Crna Gora

1. Нећу, ја ћу Улцињ да браним кад буде требало.

2. Idi brani Kosovo. Srbine.

edit:vonabi Srbine a u stvari, utripovani Crnogorče

3. ovo je kvalitetna rasprava. samo da nije istorijska.

4. Ја ти велим да нећу, то је твој поса', ја ћу да браним мој Улцињ :)

5. i ja bih no nemam zemlje tamo. đe ti je taj plac, cmarko?

6. Немам ни ја плац, него кад крену Албанци да нас сатиру :)
    Ја сам у Зету, мене ће из Тузи да пуца' ка' по прању :)

7. onda busiju ti na Bistrice, ja na Grbavce... da se brani svoje!

8. Јок ја, у Матагуже море, па их сачекам са Мерћеса па по њима бапе и бапе

9. da malo oftopikujem, izluđeše me ovi dupli, ne zna se ko koga, da izvineš, prca ođe

10. Само да смо ми живи и здрави па ћемо лако :)

11. i to što veliš :)

12. Божја воља победити мора, биће опет Србска Црна Гора!

13. http://www.youtube.com/watch?v=6J605cH8n-o&feature=player_embedded
    СМОЛ ТАУН ИН СРБЈА ЈУР ЏАСТ А СМОЛ ТАЈМ ИН СРБЈА СМОООЛ ТАУН ИН СРБЈААААА

AHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHA!!!

14. Hahaha, otkrio si rupu u saksiji. To se zove razvoj jezika. Dobro je da ni današnji jezik kojim se govori u CG nema nikakve veze sa srpskim.

Eне де.

Paradoks je to što pominješ zapadno-crnogorski jezik. Šta je to? Postoji istočnohercegovački dijalekat kojim se govori u delu Crne Gore, Bosni, Hrvatskoj i zapadnoj Srbiji. Vuk je normirao srpski književni jezik uzevši u obzir šumadijsko-vojvođanski i istočnohercegovački dijalekat. Nije ga "konstruisao". Knjigu u šake, pa proveri.

Чек. Језик којим се говори у западној ЦГ и источној Херц није најчистији облик српског језика? Нисам рекао да је то посебан језик већ причам о језику тј дијалекту који се говори на том подручју. Моја грешка што се нисам лепо изразио, пишем на брзину, видиш колики су ми постови. Наравно да је Вук конструисао данапњи српски језик, променивши комплет азбуку и граматику познату до тад. Упореди са Душановим закоником слободно. Узми књигу "Законски споменици у српској средњовековном држави" и упореди и са тим. Ја ћу ти је послати ако треба. Реци ми како је узео у обзир друге дијалекте када су сва његова дела писана једним дијалектом. Имамо песме које је Вук скупљао од Вардара до Триглава а које су писане језиком који је њему био најближи, тј дијалектом ако оћеш, који се говори у источ. Херц и зап. ЦГ одакле је он старином. Тако имамо песме о Марко Краљевићу скупљене из Македоније писане ијекавицом(!?) или нпр оне о јунацима из осталих делова бивше Југе и гле чуда, све су на ијекавици!

Paradoks je i to što Vuka zoveš Crnogorcem. Njegovi su poreklom iz Crne Gore, a on je odrastao u Srbiji, izjašnjavao se kao Srbin. Šta je ta crnogorska nacionalnost, nešto upisano u DNK? Ako je Vuk bio Crnogorac, tim pre su Crnogorci Srbi.

А како ћу га зват мрчо ако је из ЦГ друкчије него Црногорцем!?
    Е сад видиш имамо један проблем. Ти рече он се изјашњавао као Србин. Добро. Видим питаш шта се и шта је то ЦГ националност. Шта је то националности уопште? За почетак буђења националне свести се изума француска буржоаска револуција мада је процват доживела у другој половини 19века. Националност је оно што ти ИЗАБЕРЕШ да будеш, као што је Вук изабрао да буде Србин. Народност тј етнос не можеш да бираш и мењаш, то је оно што ти је уписано у генима тј ДНК како ти кажеш. Националност ти дође нешто као промена партије или клуба за који навијаш. Дакле,пљујем ја на то.

Сад, да видимо још неке примере. Ја те питам шта је рецимо био Никола Пашић. Ти ка из пушке одговараш А Србин брате! Јес, ал по националности. Његови су пореклом из Бугарске, и отац и мајка, па му се мајка по очевој смрти преселила негде у околину Зајечара и ту се преудала. Свакако остаје да је Никола Пашић, балканска лисица, један од највећих српских дипломата икад. Али је Бугарин по народности, ђедови му немају ништа заједничко са Србијом и српском историјом те то значи да он са српским етносом нема ништа.

