nebeska tela nalaze na različitim pozicijama u jednom istom trenutku, kako je onda moguće da iz jednog i jedinog mogućeg položaja nebeskih tela u svakom trenutku, proizlazi 6 500 000 000 najrazličitijih sudbina za svakog pojedinačnog čoveka? S obzirom da su nebeska tela u sadašnjosti uvek u istom položaju prema svima, sledilo bi da svi ljudi treba da dele identičnu sudbinu, a čini mi se da to nije istina, jer postoji 6 500 000 000 različitih sudbina.

"astrološka veza neba i Zemlje ne može se okarakterisati kao uzročno-posledična kao što se to danas veoma često čini, već kao simbolična i mistična kako je i objašnjavana hiljadama godina." - pitam se zato, kako onda mylyica može da tvrdi da se iza ovog krije nekakva nauka. To zapravo može da se tvrdi samo ako se nema pojma o tome šta je nauka. Mislim da astrolozi i ljudi koji im veruju pripadaju nekom drugom vremenu, kao što mylyca kaže, nekoliko hiljada godina u rikverc. To je po meni korov za razum, koji treba biti iskorenjen, jer tera lakoverne i neuke ljude na transfer odgovornosti.

Šta je nonsens? Da zvezde ne utiču? Ili to za sinhronicitet?

Хтео сам да напишем ово што већ лепо написа Филантропофоб:

Naime "planete i nebeska sfera kreću se uporedo sa čovekovim razvojem" - ukoliko bi ovo bilo tačno, to bi značilo da za svakog pojedinačnog čoveka od 6 500 000 000 živućih u ovom trenutku, mora da postoji odgovarajuće kretanje nebeskih tela, što zmači da bi ista nebeska tela u istom trenutku morala da budu na 6 500 000 000 različiti pozicija, što je, čini mi se nemoguće, jer su ona uvek na jednoj poziciji u tačno određenom trenutku.

Милице, признај да је мало наивно. :)

Filantropofob, izvini, ali neću te udostojiti komentara, pošto očigledno nisi ukapirao i nemaš osnovna predznanja da bismo dalje polemisali. I, ja astrologiju ni u jednom momentu svojim rečima nisam nazvala naukom, već pomagalom, okultnim znanjem.

We are all made of stars :))

Meni je fas-ci-nant-no (baš ovako, raščlanjeno) kako ljudi koji su apsolutno ubijeđeni da poznaju astrologiju i osobine svih horoskopskih znakova, do tančina, nikad ali nikad nikad ne uspiju da pogode koji sam ja znak: sasvim uvjereno kažu: "Ti si sigurno to-i-to", a onda probaju još par puta ("A onda si sigurno ovo-i-ovo"), pa onda probaju da se izvuku na ascendent ("E pa zato si u podznaku sto posto ono-i-ono"). I greška. Svaki put. Sreća da postoji samo 12 znakova.

Ma nisam ja ovo pisao da bi me ti "udostijila komentara", već da bih ljudima zdravog razuma sugerisao da se otrgnu od vere u gluposti...

Uh, natalna karta je konfiguracija planeta u momentu rođenja osobe. Ona opisuje potencijal koji nam je dat pri rođenju, ono što smo nasledili od roditelja, primarne karakteristike. A tranziti planeta na natalnu kartu dalje simbolično predstavljaju aktiviranje tog potencijala.