Prijava

Ma videćemo, u periodu kad nemam posao neću ni da držim kola, kad mi zatreba uzmem ćaletova. Kad opet savatam poslić, ima da gledam onda opet xd

Ala ljudi lupaju pare i vrijeme na trivijalnosti bokte mazo a i ja sa njim gora budala kad sam sve i pregledao.

Koliko bi otprilike koštala carina na opel astru 1.6 enjoy 2005 god?
Kupljena u Švedskoj za 15 000 kr, uvoz u BiH
ako neko zna

Kad sam dovozio vektru 2001. godište u srbiju, dao sam oko 200 eura, za auto koji je plaćen 1000 eura u švedskoj. E sad, auto je proizveden u eu, tako da nemaš carinsku taksu (bar ne u srbiji), ali je porez 20% i to plaćaš. I da carina se plaća na osnovu vrednosti vozila po amss katalogu. A za bosnu, vidim sad piše da plaćaš 17% kataloške vrednosti za pdv + homologizaciju u tehničkom centru.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Uvoz%20motornih%20vozila

Prvo vidi negde koja je kataloška vrednost te astre kod vas, pa onda računaj.

trebas da pogledas i kako u svedskoj da vratis porez koji se tamo placa. ne znam kako je za polovne automobile, al za robu bi trebalo da je fora kad dodjes na granicu, uzmes povracaj njihovog poreza, pa onda platis nas na granici.
kako sa kolima to ide?

i, aj posto znate, kolko bi izaso porez ako sve ovo iz svajcarske recimo radis?

Recimo, dovezem auto iz svajcarske i ocu da ga poklonim caletu. Mogu kurac moj, bez nekih vecih poreza i papirologija?

Brate, PDV u Srbiji je 20%, jedino se još gleda onaj AMSS katalog cena da vidiš na osnovu čega se uzima tih 20%, tačnije od koje cene. Povraćaj švedskog pdv-a sam dobio samo pola, isto sam i dobio pola poreza na platu. Inače je mervärdesskatt 25% vrednosti. A porez na platu 23%. I da, to bi trebao na mađarskoj / slovenačkoj granici da prijavi za povraćaj poreza. Ne znam ima li to sad na hrvatskoj granici.

Edit: jebeni amss nije stavio internet izdanje kataloga...

PLAVNICA <3

Ne vjerujem Celte da imaš kakve povoljnosti. Ali ne plaćaš prevod na prvi nasljedni red (na đecu kad prevodiš), što valja jer su po katalogu neke cijene duplo naduvane.

Već duže vreme kad uvezeš i poplaćaš sve hvata se kao da si kupio auto na Bg table. Samo eto može da bude plus Nemačko održavanje i putevi

Ma astra 2005 god, prešla 40 000 1400 eura, odlično auto za te pare.
Našao sam neki eurotax katalog gdje je vrijednost te astre 2593 eura e sad kad bi postojao taj povrat pdva to bi bilo super

Pa ti možeš, e sad ne znam, da li to možeš na bosansko - hrvatskoj granici, da li se sad oni računaju spoljna granica eu pa da imaju te ispostave. Nego, ja sam te pare od povrata poreza dobio u poreskoj upravi, doneo sam svoj ugovor o radu i ugovor o kupovini kola i odjavu za tablice, i dobio sam pola poreza na platu i na kupovinu kola (ali eto, bio sam privremeni rezident švedske, kad tursti to rade, ide drugačije).

Kontam da ti je ista ta vrednost, tako da plaćaš 17% od 2593 eura. Nego, jesi u RS ili baš u Bosni, da ne bude da imaju drugačije regulative neke?

Za svajcarsku ne vazi onaj standardni porez za zemlje eu nego se placa carina.

A za automobile iz nemacke se skoro ne isplati uvoziti jedan, zarada je ekstremno mala dok platis slep/put(table) i porez koji se racuna po katalogu. Ako nema na netu katalog(a mislim da sam ga video) mozes da ih pozoves i pitas za koji hoces auto. Isplati se uvesti auto iz italije, holandije i belgije jer su im cene nize nego u nemackoj ali su dosta kvalitetnija vozila u nemackoj. Treba gledati automobile u nemackoj od privatnih lica jer moze da se dobije povracaj poreza i da se nesto ustedi ali ni to nije bog zna sta.

I da porez na automobile iz eu nije 20% ne lupajte, dosta varira od modela do modela.

I da porez na automobile iz eu nije 20% ne lupajte, dosta varira od modela do modela.

Ne bre, 20% je PDV na sve i to plaćaš, a varira samo kataloška vrednost kola. Za automobile proizvedene u EU je carinska taksa 0%, a na kola proizvedena van EU varira od 5% do 12.5% zavisno od kubikaže / pogonskoh goriva.

Za svajcarsku ne varira brate nego je 20%

http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/kako-da-sami-uvezete-polovan-automobili-korak-po-korak.php

Švajcarska
Nekada dobijete odjavljenu saobraćajnu, nekada ne. Ukoliko znate da vam je neće vratiti, fotokopirajte je i overite. Izvadite izvozne tablice, uz koje ćete dobiti saobraćajnu dozvolu na vaše ime u kojoj će biti napomena da služi za izvoz.
„Mala“ nelogičnost. Ukoliko uvozite auto iz Švajcarske, moraćete da platite carinu od 12,5%.
Srbija sa Švajcarskom ima potpisan EFTA sporazum, po kojem bez carine možemo da uvozimo robu proizvedenu u Švajcarskoj. Takođe, robu proizvedenu u EU uvozimo bez carine. Međutim, ako auto proizveden u EU ima švajcarsku saobraćajnu dozvolu, tj. registrovan je u Švajcarskoj, onda carina mora da se plati.
Kako kažu u agenciji „Don-Šped“, to što naša carina sprovodi u praksi u suprotnosti je sa međunarodnim propisima, jer svaka zemlja koja ima sporazum sa EU ima pravo da izda EUR1 prema trećoj zemlji koja nije članica EU, a koja takođe ima taj sporazum sa EU.

A jeeeste sad neki tamo sajt polovni automobili zna bolje od mene hahaha ne zasmejavaj me