Prijava

ма немају ти везе ратови са тим, пазле

упореди период еволуције и време неког озбиљног ратовања, дакле 3000-3500 година

и узми у обзир да не ратујеш нон-стоп него снагу трошиш на рад што ће рећи да је доста озбиљније копање на Динари и сеча дрва на Кавказу него гајење пиринча и риболов

Kad se ratuje, mnogo više se mijenja struktura genetskog poola nego u mirnodopskim uslovima.
U Evropi si imao neprestano ratovanje, gomile osvajača koji su dolazili izvan Evrope i sličnih čuda i to je mnogo uticalo na genetski pool svakog od naroda jer su se međusobno i ubijali i mješali. Da ne pričam o dovođenju robova.
Sječa drva i kopanje nemaju nikakvog uticaja na to kakvo će tvoje potomstvo biti jer se stečene osobine ne prenose na potomstvo.
Drugim riječima, ako ti imaš ruku 60 santima to ne znači da tvoj sin možda neće biti mlitavko od 50 kila.

Sigurno da ima. Nisam stručan, ali sasvim mi je logično da se tokom različitog evolutivnog puta (nema to veze sa robovima i slično, već mnogo ranije), višehiljadugodišnjeg načina življenja, ishrane (samo meso), lova (sve životinje na prirodnom staništu crnaca su takođe brže) došlo do još nekih razlika, a da to nije samo boja kože.

Ishrana ne dopronisi mnogo tipu tjelesne građe ali može imati veze sa metabolizmom. Recimo, kroz dug period selekcije dođe do toga da crnci bolje koriste proteine iz hrane od bjelaca. To sam negdje čak i pročitao čini mi se al me ne drži za riječ. Mada kažem da je to vrlo moguće i sve ida nije dokazano ima nešto u tome sigurno jer meso pokretnijih životinja je i bogatije proteinima.
A ovo za robove ima veze sigurno jer je to bila praktično afrika na kvadrat pa na desetu. Ono, kapiram da uzmeš 100 nigera iz Ugande i 100 iz SAD i da ih odgajaš u istim uslovima da bi ovi iz SAD bili fizički superiorniji jer im je genetski pool desetkovan po pitanju loših fizičkih osobina u periodu robovlasničkog društva.

Ima sve to smisla, ali prosto kapiram da je robovlasničko društvo bilo isuviše "nedavno", da bi iole značajno uticalo na genetiku današnjih crnaca.

Није недавно, трајало је од 1500их па све до средине 19. века, значи неких 350 година, а није било потпуно слободно друштво, него су селектовани само најјачи црнци, а убијани су или умирали од умора и рада они слабији.

ne mogu da se sjetim nekih afričkih crnaca koji su vrhunski sprinteri

Bem mu miša, nije valjda da niste čuli za Frenkija Frederiksa iz NamIIIbije???
Brko, vječiti drugi. E'o slike:
http://assets.olympic.org/fortherecord/assets/images/i7/Fredericks_carousel6.jpg
BiJo paklen sprinter.

Nisam znao za ovaj pomjeren centar ravnoteže. Inače, stari mi je bio atletičar na srednjim prugama, juniorski rekorder BiH šezdesetineke, blabla... i kaže da su njima objašnjavali da su crnci izdržljiviji na dugim prugama zbog broja i rasporeda znojnih žlijezda.

E ta selekcija najjačih već ima smisla, naravno.

Što se tiče nekih izmena u genetskom kodu zbog kojih postoje razlike u građi crnaca i belaca, 350 godina je premalo.

Uostalom, skloniji sam tome da budem potpuni rasista i da mislim da su belci ti koji su tokom hiljada godina došli do građe kakvu imaju danas, a da su crnci ovako građeni mnogo, mnogo duže.

Црнци у Америци су чист пример заједничког рада природне селекције и друштвене селекције. Као рецимо Ашкенази Јевреји, којих има јако мало на свету, мислим да чине 0.2% светске популације, али имају око 20% Нобелових награда, и има их у много већем проценту међу научницима и богатима, зато што су још давно, у време римске окупације, они њихови свештеници донели закон да свака породица мора да једно дете пошаље на учење Талмуда, Торе, јеврејских закона, математике и осталог. Пошто већина породица није имала могућност за то, јер су им деца радила на њиви и помагала око куће, само најбогатији су могли то да приуште и временом се исфилтрирала популација образованих и паметних, а још су и само најпаметнији могли да заврше те школе. А притом су се онда вековима Јевреји раширили по Европи и бавили се банкарством и осталим стварима које су дуго времена биле забрањене Хришћанима и Муслиманима. Имали су буквално монопол на економију и разне "паметне" ствари у току Средњег века и тако су мешавином еволуције и друштвених утицаја успели да дођу до тога да њихова етничка група има пропорционално највећи IQ. Пробаћу да нађем чланак о томе.

