Engleski jezik

1. Dok sam igrao WoW na ventrilu sam komunicirao bez problema i bez nekog uvrnutog slovenskog naglaska. Gramatika engleskog jezika je mnogoooo prostija nego naša, budimo realni. Predmeti nemaju rod, glasovne promene, padeži ništa od toga nije izraženo kao kod nas. Jedan englez da nauči naški treba da rodi mečku da povata sve to. On the other hand I am having a hard time spelling words correctly. Luckily when I need to spell words out I am on computer so spelling correction function on Firefox is God given. Pronunciation of words is a piece of cake if you practice a lot and use it in conversations. Final verdict, do I overestimate my knowledge of English language? Probably, but since I have no problems communicating with English speaking people and I never used subtitles in movies, I guess I don't care on what real level my knowledge really is, since it's working out for me anyway.

2. I understand all that said CrazyAjvar.That means that i know english.Also,english is very easy language to understand.

3. Iščitao sam celu temu, i moram da se složim sa većinom ljudi koji predlažu:

- gledanje Cartoon Network-a, i ostalih kanala na englskom, tipa Discovery, Histoty, NG itd.
    - gledanje filmova sa ENGLESKIM titlovima
    - igranje igara sa puno teksta, tipa RPG-jevi i avanture, po mogućnosti sa uključenim titlom na engleskom
    - i naravno, pričanje na engleskom, bilo preko neta, ili uživo

Ja sam na primer, engleski naučio najviše na kompu, preko igrica, filmova i uopšte po raznim sajtovima. Takođe, filmove uvek gledam sa engleskim titlovima (kad gledam sam). Slušam muziku na engleskom, oko 80% muzike. To isto dosta pomaže, pogotovo jer dosta te muzike nije baš književno, a i više tera na razmišljanje nego običan tekst. Na kraju, preporučio bih stand-up komedije, britanske. Meni je to dosta pomoglo.

4. Ја сам исто преко испирања мозга Картун Нетворком откад сам мали ретард био. И слушање музике, па сам пред крај основне кренуо да учим енглески приватно. Е онда је пожељно узети и читати нешто на енглеском, не мора сад нешто зајебано, и са што мање гледања у речник. Не знам да ли је ишта боље за вокабулар од читања.
    Ако неко хоће озбиљно да учи енглески, а да га не студира, треба да нађе добру приватну школу. Ја сам ишао у једну која је била релативно скупа, али сам већ у средњој имао положено C2, илити профишнси.

5. Slazem se da je gledanje filmova, crtaca i emisija na engleskom, kao i igranje igrica dosta korisno za razvoj jezika, ali nedovoljno. Sve do fakulteta, kao i vecina, smatrala sam da engleski znam dovoljno, ali ipak sam ga upisala zato sto nisam znala sta cu drugo. Uprkos tome sto sam prijemni spremala samo dva dana, bila sam druga, sto je samo potvrdilo moje misljenje. Ali, kad su pocela predavanja, vezbe, eseji, kolokvijumi, shvatila sam koliko zapravo nisam imala pojma i koliko sam ranije gresila kod nekih osnovnih stvari. Sve to ucenje novih stvari brzo ide, ali, hocu da kazem da ljudi stvarno precenjuju svoje znanje.

Takodje, ne razumem to sto ljudi koji ne poznaju srpsku gramatiku stvarno dobro upisuju neki strani jezik. Na vezbama mnogi ne umeju da razlikuju imenicu od glagola (na srpskom), a sta bi radili kad bi znali da se imenice menjaju po I, II, III i IV vrsti, u zavisnosti od nastavka za oblik, a da ne pricam da I vrsta u vokativu jednine ima neki od 4, odnosno 6 nastavaka, ako se racunaju, u zavisnosti od toga kojim se suglasnikom zavrsava osnova. Sintaksu necu ni pominjati.

6. Ali, kad su pocela predavanja, vezbe, eseji, kolokvijumi, shvatila sam koliko zapravo nisam imala pojma i koliko sam ranije gresila kod nekih osnovnih stvari. Sve to ucenje novih stvari brzo ide, ali, hocu da kazem da ljudi stvarno precenjuju svoje znanje.

