Prijava

Osim tradicionalnog nacina, da u necijoj blizini provedete 50 godina i vremenom steknete dobar uvid u to kakav je kao osoba i koji su njegovi intelektualni dometi, postoje i laksi i brzi nacini.

Evo mojih omiljenih:
1. Traziti pare na zajam. Ne premalo, onda nema znacaja, ali ne ni previse da dovedete coveka u problem.
2. Analizirati njegove politicke stavove. Prema tome kako tumaci politicku situaciju, u trenutku mozete steci utisak o inteligenciji, obrazovanju, pa i karakteru.
3. Proveriti kako se osoba ponasa prema onima koji su iznad, odnosno ispod nje -tj. da li je snob, da li se slihta nadredjenima, a osiono ponasa prema nizima od sebe.

Ovo su mi omiljeni nacini u teoriji, prakticno se ovim retko bavim, jer mi se cini da dobro i brzo procenjujem ljude i bez ovih testova.

Мени је довољно пар минута необавезног ћаскања и неколико фацијалних ескпресија саговорника да га поприлично прочитам. Но, Џерикове форе делују ивн мор кул.

ЈА то колико је ко од мог друштва стрпљив рецимо одредим тако што чекам бус са неким..било да идемо код мене или код неког другог...нисам на почетку то радила али сам временом почела и сад тачно знам колико је ко спреман да чека и како реагује кад се изнервира јер је изгубио стрпљење...ово важи само за пријатеље...:)
Ја рецимо процењујем какав је ко и по томе како коментарише шта, пустим људе да се испуцају, ако ме баш јако занима каква је та особа онда гледам и какве речи користи и како склапа реченицу, али ово еј само у ретким ситуацијама, потребно је само наћи тему о којој ће особа радо причати...

Иначе добра тема, интересантни поредлози Џери...највише ми се свиђа 3 начин, ова прва два би ми било теже да изведем ;)

Како се изражава. Ако не може да склопи просту проширену, глуп је. Ако му је свака друга реч "значи" и "брате", онда је глуп и необразован.

Колико су му чисте патике, а за девојке и колико су им сређени нокти. Ако нема два минута дневно да пребрише патике, онда га боли курац за чистоћу, а то никако не ваља.

Какве теме започиње. Ако сваку тему започиње са "Ја..." или стално воли да се хвали, значи да је или нарцис, или је жељан пажње. Такве не волим.

Ово је нешто чега сад могу да се сетим, мада сам овако прилично добар у проучавању туђе личности.

Немојте да кењате. Не може нико тако брзо да се утврди ко је какав.

Јбг, ја више и не покушавам да провалим људе, једноставно чекам да прође неко време и да се десе неке ствари где могу да се покажу и докажу какви су... и то је то.

Нажалост, много пута сам се разочарао јер сам стекао добро мишљење о неком, а он се показао говнар, а са друге стране сам исто тако знао у старту да имам лошу процену о неким људима и на крају не испаднем у праву. Све у свему, треба времена. Ја верујем јако малом број људи и то су углавном они са којима сам и одрастао и прошао доста тога у животу. Касније је зајебаније...

ЈА сам нарцис :) јер ЈА много волим да користим ЈА јер ЈА сам себи најважнија!
Ко? Шта?- ЈА
Од кога? Од чега?- ЈА
Коме? Чему?- ЈА
Кога? Шта?- ЈА
Хеј!- ЈА
С ким? Чиме? ЈА
О коме? О чему? ЈАААА

шалим се..:)

Пеки, не буди површан, јбг.

halo efekat je prilicno pouzdan. ma koliko dugo poznavali osobu, ma kakvo misljenje vremenom stekli, na kraju se ispostavi da je vase inicijalno misljenje bilo ispravno. u trenutku kada upoznajete nekoga, vas mozak obradi gomilu informacija, trik je obratiti paznju na taj proces, svesno ga spovesti i svesno odrediti ishod halo efekta.

pored toga, najpouzdanije merilo, meni licno, predstavlja nacin na koji se rukuje i gde gleda kada prica sa mnom...

Самхаине, те технике сам причитао пре пар година у тексту који је написао неки филозоф. Пробаћу да неђем па да оставим овде, али све је то повезано и свака техника има своју логику. И мени звучало глупо, али веруј ми, има логике. Ретко кад ја то користим овако, не сетим се да обратим пажњу на то када буде бил потребно.