Даље, нпр Јован Стерија Поповић. Србин? Цинцар по народности, његови се доселил мислим у Војводину питај-бога-кад. Изабрао да буде Србин.

Бранислав Нушић? Српче! Јевреј бајо. По народности.
    Може бити да се и Предраг Ејдус изјашњава као Србин али за мене он то никад бити неће. Примера колико ти душа жели.

Исто ти важи и за Његоша, Црногорца по крви, који је мало Србовао, мало причао и Црногорству, зависи како му воља и згода било.

Када су му рекли( мислим Сима Милутиновић) "Ала се ми Срби наробовамо", велики Србин, Његош, одговара: "Ми Црногорци Бога ми нијесмо, но сваком човеку можемо погледати у очи итд итд. " Шта ћеш, "Црногорци не љубе ланце". Није му одговарало ваљда. После ће да Србује, има времена. Иначе је Србин до коске.

А када рече ономад Њего (кад је правио пуш-паузу између Србовања):

".......Но кршна и сиромашна Црна Гора не хаје ни за Немање, ни за Мурате, ни за Бонапарте, сви они бише па и преминуше, и мач свој о Црногорце ђекоји опипаше, па несташе, а Црна Гора остаде довијека и страшнога суда, у својој вољи и слободи - а то ти је у слави"

15. Brate, kakva rasprava k'o da ima milion Crnogoraca...

16. Наравно да је Вук конструисао данапњи српски језик, променивши комплет азбуку и граматику познату до тад. Упореди са Душановим закоником слободно. Узми књигу "Законски споменици у српској средњовековном држави" и упореди и са тим. Ја ћу ти је послати ако треба.

Neka, studirao sam gramatiku i književnost, iz komparativne istorije jezika imam deset, kao i iz srednjovekovne književnosti. Opet ti kažem da je to stvar istorijskog razvoja jezika. Ni engleski u srednjem veku nije istovetan današnjem engleskom.

CITAT Реци ми како је узео у обзир друге дијалекте када су сва његова дела писана једним дијалектом. Имамо песме које је Вук скупљао од Вардара до Триглава а које су писане језиком који је њему био најближи, тј дијалектом ако оћеш, који се говори у источ. Херц и зап. ЦГ одакле је он старином. Тако имамо песме о Марко Краљевићу скупљене из Македоније писане ијекавицом(!?) или нпр оне о јунацима из осталих делова бивше Југе и гле чуда, све су на ијекавици!

Nije sam Vuk zasnovao književni jezik, već i oni koji su sledili njegove principe, i pisali na istočnohercegovačkom i šumadijsko-vojvođanskom dijalektu. Narodne pesme iz Makedonije na ijekavici? Čudno, nisam čuo za to. On je narodne pesme pisane jekavicom mogao da skuplja samo od pevača koji su govorili jekavicom, u to nema sumnje. Makedonci nemaju epsku poeziju (bar ne obimnu i bitnu).

За почетак буђења националне свести се изума француска буржоаска револуција мада је процват доживела у другој половини 19века. Националност је оно што ти ИЗАБЕРЕШ да будеш, као што је Вук изабрао да буде Србин. Народност тј етнос је можеш да бираш и мењаш, то је оно што ти је уписано у генима тј ДНК како ти кажеш.

To neki uzimaju, to je marksističko učenje, sa kojim se ne slažu svi. A nisi mi jasan, šta kažeš, da li ti biraš nacionalnost, ili ti je to upisano u DNK? Ja ipak mislim da ti biraš, jer onda smo svi po nacionalnosti pet posto ovo, osam posto ono, dvadeset posto nešto treće, itd. Ima još faktora, kao što su bliskost jezika, kulture i religije, istorijski i politički odnosi. Reći da Crnogorci nisu Srbi uprkos zajedničkom jeziku, kulturnom nasleđu, religiji, istorijskim vezama i političkim odnosima u najmanju ruku izgleda kao lomljenje stvari preko kolena. Ne može nacija da nastane preko noći. Crnogorci, da bi bili sto posto komplet nacija, treba da kidaju veze i sličnosti sa Srbima bar još stotinak godina, pa onda da dožive ono nacionalno-romantičarsko buđenje iz devetnaestog veka, sećaš se, to si pomenuo. Da li je danas to moguće, s obzirom da je ovo vreme koje ne pogoduje nacionalnim romantičarskim zanosima? Ali slobodno, neka. Srbi su imali takav jedan zanos pre dvadesetak godina, i gle gde su stigli.