А онда дође Новица Петровић и крене да ти набија комплекс својим его-ми-је-одавде-до-неба прокењавањима и о томе како је пвновао неког клинца који је погрешно превео песму за тинејџерски часопис. (ако си уписала у БГ-у, наравно)

7. E, ja idem u London za neki dan, a sto godina nisam progovorio ni reč engleskog.
    Biće to dobar trening. :)

8. O, pa ko se to pronasao. Btw, u Srbiji postoje i jaci Filoloski fakulteti od beogradskog.

9. I sama sam do juce bila ta klinka, zapravo, i dalje sam, uopste mi to nije bila namera.

10. O, pa ko se to pronasao. Btw, u Srbiji postoje i jaci Filoloski fakulteti od beogradskog.

Мислим да ме ниси сконтала, нисам ништа рекао на твој рачун, него на рачун горепоменутог.

А то за јаче факултете од БГ филолошког, то је мит. Филолошки у БГ јесте шит, али дефинитивно има најбоље студенте од свих осталих факултета. Конкуренција чини своје.

11. Primi moje duboko izvinjenje! :S misunderstood.
    Ja obozavam gramatiku i mislim da niko ne moze reci da je zna dovoljno, nisam htela da pljujem po drugima, ako je tako ispalo. Izvinjavam se jos jednom.

Htedoh reci da je i niski dosta jak, ali, tako gledano, slazem se.

12. Jel neko polagao TOEFL test ?
    Interesuje me kolko treba vremena da se spremi bez plaćanja privatnih časova

13. Опуштено, бре. :)

Није нишки слаб факултет, али је чињеница да се лакше уписује и да је потребно мање знања или поена из средње (што не значи да тамо нема појединаца који у знању шију већину студената са београдског). Нпр. ја сам са југа и људи из моје средње школе су углавном уписивали у Нишу због близине факултета, али било је и оних који су пробали у исто време и у НИ и у БГ, па нису прошли у БГ, а упали на буџет у Нишу. Кад је моја генерација уписивала, било је потребно 89/100 поена за буџет, 600 људи се пријавило, а 180 људи се примало укупно.

14. Jel neko polagao TOEFL test ?
    Interesuje me kolko treba vremena da se spremi bez plaćanja privatnih časova

По ономе што сам ја видео из једне књиге за спремање тог теста, иако не знам много о том тесту, проценио сам да је потребно неко знање на нивоу B2. Што је пичкин дим, ако си претходно имао неко иоле добро знање из школе. Значи, у зависности од знања, од пар недеља до пар месеци. Моја процена, можда и нисам у праву. :)

15. Da se lakse upisuje, znam. :) priznajem da se i na moj trenutni (mitrovacki (Kosovo)) jos lakse upada, ali zato ima profesora zbog kojih 65-70% obnavlja prvu i drugu godinu, a i treba, kad ne uce. 600 ljudi? Odziv skoro kao za Vojnu akademiju o_O
    Ja sad zavrsavam prvu i hocu da se odselim odavde, savetujes da je BG najbolji?

16. Иако су у БГ најбољи студенти и највећа је конкуренција, ја бих ти ипак препоручио Нови Сад. Бољи су наставници макар, а мислим и да је прогам боље конципиран.

17. A i Novi Sad je lakši za snalaženje od BGa. I ima nekih prilično kul asistenata koji drže predavanja. :)

18. Hm, nisi prvi koji je to rekao. Raspitacu se jos, ali, u svakom slucaju, zahvaljujem :)
    I izvini jos jednom.

19. Oko upisivanja, mislim da je jasno da je konkurencija ta koja diktira nivo prolaznosti na budžet. Ako je neki fakultet tražen samim tim je i prag upisa na isti veći. Beograd kao metropola je poželjnije mesto za život (ne znam zbog čega) samim tim više studenata "wana be" pokušava da upadne. To ne govori o samom kvalitetu univerziteta. To su neka moja zapažanja, take it for what it is.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.