Све је то курац. И сви су наравно јебено добри у проучавању туђе личности и могу сваког да провале за минут. Маните ме тих фора... довољно је направити глупу фацу, лупити пар фора и платити пиће да би сте оставили добар утисак на неког. Али то не говори ништа....

Slažem se s lemajom u vezi sa prvom procjenom. Nikad me nije prevarila (procjena, mislim, lemaja još nije dobila priliku :D).

Postoji jedna važna stvar koju ne spomenuste: obratite pažnju ne na ono što ta osoba priča i kako priča, nego na ono šta sluša i kako sluša. Ljudi, znamo, o sebi i o svemu mnogo iskrivljavaju istinu (da ne kažem lažu), svjesni da nešto treba a nešto ne treba govoriti. I način priče se uči, kao i gestovi. Npr. rukovanje ili pogled u oči.

Ali zato kad nekome o nečemu pričate, vidjećete koliko je on zainteresovan za neku konkretnu temu, za neki stav, za vas uopšte, ili za tuđe mišljenje i postojanje u najširem smislu.
Da li se nadovezuje na priču? Na šta se nadovezuje, šta tačno pamti iz nje (samo ono što se odnosi na njega? na moralne devijacije? na tračeve? na radikalne izjave? na idealističke zamisli?) Zašto? Tada ljudi mogu manje da kontrolišu mimiku, pokrete, poglede, pa im se čak i otme zvuk negodovanja ili odobravanja.

Постоји једна ствар на основу скоро непогрешиво можеш да прочиташ какав је ко. Зове се Фејсбук. Било је људи које сам знао годинама, а нисам их упознао. Онда је дошао фејсбук и сконтао сам колики су шабани. Пар пута се десило и супротно.

Инале, уживо исто брзо проваљујем какав је ко, али само ако прича. Имам обичај да дајем пренагљене изјаве само да бих видео реакције људи, или нпр. да одвалим нешто црнохуморно. И кад видим да се неко мршти на црни хумор, да изиграва лажну моралност, сконтам да ми такав не треба у животу.

А волим и да пуштам људе да ми причају о себи, да их ништа не питам. Фасцинантно, врло често ми се дешава да ми неко исприча комплет аутобиографију, са све интимним детаљима, а да ја то уопште нисам тражио.

Иначе, не бих се сложио да је ово меродавно:

2. Analizirati njegove politicke stavove. Prema tome kako tumaci politicku situaciju, u trenutku mozete steci utisak o inteligenciji, obrazovanju, pa i karakteru.

Људи су премазани свим бојама и ретко ко ће изнети своје праве политичке ставове. Људи се данас куну у радикале, сутра су већ ЛДП-овци. И обрнуто.

1. Traziti pare na zajam. Ne premalo, onda nema znacaja, ali ne ni previse da dovedete coveka u problem.

Ово никад нисам радио, из простог разлога што не позајмљујем паре од људи.

3. Proveriti kako se osoba ponasa prema onima koji su iznad, odnosno ispod nje -tj. da li je snob, da li se slihta nadredjenima, a osiono ponasa prema nizima od sebe.

Ово је интересантно. Ја бих ту додао - погледати како се особа односи према људима који су слабије образовани. Имао сам прилику да упознам људе који мисле да су ухватили бога за муда јер су завршили факс (као да код нас не завршава сваки павијан факултет, што је тужно), па необразоване људе третирају као стоку.

Имам обичај да дајем пренагљене изјаве само да бих видео реакције људи, или нпр. да одвалим нешто црнохуморно. И кад видим да се неко мршти на црни хумор, да изиграва лажну моралност, сконтам да ми такав не треба у животу.

To u suštini i ja rekoh. Plagijatoru! :)

Мора мало. :)

Питам онако згрожено и забезекнуто:

Каква си ти то особа?

И одна се човек покаже каки је.

Traži CV i znaćeš kakva je osoba.

Uhvatiš ga za nos i zahtevaš od njega ili nje da kaže: "Pusti čiko govno!"

Dupli, prošao ban napokon? :)

Dobio 3, odslužio 6. Duplo za duplog, ali navikao sam na diskriminaciju.

Duplo za duplog, ali navikao sam na diskriminaciju.

Duplo, nego šta. A gdje ti se W izgubilo u međuvremenu? ;)