Automobilizam

1. sa svojih 100000000000000 pravila i jos toliko zakrilca i kurcica po formuli da se ispune pravila, poceli su bolidi poslednjih godina da lice na rasklopljene svajcarske nozeve, kao softver sa milion patch-a, jer niko nema muda da odradi redizajn od pocetka. ili nema muda da prihvati novi koncept kad i ponudi neko.
    zato i gube gledaoce, jer smaraju. ne na nacin da sad kao jedan pobedjuje, bilo toga i pre, nego smori brate koncept kad 20 god gledas isto sranje u milion verzija.

https://halsteenson.files.wordpress.com/2012/01/swiss_army_knife.jpg

EDIT: nastavio sam za post sa prethodne strane, nisam iz vedra neba krenuo da kacim nozeve na temi za automobilizam

2. nastavio sam za post sa prethodne strane, nisam iz vedra neba krenuo da kacim nozeve na temi za automobilizam

ahaha

Ne znam, ja sam se sve nekako uzdao u te inženjere i njihov RESEARCH AND DEVELOPMENT i do pre dva minuta bio ubeđen da su bolidi formule jedan trenutno skoro idealna vozila u pogledu aerodinamike i performansi za takav tip trke. Sad kad sam pročitao tvoj post, unet mi je crv sumnje da bi bolid mogao da izgleda drastično drugačije i opet da osvoji trku. Pitaj kurac.

3. danasnji koncept formule 1 je: uzmi koncept iz 1985, i dodaj milion kuraca da bi bio isti takav koncept (jer je postao pravilo) kako bi isisao svaku milisekundu iz njega. nemoj da ti palo na pamet da napravis nesto novo i probas jer nije po pravilima.

copy
    http://www.wallpaperup.com/uploads/wallpapers/2013/09/06/143429/big_thumb_86047f1f7e2177a8672791c7c1a24a60.jpg

paste + dodaj 1000 kurcica da poboljsas malo performanse
    http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2015/02/Jenson-Button-McLaren-2015-F1-tseting-Barcelona-470x313.jpg

4. jebem li im majku u pičku, sav se naroguših sad!

5. Pa, ono, pretpostavimo da postoji dizajn bolida koji je SAVRŠEN, dakle, ne možeš ništa promeniti na njemu da bi on postigao bolje vreme na stazi. Šta ako su pre trijes godina uboli dizajn koji se 85% poklapa sa tim fiktivnim savršenim bolidom, i sad samo unapređuju tih preostalih 15%?

6. Ne znam, ja sam se sve nekako uzdao u te inženjere i njihov RESEARCH AND DEVELOPMENT i do pre dva minuta bio ubeđen da su bolidi formule jedan trenutno skoro idealna vozila u pogledu aerodinamike i performansi za takav tip trke.

za takav tip trke sa takvim pravilima to i jeste idealan bolid, jer nemas mnogo prostora da bilo sta promenis. a bazirano je na konceptu iz '80ih, pri cemu od tad imamo pun kurac novih materijala i tehnologija kako da ih obradimo.
    da se otvore ponovo pravila, naso bi se idealan dizajn koji odgovara sadasnjoj tehnologiji. mozda bi izgledao slicno, ali sigurno ne bi imao 2000000 kuraca po sebi, jer efikasna i nova tehnologija u koju je dosta truda i razmisljanja ulozeno jako jednostavno izgleda, nasuprot intuiciji.

7. A taj rad. Pa, da, nešto ne vidim da ovi moderni borbeni avioni imaju trista kuraca na sebi, sve je čisto i jednostavno. A to su beskompromisne mašine, znači, sve je savršeno isplanirano, nikakav spojlerčić ih ne bi unapredio.

8. a to je klasicna inzinjerska bolest, problem da se odradi redizajn ispocetka. ne zahteva obicno previse truda, ali malo ko ima muda da proba, jer cesto zavrsis i sa necim losijim, jebi ga. i onda vremenom kako vidis da bi moglo ovo pa ono, dodajes stvari dok na kraju ne postane potpuno ocigledno da otislo ukurac i da je lakse da se pravi ispocetka.

formula 1 pocinje da mi izgleda tako. a i potvrdio mi jedan lik sto radio u sauberu :)

EDIT: a mislim i da svi to vide nekako podsvesno, samo ne umeju da artikulisu sta je to tacno sto je pocelo da smara u F1, pa traze druge krivce i na vestacki nacin ocekuju da ce da se napravi zanimljivom.
    jebi ga gledas istu pricu 20-30god... nekad je bilo vrhunac tehnologije, vau zanimljivo, danas nema vise toliko tog hajpa jer nema niceg novog.

