Kviz opšte kulture i informisanosti

  1. aj prihvata se
    tatica je

  2. E jebiga, sad moram da smislim pitanje...

  3. Drevna istočnjačka ezoterička škola čija jedna grana pridaje seksualnosti sakralno značenje, ali ne i sve grane. I kod ove što pridaje, postoje dva puta: upražnjavanje i uzdržavanje. Kod ovih koji upražnjavaju, cilj je probuditi kundalini energiju, zapretenu u muladhara čakri, koja se nalazi negde između genitalija i anusa. Ove grane čije prakse ne forsiraju seksualnost imaju veze sa jogom i zapadnjacima su manje interesantne.

  4. Tačno. Optional question za Valdemara: Opiši tantru. Svrhu. :)

  5. Au, tome mesto nije ovde. Ima raznih vrsta tantre, imaš vađrajanu, što ide ka budizmu, to jest budističku, imaš više hinduističkih varijanti, gde se svet posmatra kao jedinstvo suprotnosti Šakti i Šive, više filizofski, manje filozofski nastrojene škole, više okrenute seksu i manje, seksu kao metafori ili kao praksi. U suštini, svima im je cilj univerzalno istočnjački: dostizanje prosvetljenja i prekidanje lanca ponovnih rođenja. Grubo rečeno. Praksa uključuje kontrolu protoka prane, uslovno rečeno životne energije koja prožima sve. Budizam više insistira na negativnom aspektu pojavnosti, uviđanju nestvarnosti događanja, raskidanju okova iluzije, dok hinduizam potencira shvatanje jedinstvenosti pojavnog i transcendentalnog, ali što se tiče nas zapadnjaka, otprilike se svodi na isto. Sad odoh od tantre, ali samo kroz taj širi kontekst tantra može biti pravilno shvaćena. Mlogo za pisati, a jedan jedinstven odgovor ne postoji.

  6. Bogu hvala što nisam jedini koji je ekstremno zainteresovan za hinduizam, ili u tvom slučaju obavešten. Iscrpan odgovor, tačan od "As do ižice".

  7. Ajd sad ja: na kom albumu se Bob Marli slika u karakterističnoj pozi jednog sveca (i kog sveca)?

  8. Bogu hvala što nisam jedini koji je ekstremno zainteresovan za hinduizam, ili u tvom slučaju obavešten. Iscrpan odgovor, tačan od "As do ižice".

    Misliš, bogovima?

  9. Pa ja sam samo-orijentisani hinduista, zato sam i toliko obavešten. Počelo je kao hobi pre 4 i po godine, i onda je preraslo u snažno poštovanje, i upražnjavanje običaja.

  10. Valdemare, da nije možda "Rastaman Vibration"??

  11. Evo Hindu pipl! Šta mislite? ;)

    Džon Lenon, nju ejdž instant pojava.

  12. Конфронтејшн има слику неког растафаријанца у улози Светог Ђорђа. Не знам да ли је баш Боб у питању.

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.