Prijava
   

A, Italijani..!

Šifrovani način na koji stari Vranjanci psuju Bugarima majku(tipična balkanska komšijska ljubav), a da ovi ne mogu da ukapiraju o čemu se radi. U stvari, to je deo jednog istinitog i krajnje komičnog "političko-ratnog" događaja, koji ide ovako:

Neki Cane Vranjanac koji je u doba "Tršćanske krize" 1947.(ono kad smo bili toliko jaki da smo i Italiju spopadali da joj uzmemo grad Trst) bio mobilisan u vojsku, pošto je tada imao 18 godina, pa se tako zatekao sa svojom jedinicom na opsadi Trsta.
Vojske k'o vojske(i Italijani i naši), po celu noć su se pičkarale preko grudobrana i rovova u kojima su bili, pošto pucnjava nije bila dozvoljena...dakle samo verbalno vređanje. :-)

On, taj Cane, dete iz unutrašnjosti, miran tih i povučen preko svake mere, nikada se nije drao na Italijane kao njegovi drugari iz čete. Verovatno zato što je tada po prvi put u životu i video Italiju i Italijane, pa i nije imao neko određeno mišljenje o njima.
Jedne večeri, to je dosadilo njegovim drugarima i počeše da ga nalivaju rakijom i da ga teraju da se i on razdere preko zaklona i nekom strašnom uvredom "pogodi" Italijane...
Ovaj je dugo razmišljao, smišljao koja je najgora koju zna i onda sastavio ruke u oblik trube na ustima i viknuo najjače moguće:

"Eeeeee!!! Italiano!!!"

Sa druge strane se začu:

"Que cosa?"

A Cane se tada razdra sa ogromnom mrznjom u glasu:

"A...Italijani...jebem li vam majku Bugarsku!!!"

Naravoučenije, svako ima nekog svog Bugarina ili Italijana, zar ne? :-)

Danas se upotrebljava u kafanama u Vranju, kada odnekud upadnu Bugari unutra...

(čuje polupijani glas sa susednog stola)
"Khm...A italijani, majku li vam..!"

Komentari

Ja znam tu istu priču samo sa Lalom. Otprilike: "'Talijani, 'Talijani, ta majku li vam madžarsku".

Ukoliko ispravis ove gluposti oko opsade Trsta mozda i dobijes moj plus jer je prica smesna. Trst nismo mi opsedali, vec oslobodili od Nemaca. Kada kazem mi, mislim Jugosloveni, tj. partizani, a tu je bilo i mnogo Srba. Zabari nisu nista uradili da ga oslobode vec su Englezi i Ameri brze bolje napravili svoju zonu ( poput Zap. Berlina ) i nisu nam dali da Jugoslavija bude dokle su partizani ginuli.

Dakle, nismo MI udarali na NJIH, vec su ONI udarili 1941. na NAS, pa dobili po labrnji i onda su podvili rep i otisli, pa su NJIMA DRUGI oslobadjali drzavu od Hitlera, a NAMA su oduzeli ONO za sta smo MI ginuli.

p.s. I desilo se 1952/1953.

Ovo baš liči na Youtube komentare... :-(

Oslobodili su i Rusi Beograd, pa ga ne traže...a i Amerikanci Belgiju, pa je nisu uzeli posle.
A razgraničenje o kome pričam i to psovanje, jeste bilo '47...tada je grad po prvi put podeljen.

Ali nema veze...samo da smo mi srećni i debeli! I nemoj molim te da mi daš minus, to će da mi promeni život iz korena, da znaš! :-)))

Pa nije fora da li ću ti dati minus ili plus. To je totalno nebitno. Meni je stric npr. bio na Trstu tokom te krize pa mi glupo da pričaš kako smo mi udarali na Italiju u ničim izazvanoj agresiji. Jeste da je glupo da se ovde prepucavamo, ali zaboravljaš činjenicu da su Žabari upravo bili ti koji su napali Jugoslaviju, dakle okupatori, a ne obrnuto ( dakle priča o Belgiji otpada, dok Rusi ipak jesu hteli Beograd ).

Srećna ti nova godina :)

...A ja sam k'o mali, upao u bure sa rakiju!