9. F1 je aerodinamicna u smislu da pruza downfors, dakle sto vece prijanjanje, a ne da pruza sto manji otpor vazduhu, te dve stvari se medjusobno potiru. MAN-ovi teski kamioni su u tom smislu aerodinamicniji od bolida f1, bukvalno. Cisto kazem zbog Radjjardove usporedbe sa avionom, dve razlicite stvari iako na prvi pogled slicne. A da su zasrali sa pravilima, jesu.

10. svejedno baron, mnogo je efikasnije odraditi bilo kakvu aerodinamiku, bilo na gore ili na dole, jednostavnim povrsinama. a danas, vidi se da postoje mnogo bolji materijali i da bi to moglo bolje da bude ako je sire ovamo, uze onamo ili kako god vec, ali ne moze jer je dimenzija zakrilca 10x20 pa onda gledas da stavis sta god mozes tu da ne izadje iz pravila a da bude malo bolje.

11. Xaxaxa koja komedija ovo Mercedesovo. Ako već mora nek nešto ovakvo stave.
    https://d37nk263jfz2p8.cloudfront.net/image/1/700/0/uploads/articles/f1_2010_by_l_x-542eb4575312e.jpeg

No ništa ne čudi, kad su odlučili 1.6 da ubače :(

12. Tako je to kad matore prdonje kapitalisti odlucuju sta i kako i pisu pravila. Puca im mnogo za atraktivnost takmicenja sve dok se sliva kinta od sponzora i tv prenosa.

13. Logika što ne bismo napravili neko sranje, formula je to, vazda će se gledat.

Sjećam se kakvo je uživanje bilo gledati Šumija i onog žutog Skandinavca, ništa nije ka što je nekad bilo...
    https://www.youtube.com/watch?v=9gk-05eQDoI

14. Od 1980, malo koji detalj je preso iz trkackih automobila i postao standard za normalne automobile. Moguce ni jedan. Do tad, da nije trka ne bi bilo disk kocnica, aktivnog vesanja, sekvencijalni menjac, generalno kvalitet guma (ovo doduse i danas se razvija), i jos verovatno milion kuraca.
    Jbt, danas neko da uzme i promeni nesto tipa da proba kao disk kocnice u odnosu na dobos, zabranili bi u roku od 10 dana, jer je unfair advantage ili tako neko sranje, i vratili bi se na dobos, i unapredili bi ga dokle moze, a disk konica bi ostala kao koncept jer jbg, vidis kako je rani koncept disk kocnice losiji od unapredjenog dobosa. i to se zajebe i ne vidi se potencijal... bar ne brzo.

Evo, sad izguglah u zadnjih 10ak god koji tehnoloski brejktru u formuli 1, i na prvom mestu:

1. The Mass Damper (2005 Renault R25)
    A car is only as good as its tires, and the contact patches are all that keep a car from spinning out of control. In F1, soft tires fight against stiff suspension in order to keep the car flat enough for all the aerodynamics to work, while keeping the contact patch shape consistent. In order to blend large and low frequency impacts like those experienced while going over curbs, a weight was suspended in the nose of the car. Unlike a normal car, where the suspension and tire package release the shock from the bump while juggling a bucking race car, the Renault R25’s mass damper continued moving, absorbing some of the shock and sending it back into the chassis well after the bump was passed.
    Of course, this technology was banned shortly thereafter.

obrati paznju na zadnju recenicu iz citata. i to je ono sto je sranje u danasnjoj formuli 1. od sredine '90ih.

15. Treba ukinuti formulu, smaračina teška, Reli je za muškarce. Formula kurac pala ide kae 300, brate ide 300 po pisti jebenoj avionskoj, onaj reli vozač ide 150 kroz šumski put metar i po širine.

16. Posebno bih naglasio X6.

Skočimiš
    Treba ukinuti formulu, smaračina teška, Reli je za muškarce. Formula kurac pala ide kae 300, brate ide 300 po pisti jebenoj avionskoj, onaj reli vozač ide 150 kroz šumski put metar i po širine.

RELI JEBE NAJJAČE! Bilo kakav da je.
    I formula je top bila, malo jednolično što je Ferari vazda bio najjači xaxa.

17. Kad se kupuje novo, do koliko km se tolerise? Znam da ne moze na brojcaniku pisati 0 predjenih km ali ni par stotina nije ok?

18. Ne postoji neko bas pisano pravilo, ali maksimalno, MAKSIMALNO do 10 km. Moje bogato iskustvo naravno nije zato sto sam kupovao nova kola, nego jer mi drugari voze slepere. Par stotina km, vise nije novo.

19. U Porseu u Stutgartu recimo od hale do slepera ima oko 300m. Onda ga stovaris u Turskoj u Dirindze i popnes na brod ajd jos 500m. u vr glOve. Tamo ga hatala hatala arapin opet stovari i na sleper-ajd jos 500m, I nek bude jos, carinjenje, plac, salon-500m. E a to je skoro pa najdalja varijanta.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.