EDIT: Не могу да нађем баш тај чланак, али кад се гугла, има доста о овоме.

nisu askenazi pametniji zbog genetike, nego zbog kulture koja ih tera da od malena uce i razvijaju mozak. to, u kombinaciji sa malo drugacijim pogledom na moral i ucenjem da se kao grupa uvek drze zajedno i nikad ne bore medjusobno dovodi do toga da budu glavni.

nisu askenazi pametniji zbog genetike, nego zbog kulture koja ih tera da od malena uce i razvijaju mozak. to, u kombinaciji sa malo drugacijim pogledom na moral i ucenjem da se kao grupa uvek drze zajedno i nikad ne bore medjusobno dovodi do toga da budu glavni.

Наравно, али кажем, читао сам озбиљан чланак који говори како су доспели у добру почетну позицији, сасвим случајно, мешавином тога што ти причаш и еволуције. Да је та друштвена компонента омогућила да се природна селекција одвија јаче да тако кажем. У истом чланку се и прича о друштвеним променама у Енглеској током средњег века и касније. Како су се други, трећи и четврти синови племића као образовани и са радном етиком и свим спуштали у ниже слојеве јер нису могли да наследе и онда су тако на неки начин вукли друштвене промене и довели до тога да друштво културно еволуира.

opet, kod askenazija, ne verujem da genetika ima neki uticaj. ima ona fora da nisu nikad imali zemlju u evropi i morali su da nadju drugaciji nacin, da pomocu usluga prezive. kad je doslo do prelaska na industrijsku revoluciju i prelazak sa poljoprivrede u gradove, imali su kulturolosku prednost koja im govori, uprosceno, da bolje prezivljavas i vredis onoliko koliko znas a ne koliko zemlje imas.
to do dana danasnjeg njima funkcionise jer su imali mnogo vise od evropljana vremena da se naviknu na takav sistem. skandinavci danas menjaju drustvo u tom smeru. mi i dalje naravno kasnimo.

Црнци у Америци су чист пример природне селекције и друштвене селекције. Као рецимо Ашкенази Јевреји, којих има јако мало на свету, мислим да чине 0.2% светске популације, али имају око 20% Нобелових награда, и има их у много већем проценту међу научницима и богатима, зато што су још давно, у време римске окупације, они њихови свештеници донели закон да свака породица мора да једно дете пошаље на учење Талмуда, Торе, јеврејских закона, математике и осталог. Пошто већина породица није имала могућност за то, јер су им деца радила на њиви и помагала око куће, само најбогатији су могли то да приуште и временом се исфилтрирала популација образованих и паметних, а још су и само најпаметнији могли да заврше те школе. А притом су се онда вековима Јевреји раширили по Европи и бавили се банкарством и осталим стварима које су дуго времена биле забрањене Хришћанима и Муслиманима. Имали су буквално монопол на економију и разне "паметне" ствари у току Средњег века и тако су мешавином еволуције и друштвених утицаја успели да дођу до тога да њихова етничка група има пропорционално највећи IQ. Пробаћу да нађем чланак о томе.

A možda je to sve što nam napriča Jevrejska propaganda a i Jeverjska mafija sigurno drži nobela.... Nobel se dokazao i pokazao Nobelovim nagradama za mir... Pamet i lukavstvo nije jedno te isto. Svaki narod za sebe misli da je najbolji i najpametniji a u hvalisanju sebe su Jevreji božji narod najglasniji. Jevereji su postali najgori fašisti i nacionalisti ovog vremena.

da, jako su mocni zato sto su skolovaniji i samim tim informisaniji i pametniji, pa onda kontrolisu te stvari kao sto su nobelove nagrade, i mogu da pricaju kako su i ovako bogom dani i inteligentni. a nisu. samo drugacije rade i razmisljaju.

argument da jevrejska mafija drzi nobelove nagrade samo ide u prilog prici.

daleko da ja nesto volim jevreje... volim nacin na koji rade, al moral ne. i to ne kod svih daleko bilo, vec kod pojedinih jevrejskih kultura, uglavnom pomesanih sa americkom "kulturom". samo govorim cinjenice.
ako mene pitate, mnogo je bolji skandinavski tj protestatski model, baziran i na radu i na moralu.