17. Neka, studirao sam gramatiku i književnost, iz komparativne istorije jezika imam deset, kao i iz srednjovekovne književnosti. Opet ti kažem da je to stvar istorijskog razvoja jezika. Ni engleski u srednjem veku nije istovetan današnjem engleskom.

Свака част. Ја сам увек био лош из српског,писмени задаци једва двојка и слично.
    Знам да енглески у средњем веку није истоветан као данашњи енглески али погледај ситуацију код нас. Када гледам језик тј дијалекат или како год хоћеш, којим је писан "Горски Вијенац" и језик којим данас причају Црногорци не видим великu разлику ( с' тим што већина Срба данас ни први пасус "Виђу врага су седам бињишах" не може да разуме) док кад гледамо језик којим су причали средњовековни Срби и овај којим причају данашњи видимо огромну разлику. Ту нема дилеме. Зато и признајем да је помало смешно што данашњи Црногорци желе да измене сопствени језик да би се разликовао од српског не знајући да је то готово идентичан језик тј да је основа данашњег српског језика узета из ЦГ, првенствено западне.

Narodne pesme iz Makedonije na ijekavici? Čudno, nisam čuo za to. On je narodne pesme pisane jekavicom mogao da skuplja samo od pevača koji su govorili jekavicom, u to nema sumnje. Makedonci nemaju epsku poeziju (bar ne obimnu i bitnu).

Немају обимну као Срби али имају. Имају је и Бугари, чак постоје песме у којима се спомињу Марко Краљевић (јер га својатају за Бугарина) или рецимо где се помињу хајдуци као што су Или-Куч из Куча(племе у ЦГ) који је хајдуковао по Старој Србији, о коме је и Марко Миљанов писао.
    Дао сам пример, пошто је Марко Краљевић из Прилепа, мора бити да је неке песме Вук покупио и из Македоније али их је "преводио" на ијекавицу. Исто то важи и за песме о нпр Јанковић Стојану из Далмације или Бана Јелачићу из Хрватске итд, надам се да схваташ поенту шта желим рећи.

A nisi mi jasan, šta kažeš, da li ti biraš nacionalnost, ili ti je to upisano u DNK?

Имаш право, пропустио сам да напишем НЕ, ево исправио сам. Народност не можеш да промениш нити да бираш јер не можеш да мењаш то што ти је у крви, без обзира где се одселио и у шта веровао. Нацоналност је као што рекох, ствар избора.

Reći da Crnogorci nisu Srbi uprkos zajedničkom jeziku, kulturnom nasleđu, religiji, istorijskim vezama i političkim odnosima u najmanju ruku izgleda kao lomljenje stvari preko kolena.

Па ено о језику сам већ говорио. Што се тиче културног наслеђа нисам сигуран, 500 година Србија није имала државност док је ЦГ имала у континуитету много дуже. Војисављевићи, па онда се "накратко, на око 150 год" прекида освајањем од стране Немањића, да би се повратила под Црнојевићима, Балшићима, Петровићима па опет била укинута подгоричком скупштином. То је само један од примера. Што се тиче религије, Дукља-Зета је некад била католичка, па знаш и сам за барску надбискупију. Рецимо Пипери (племе) су до 17 века били католици. Мислим да православље долази са Немањићима. Какве историјске везе када 500 година нису имали ни границу заједничку, о каквим везама причамо. После добијања самосталности Кнежевине и касније Краљевине Србије почиње нека друга прича, то је ок.
    Не кажем да немају ништа заједничко, напротив, али забога, дајте људима да се изјашњавају како желе. Ако не желе да живе са тобом у заједничкој држави ето им је. Ако се осећају као Шпанци нека се тако и изјасне. Срби стално имају неку манију да неког убеђују да је Србин, не знам чему то. Ако неко неће да се дружи са тобом широко му поље.

treba da kidaju veze i sličnosti sa Srbima bar još stotinak godina, pa onda da dožive ono nacionalno-romantičarsko buđenje iz devetnaestog veka, sećaš se, to si pomenuo.

Наравно. Tо сад у 21 веку не могуће. Романтичарско буђење из 19 века је прошлост, сад треба да гледамо у будућност.

Da li je danas to moguće, s obzirom da je ovo vreme koje ne pogoduje nacionalnim romantičarskim zanosima? Ali slobodno, neka. Srbi su imali takav jedan zanos pre dvadesetak godina, i gle gde su stigli.

Слажем се. Опасна је то работа. У свему каснимо за светом па и у овоме. Ваљда ће се страсти смирити за коју годину. Ова твоја реченица треба да служи као упозорење свима, ваљда ће разум преовладати.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.