Moram nekom da se izjadam :((

1. Ja pravo.... tišina. lolo

Pazi ovu diskusiju gore... i još se čude kad se uvredim što misle da sam pravnik :)))

Šta falilo raspravi. lolo

Kod ekonomista je moguće svesti fakultet (ceo fakultet) sa pet na tri godine. Skoro svi predmeti su duplirani, a rečenice samo izokrenute.

U to sam se uverio u Osnovima ekonomije, kada je Oportunitetni trošak pometnut i desetak lekcija.

Дрогирана Веверица
    ЦКМ, твој декан се увалио код мене на факс на два испитна рока и одма тражи да се купе његове књиге из Управног права. А књиге су му голо говно у односу на књиге наше покојне професорке Невенке Бачанин, које су само срање. :)

Uvalio se i nadam se da će da vam i ostane. :) Izabrali kod nas novog dekana, ovaj vrši funkciju do maja tamo pa je onda zamena.

Knjige su uglavnom ili golo govno ili sranje. (Mislim na knjige za fakultete)

2. Nemoj tako. Naša knjiga iz opšte hemije je fantastično dobro odrađena, mislim da je treba uvesti za prvi srednje umesto onog sranja, i botanika takođe, izuzetan kvalitet, mada ima teških sranja. :)

3. Oportunitetni trošak

To je izmišljeno samo zato da bi se dodalo još malo mistike u ekonomiju, napraviše od nje alhemiju... suština je u tome da ako i ti i ja pravimo dve iste vrste robe, ti više jedne, ja više druge - koliko se meni isplati da probam praviti više te tvoje, a da pri tome smanjim proizvodnju one koju sam ja više pravio. Obični SZR-ovi to reše tako što ti praviš jednu robu, ja drugu, podelimo popola i idemo zajedno na pijac.

Ono jeste da su takvi proračuni na državnom nivou bitni, ali nikog od naših ekonomista za to ne boli uvo. Zato Srbija i nema fabriku šibica iako ima sve sirovine i problem sa zapošljavanjem...

4. Vi se tu kao kurčite kako ekonomija nije bitna, a šta biste bez Nešovog ekvilibrijuma?

5. ja od kako koristim nešov ekvilibrijum, mene više leđa ne bole! a i sestru sm udala!

6. Ne pljuj po Oprotuninetnom trošku, zbog njega sam izvukao 9 na ispitu. :)

7. nemoj zajebavati provirone, Nešov ekvilibrijum je upravo ovo što ja pričam o upotrebi oportunitetnog troška na državnom nivou - ni jedan naš ekonomista ga čak i ne zna, a kamoli koristi...

8. To je izmišljeno samo zato da bi se dodalo još malo mistike u ekonomiju, napraviše od nje alhemiju... suština je u tome da ako i ti i ja pravimo dve iste vrste robe, ti više jedne, ja više druge - koliko se meni isplati da probam praviti više te tvoje, a da pri tome smanjim proizvodnju one koju sam ja više pravio. Obični SZR-ovi to reše tako što ti praviš jednu robu, ja drugu, podelimo popola i idemo zajedno na pijac.

pojma ti ja nemam sta je taj oport... trosak, ali ako dve velike kompanije dogovore da rade ovo, pa cak i ako se ne dogovore, nego precutno pocnu da rade ovo, uzmu pa ih drzave kazne zbog "formitranja kartela" ili kako vec

9. Zar moji postovi odišu s toliko gluposti da niko ne uzima u obzir mogućnost sarkazma?
    Uzgred, zatvorenikova dilema - u dupe il' pušiti?

10. Drugi deo posta ti je za raznorazno pitanje.

11. Cela ekonomija je izmišljena da bi se dodala mistika ekonomiji, i da bi neki fićfirići imali posla. To je najveće sranje od nauke. Nije čak ni nauka.

12. Jebiga prov, nekad sam bio matematičar, Neš mi je bio deo redovnog obrazovanja. Sramota me da kažem koliko mogu da primenim neke stvari.

Celte, oportunitetni trošak je procena vrednosti novog proizvoda u odnosu na vrednost onog što NISMO napravili da bi napravili taj novi proizvod. Na primer, Zastava odluči da pokrene novu proizvodnu liniju Volvo-a. Razmontira pogon, donese i montira nove mašine, obuči nove radnike i krene u proizvodnju. Cena te nove linije se ne meri troškovima mašina i obuke jer ćeš to svakako uračunati u nove automobile. Cena se meri činjenicom da za taj period nisi napravio ni jedan Punto, a mogao si napraviti 100 komada. Dakle, oportunitetni trošak su ti oni fjučersi za svinjske polutke iz Pračetovih romana :)

13. Celte, oportunitetni trošak je procena vrednosti novog proizvoda u odnosu na vrednost onog što NISMO napravili da bi napravili taj novi proizvod.

aaaaaaaa.... imamo mi to kad racunamo koje projekte da gonimo. zove se MPV (http://www.ehow.com/info_8040881_market-potential-value.html)

poenta je da zarada - (vreme razvoja x plate + troskovi + proizvodnja) u roku od 5-10 godina (zavisi kolko se kockas) premasi kamatu koju bi dobio da taj novac ulozis u banku il u neku drugu kompaniju.
    ako je pozitivno, razvijamo novu tehnologiju :)

eto vidis, bavim se ekonomijom a pojma nisam imao.

14. nisi pojma imao zato što zdrava logika nadmašuje sve što je ekonomska nauka smislila :)

15. nisi pojma imao zato što zdrava logika nadmašuje sve što je ekonomska nauka smislila :)

ne bi ja ovo nazvao ni zdravom logikom ni naukom, posto se ove brojke u praksi toliko izmanipulisu tako da svaki jebeni projekat donosi milione, bilione...

u realnosti oko 10-20% novih tehnologija prebaci 0. ali, gazde nam gledaju ovo kroz prste posto 1-2% donese mnogo vise zarade nego sto planirano, a ulaganje u razvoj velikim komanijama nije neki golem trosak.
    dodjemo im kao reklama:
    http://www.abb.com/
    da imaju sta da ture na naslovnu :)

16. Zato Srbija i nema fabriku šibica iako ima sve sirovine i problem sa zapošljavanjem...

Zašto bi mi pravili fabriku šibica kad ih rusi prave ko spičke?

17. Pa zar je to za kukanje.

Imam ja jedan visak, mogu da ti dam. :)

18. je l' crni? :D
    jeste, niko netje da mi kupi

19. Šta je uopšte kajal???

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.