EDIT: ovo sto kazem radu, ne mislim na ono najcesce shvatanje rada kao bezumnog rintanja, vec na skolovanje vise, i intelektualni razvoj drustva.

Vidim svi mislite da je 200-300 godina stroge prirodne selekcije kratko vrijeme. Ajde ovako. Čovjek (ođe govorimo o homo sapiensu) postoji nekih 200.000 godina (ali ođe govorimo o anatomski zrelom homo sapiensu ili ti homo sapiens sapiensu).
Znači da 200 godina uopšte nije tako kratak period, a naročito ne kada je prirodna selekcija stroga.
Eo da se udaljimo od čoeka. Pogledajte recimo životinje u divljini i one u zoološkom vrtu. Jedna antilopa u zoološkom vrtu može cijeli dan da blene u lava i ždere travu u krugu od 5 metera od mjesta đe spava i tako svaki dan, dok ona u divljini umre 50 puta dok ova ne rikne od starosti.
Znači antilopa u zoo vrtu može i da nema noge, ona će živjeti lakše od one u divljini jer ne podliježe toj prirodnoj selekciji. Takva antilopa sa nekim mutiranim genom bi umrla poslije najviše 10 dana u Africi.
Tako crnja koji je neđe 1570. godine dva puta neđeljno trčao za tim antilopama neđe u Somaliji ne podliježe ni 1% prirodnoj selekciji kao onaj koji je 15 sati na dan radio u polju za debelog masnog javca koji ga uz sve to tuče ka dušmana najgoreg. Najveći dio tih robova ima je mizeran životni vijek. Rijetko koji je moga da izdrži duže od nekoliko godina takvog rada ali oni koji bi to učinili su davali snažno potomstvo.
Tu se evolucija mnogo puta ubrzava. Tih 200 godina vrijede bar 5000 godina trčanja za antilopama i povremenim bježanjem od lavova. Znači stigli smo od 0,1% ukupnog postojanja homo sapinesa (200 godina / 200k godina) do 2,5% istog (5k godina / 200k godina)...
Još kad se uzme u obzir da su te dvije grupe crnaca geografski razdvojene, te se zbog toga nijesu miješali njihovi geni... Ono, imaš u isto vrijeme i migraciju dijela populacije, i prirodnu selekciju unutar tog dijela populacije, i ukrštanje isključivo unutar te grupe (u nekim slučajevima čak i selektivno ukršatnje jer su neki robovlasnici namjerno sparivali snažnije robove)

i kako koj kurac dodjosmo do ovoga na temi o crncima i trcanju. da otvorimo novu?

Nemoj jesi lud banovaće te zbog spema otvaranjem tema...ou vejt!

Да је та друштвена компонента омогућила да се природна селекција одвија јаче да тако кажем.

+100

Ono što čoeka izdvaja od svih drugih živih bića je što ima daleko razvijeniju svijest o društvenoj pripadnosti i daleko više zavisi od ostalih pripadnika svoje vrste u svom društvu.
Zbog toga evolucija čovjeka i teče mnogo brže od one kod ostalih živih bića. Znam da su me neđe cimali da serem na onoj temi o evoluciji ali ja vjerujem da je današnji čoek već sasvim druga vrsta od onog koji je živio prije recimo 50k godina.
Ima u onom filmu "Waking Life" što mi je oll preporučio neđe da gledam jedna scena kad kaže ovaj jedan profesor da je razmak između tehnoloških (i društvenih) revolucija (agrikulturalna, vjerska, naučna, industrijska, informatička, internet), sve manji i manji kroz vrijeme i da ćemo jednog dana moći unutar jedne generacije (mada je to između informatičke i internet ere već slučaj ako ćemo realno) i po više revolucija da iskusimo. Mislim da sa formiranjem prve kolonije na drugom nebeskom tijelu već možemo reći da smo postali nova vrsta jer smo prošli još jednu evoluciju u razmaku od samo jedne generacije.

Prevrh mi je bio kada me je neki drugar ubeđivao kako crnci imaju mišić više negde na nozi.
Kao to je razlog.
Zato bolje igraju i basket.

bilo to i ovde, nego fala kurcu niko nije udostojio odgovora:

Pakao Juga
Crnci imaju jedan vretenasti mišić više na butini, zato imaju mogućnost da brže trče i bolje skaču od belaca.

hahahahahahaha

Pakao Juga zna čovek svašta, od anti kapitalizma do fizionomije crnčevih tabana lolo

butina caro, ne tabana.
sta mislis sto eboni porn uvek sa velikim guzicama - imaju vretenasti misic viska u butinama, sto drzi bulju uvis i cini da bude golema.