Prijava
   

Čika Ale

Mnogi ga zovu i Ludi Ale, a taj nadimak on definitivno ne zaslužuje.
Alija Mahmutović, je čovjek od šezdeset i nešto godina kojeg svi Banjalučani vrlo dobro znaju. Rijetki su dani kada ne možete da ga vidite u gradu kako lagano šeta sa svojim cekerima i neizbježnom beretkom na glavi. Djeca ga vole više nego ostali zato što čika Ale uvijek ima pune džepove bombona i čokoladica koje će da podijeli sa svakim djetetom pored kojeg prođe. Osoba neizmjerno velikog srca od koje nikada nećete čuti ni jednu lošu riječ, osoba koja na pamet zna cijeli album životinjskog carstva sa svim opisima životinja u njemu, osoba koja zna rodoslov skoro svih Banjalučkih porodica, a dio urbane legende o njemu je da je završio dva fakulteta, a da je onda odustao od bilo kakvog zanimanja i posvetio se svom, boemskom načinu života.

Dio članka iz Glasa Srpske o čika Ali:

Kada je, svojevremeno, jedna televizijska ekipa, snimajući u gradu na Vrbasu dječiju emisiju, pitala učenike u jednoj osnovnoj školi, po čemu je poznat njihov grad, mališani su im dali mnogo različitih odgovora.
Kada su se svi tako pred kamerama "ispucali", jedan od klinaca, koji je do tada pažljivo slušao svoje drugove, onako "po školski" diže dva prsta, te će, ozbiljnim glasom:
- Uglavnom se slažem sa onim što su rekli moji drugovi, ali ne treba zaboraviti da je naš grad poznat i po čika Ali. On je tako dobar covjek, kada god ga sretnemo u gradu, nama djeci, uvijek daje bombone i čokoladice "životinjsko carstvo"...
Pomenutu storiju, autor ovog teksta, "pokupio" je od svog dugogodišnjeg poznanika, dok su prije izvjesnog vremena, sjedili u jednoj od gradskih kafana.
I taman kada je taj poznanik završio ovu priču, u baštu kafića, "nenajavljen, a pozvan" ušao je Alija Mahmutovic Ale, sa cekerima u ruci i "francuzicom" na glavi. Polako je obišao sve stolove, ostavio poklone - bajadere, slatkiše i bombone, raspitao se za zdravlje prisutnih i njihovih porodica i poželio im puno sreće i zdravlja u životu.
Prišao je i našem stolu, ponovio svoj "ritual", a poznaniku dolje potpisanog, osim što je poželio puno sreće i zdravlja, počeo bez greške da sriče cijeli rodoslov njegove porodice.

Komentari

Hahahha, jos ce u minus da ode definicija :D

Ma, neka ide, ja je ne diram
Cika Ale zasluzuje da bude definisan

Добро да се неко сетио. +

naš dragi Ale... +

Ео за чика Алета +