Prijava

То није аргумент. Спекулација. О чему ти причаш?

Spekulaciju sam u postu zaveo kao palamuđenje

Узгред
da je od 2, opet nas ne bi bilo.

срамота.

Glupo je ne pročitati post, a sramota je kad ne shvatiš kontekst ako već pročitaš.

I dosta mene na ovoj temi, počeću "spekulisati" bojim se :)

Spekulaciju sam u postu zaveo kao palamuđenje

Боже мој... вероватно треба да почнем јако, јако да верујем у то, па да престане да буде паламуђење.

Опрости што сам погрешно схватио да је молекул од 2 атома кисеоника погубан за живот на Земљи. Слагала ме багра у основној.
Жив био.

Bolje se vi zapitajte OD KADA je sve to nastalo? Gde je početak vremena? Šta je bilo prvo?

Naravno, pokušavajući da dobijete odgovore na ova pitanja, zapašćete u teške anomalije.

E tu fizika mož da ga duva. Već je samo bitno mišljene filozofa, koji su po difoltu neshvaćeni.

Pa, zapravo je teže odgovoriti kako je nastalo. Da ja ne mrsomudim, kad ima ovde:

http://vukajlija.com/crna-rupa/205646
http://vukajlija.com/vreme-je-relativno/203755
http://vukajlija.com/singularitet/201803
http://vukajlija.com/veliki-prasak/202310

Čovek objasnio. Ima o još dosta definicija na tu temu, ako nekog zanima.

Опрости што сам погрешно схватио да је молекул од 2 атома кисеоника погубан за живот на Земљи.

Nije on mislio na molekul kiseonika, već na ozon. Tačno je, da postoje SAMO standardni molekuli kiseonika od dva atoma (koje udišemo, i koji su BTW neophodni za život) možda nas ne bi bilo jer je za život potreban, pored kiseonika i troatomni ozon koji štiti od UV i još ponekog zračenja.

E sad ću baš da pročitam sve četiri te definicije, pa da zviznem neki komentar!

Опрости што сам погрешно схватио да је молекул од 2 атома кисеоника погубан за живот на Земљи. Слагала ме багра у основној.
Жив био.

Evo da nacrtam... Da je zemljin štit, ozon, sasvim slučajno molekul od 2 atoma kiseonika, nas ne bi bilo. Broj atoma je nebitan, može biti 5, 6, 9, 1234, NEBITNO, broj 2 je slučajno naveden. Brate, kad čitaš pokušaj shvatiti, živ ti meni bio.

Ова прича о озону постаје бесмислена.

Navešću samo jedan primjer, ozon, molekul od 3 atoma kiseonika. Da je molekul od 4 atoma kiseonika, ne bi bilo nas, da je od 2, opet nas ne bi bilo.

У преводу: да је баба мушко, звала би се Душко. Одразио си се лоше, не криви мене за то. Да си једноставно рекао "да нема озона, не би било нас", не би било ове сумануте расправе (ал онда би звучало мање магично). Онда би могли одма да пређемо на следећу ставку:

Tačno je, da postoje SAMO standardni molekuli kiseonika od dva atoma (koje udišemo, i koji su BTW neophodni za život) možda nas ne bi bilo jer je za život potreban, pored kiseonika i troatomni ozon koji štiti od UV i još ponekog zračenja.

Evo da nacrtam... Da je zemljin štit, ozon, sasvim slučajno molekul od 2 atoma kiseonika, nas ne bi bilo. Broj atoma je nebitan, može biti 5, 6, 9, 1234, NEBITNO, broj 2 je slučajno naveden. Brate, kad čitaš pokušaj shvatiti, živ ti meni bio.

За живот није потребан озон. Мислим да га у време "наводног" настанка живота није ни било. Живот је настао у води, где је имао заштиту од сунчевог зрачења и без озона. Чак и да сада нестане скроз, у океанима би живот могао да настави даље. Вероватно и у земљи.

За живот није потребан озон. Мислим да га у време "наводног" настанка живота није ни било. Живот је настао у води, где је имао заштиту од сунчевог зрачења и без озона. Чак и да сада нестане скроз, у океанима би живот могао да настави даље. Вероватно и у земљи.

Lol, ne lupaj. Voda ne štiti od UV zračenja. Bar ne na nekim RELATIVNO malim dubinama.

Zašto mi ne verujete da je crnac kriv za sve?

Bar ne na nekim RELATIVNO malim dubinama.

crnac je kriv...ja ti verujem...

(леб ти јебем...да ли је стварно потребно да наглашавам да под "животом" подразумевам СВЕ облике живота, не људски живот?)

Ajde da zanemarimo ozon, to sam naveo kao banalan primjer, iako je netačno da je moguć život bez njega....
Postoje dokazi da je sa naučne strane gledišta Biblija najbliža istini postanka. To kaže ovaj pametni i svjetski priznati čiko...Pa da pročitaju i Vukajlijaši....

