Svetska država: Za i protiv

1. Uf ode dosta vremena na čitanje svih komentara, ali nije mi žao, mnogo dobra tema.

Jedno pitanje za većinu ovde (ne za tebe gamby, tvoju ideju maksimalno podržavam):
    Da li stvarno mislite da će za nekih 500-600 godina (naravno pod pretpostavkom da ne sjebemo planetu totalno i da nastavimo tehnološki da napredujemo) i dalje postojati SAD, Rusija, Kina, Francuska, Srbija?

Inače ja sam za da se etnički čistimo od ljudi koji gotive više fifu od pesa, tu gamad treba iskoreniti što pre. :)

2. Мислим да ће и тада, нас, Руса и Црногораца бити 400700000. :)

3. Ja se potpuno slažem da svi budemo u jednoj državi, ali problem je što se svi neće složiti da budemo u jednoj državi. Npr. Hrvati zbog Srba i obrnuto: sličnih situacija imamo kol'ko hoćete u svetu.

Nego, zašto narodu ne predstaviti ovo na drugačiji način (tako neće shvatiti kako bi inače shvatili) - da se granice ukinu i da države ne postoje (da ne postoji jedna država). Ljudi onda ne bi toliko ozbiljno to uzeli, te se ne bi nervirali ("Bah, samo smo ukinuli granice, bez pasoša ulazimo bilo gde"). Time bi imali privid s jedne strane, a zapravo je reč o jedinstvenoj državi. Dakle - ukidajte pasoše u svim državama (kao što su i vize ukinuli)!

4. 1. Protiv sam.
    2. Nemoguće je.

Da li stvarno mislite da će za nekih 500-600 godina (naravno pod pretpostavkom da ne sjebemo planetu totalno i da nastavimo tehnološki da napredujemo) i dalje postojati SAD, Rusija, Kina, Francuska, Srbija?

Srbija sigurno neće. :)

5. Nemoguće, pošto su mnoge države u neprijateljskim odnosima sa drugim. A i ako bi postojala, šta ako ta država praktikuje diktaturu sličnu Staljinovoj? Gde bi ljudi bežali?

6. Боже какво ти је то питање? Па то је макар једноставно, прво би им суптилно, систематски и постепено убијали национални понос, као и идентитет и наметнули правила од којих не смеш одступати. :3

7. Inače ja sam za da se etnički čistimo od ljudi koji gotive više fifu od pesa, tu gamad treba iskoreniti što pre. :)

Sa ovim se slažem...a i sa konstatacijom da posle 500 godina...

8. има једна предност ја мислим у несветској држави: свако се развија за себе и гледа своје дупе. Није баш најбоље објашњење али као што и код животиња има чопора и врста, а у ствари су све исте, тако и код нас да остане. Просто, боље је да има више мањих различитих целина.
    И културе да се чувају различите, и правни системи и све тамо поменуто, па смор је да буде свуда исто...

9. Pravnih sistema baš i nema toliko puno, al' ajde sad. :)

10. Nemoguće, pošto su mnoge države u neprijateljskim odnosima sa drugim. A i ako bi postojala, šta ako ta država praktikuje diktaturu sličnu Staljinovoj? Gde bi ljudi bežali?

Kako gde? Pa Mars će tad uveliko biti kolonizovan. Samo tražiš od tog budućeg Staljina marsovsko državljanstvo i slobodan si. Ionako je Zemlja prenaseljena. :)

Nego ljudi, očigledno niste čitali sve što je gamby pisao, niko ne kaže da to može od sutra, to je naravno neizvodljivo pa najmanje bar sledećih 100 godina. Ali postepeno, prvo samo ukidanjem granica, pa mešanjem ljudi, rušenjem predrasuda, pa stvaranjem nove zajedničke religije... Naravno i jakom propagandom, koja bi jačala osećanje nekog "ljudska vrsta" patriotizma, umesto onog nacionalnog. Ja stvarno verujem da je ovo izvodljivo za nekih 200-300 godina.

A i ne mislite valjda da će u eri kolonizovanja, dobro ne baš svemira, ali sunčevog sistema biti podela na nacije? Bilo bi malo glupo da Mars recimo bude podeljen na američki, evropski, ruski, kineski deo. Pa još i ako muslimani dobiju svoj deo, eto ti odma nekog marsovskog Bin Ladena koji će zaratiti sa ostalim teritorijama tamo.

Jedan narod, jedna prosperitetna država i njene kolonije. Ne svidja mi se samo ono "kosmopolite", nekako je homoseksualno. Ja sam pre za nesto tipa "Terani" (sad će da me tuže ovi iz Blizzarda za autorska prava). :)

11. Ma to za Kosmopolite nije moja ideja, već vuče od dva i kusur kila godina unazad.

Kao i (skoro) sve ovo što sam napisao. :)

12. Smanjenje broja razlika između vrsta koje pripadaju jednom biološkom rodu uvek dovodi do neadaptiranosti tog roda u slučaju promene u životnoj sredini. To je kao kod incesta: neće se desiti genetske greške pri parenju organizama u krvnom srodstvu, samo će se duplirati mogućnost za pojavu nasledne bolesti koje obe jedinke nose u svom genomu. I tako, degeneracija.

13. Au, sad si lupio i ostao živ.
    Te dve stvari koje si uporedio ič nemaju veze.
    Stvarno me mrzi da dalje objašnjavam nešto toliko očigledno.

14. To je samo paralela. Postojanje više sistema državnog upravljanja i više škola političkog mišljenja koje u praksi mogu da provere svoje teorije omogućava uzajamni uticaj, razmenu ideja, razvoj. Unifikacija vodi umrtvljivanju svakojakog razvoja. Ta savršena svetska država bi sigurno morala da bude utopijsko mesto u kome je sve lepo definisano, određeno i sl., i čiji tvorci brane tekovine svetskog mira i jedinstva. E, sad se neko javi sa novom, revolucionarnom idejom, političkom, filozofskom, ekonomskom, kako god, koja bi preokrenula sve naglavačke, i mnogi misle da bi to donelo mnogo dobra čovečanstvu. Ali mnogi se ne slažu. A vlasti, puste ga, kažu, evo ti pa eksperimentiši? Ne, nego oni lepo njega u zatvor, da ne talasa savršenu utopiju. Mislim da je zatvor uvek postojao, pa će uvek i postojati. Pa drugog koji talasa, pa trećeg, i tako slobodna misao zamire. Nema borbe mišljenja, to jest, ima mišljenja, ali nema promene, prakse, načina na koji ideje cirkulišu i oplođavaju se.

15. Ček, nije mi jasno, što uopšte menjati ono što odlično funkcioniše?
    Revolucije je uvek pravio ugnjetavan, siromašan sloj stanovništva koji nema leba da jede, pa nisu imali druge.

Što bi se neko bunio uopšte? Nije uopšte bitno koji je sistem vladavine dokle god svima odgovara. A nema razloga da ne odgovara.

Sad, teško da političko uredjenje utiče na razvoj nauke kao takve.
    Jedino bi po školama bilo zajebano učiti nacionalnu geografiju na primer. :)

16. Pa, ako se napravi nešto da svima odgovara, onda super. Mada... Moderatori na Vukajliji znaju zašto. Iako, ne isključujem mogućnost da evolucijom nastane nešto kao supermoderator, koji će upravljati sajtom na naučnim principima, za dobrobit svih...

17. Globalizacija je neminovna. Globalizacija je DOBRA! Ona se već dešava. Živimo u ključnom periodu kada treba da odlučimo da li želimo da napredujemo kao vrsta. Da, vrsta, jer svi smo mi ljudi - homo sapiensi. A nacije su iluzija, socijalni konstrukt.

Čovek je objasnio:

http://www.youtube.com/watch?v=6GooNhOIMY0

Braćo Zemljani...

18. Супер, само још да нам објасниш шта је то глобализација. Претпостављам из наведеног да није социјални конструкт и илузија, али шта јесте.
    А овај Мичио Каку само што ми из фрижидера не испадне кад га отворим. Видим сад је постао експерт и за терористе.

19. dobra tema...kada me ne bude mrzelo da procitam sve...onda cu se prikljuciti...a do tada bi samo zeleo da okacim jednu interesantnu stranicu http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf
    ima jos mapa...religija...demokratija...itd. na pocetnu otidjite...ovo je samo imperije

20. Si izvalio što je Džingis-kan osvojio sve do Srbije...al dalje nema :))))

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.