Robert Džastrou (1925-2008) bio je naučnik besprekornih kvalifikacija. Bio je osnivač i bivši direktor NASA-inog Instituta Godard za svemirska istraživanja, profesor atsronomije i geologije na Univerzitetu Kolumbija (Nju Jork), profesor geologije na Koledžu Dartmut i načelnik Instituta Maunt Vilson, koji rukovodi svjetski poznatom Opservatorijom Maunt Vilson u Kaliforniji. Bio je primalac nagrade Artur Fleming za izvanrednu službu u američkoj vladi, medalje Univerziteta Kolumbija za izvrsnost i NASA-inu medalju za izuzetno naučno dostignuće.
Profesor Džastrou je takođe bio plodan naučni pisac, posebno u astronomiji, kosmologiji i istraživanju svemira. Nije oklijevao da kaže šta misli, posebno kad se radi o otkrićima koja su bila neugodna za naučnike i njihove ne-previše objektivne reakcije na ta otkrića.
Njegovi komentari govore mnogo o stavovima – i ponekad otvorenoj pristrasnosti – koju su neki naučnici imali protiv mogućnosti postojanja Tvorca. Iako je lično bio agnostik, primjetio je da naučna otkrića i Knjiga Postanka imaju mnogo više zajedničkog nego što su mnogi od njegovih kolega bili spremni da priznaju (naglašavanja dodata u sljedećim citatima).
„Astronomski dokaz Početka stavlja naučnike u nezgodan položaj, jer vjeruju da svaka pojava ima prirodan uzrok, i da svaki događaj u svemiru se može objasniti prirodnim silama, koje djeluju u skladu sa prirodnim zakonom. Ipak, nauka ne može naći silu u prirodi koja bi mogla biti odgovorna za nastanak univerzuma; i ne može naći dokaza da je univerzum čak i postojao prije tog prvog trenutka. Britanski astronom E.A. Milne je pisao: ’Ne možemo ništa predložiti kakvo je bilo stanje stvari u početku; U božanskom djelu stvaranja Bog nije opažen niti je imao svjedoka’“ (The Enchanted Loom: Mind in the Universe, 1981, p.17)
„Naučnici nemaju dokaza da život nije rezultat čina stvaranja, ali njih pokreće priroda njihove profesije da traže objašnjenja porijekla života koje leži unutar granica prirodnog zakona. Oni se pitaju: ’Kako je život nastao iz beživotne materije? I kakva je vjerovatnoća da se to desi?’ I na njihovu veliku žalost nemaju jasan odgovor, jer hemičari nikad nisu uspjeli da reprodukuju eksperiment prirode nastanka života iz nežive materije.
Naučnici ne znaju kako se to dogodilo, i, štaviše, ne znaju mogućnost njegovog nastanka. Možda je mogućnost veoma mala, i pojava života na Zemlji je događaj čudesno male vjerovatnoće. Možda je život na Zemlji jednistven u svemiru. Nijedan naučni dokaz ne odstranjuje tu mogućnost.“ (isto, p.19)
„Ideja da je svemir postao kroz eksploziju... se često zove teorijom Velikog Praska... Bio je to doslovno trenutak stvaranja. Ovo je neobično biblijski pogled na stvaranje svijeta. Detalji priče astronoma se mnogo razlikuju od one u Bibliji; posebno, starost svemira se čini da je znatno veća od 6000 godina iz biblijskog izvještaja kao što se obično pogrešno razumijeva – Biblija ustvari dozvoljava stvaranje koje je znatno starije od toga; ali su astronomski i biblijski izvještaj o stvaranju slični u jednoj stvari. Postojao je početak, i sve stvari u svemiru vode porijeklo iz njega“ (Journey to the Stars: Space Exploration: Tomorow and Beyond, 1989, p.47).
„Sada vidimo kako astronomski dokazi vode biblijskom pogledu na postanak svijeta. Detalji se razlikuju, ali su suštinski elementi u astronomskom i biblijskom izvještaju iz Postanka isti: lanac događaja koji vodi do iznenadne i trenutne pojave čovjeka u određenom trenutku, u bljesku svjetlosti i energije. Neki naučnici nisu sretni sa idejom da je svijet postao na ovaj način“ (God and the astronomers, 1978, p.14)
„Teolozi su generalno oduševljeni dokazom da je univerzum imao početak, ali astronomi su neobično uznemireni. Njihove reakcije daju zanimljivu demonstraciju kako naučni um – po svoj prilici veoma objektivan – reaguje kada dokazi koje nauka otkrije vode sukobu sa elementima vjere u našoj profesiji. Ispada da se naučnik ponaša na isti način kao i mi ostali kada se naša uvjerenja sukobljavaju sa dokazima. Postajemo iritirani, pretvaramo se da sukob ne postoji, sakrivamo ga ispod besmislenih fraza“ (isto, p.16).
„Postoji čudan krug osjećanja i emocija u ovim reakcijama (naučnika na dokaze da je svemir imao svoj početak). Ona dolaze iz srca, dok bi mi očekivali da rasuđivanja dolaze iz mozga. Zašto?
Mislim da je dio odgovora u tome da naučnici ne mogu da podnesu pomisao na prirodnu pojavu koja ne može biti objašnjena, čak i sa neograničenim vremenom i novcem. Postoji neka vrsta religije u nauci; to je religija osobe koja vjeruje da postoji red i harmonija u univerzumu. Svaki događaj se može objasniti racionalno kao ishod nekog prošlog događaja, svaka posljedica mora da ima svoj uzrok; nema Prvog uzroka...
Ova religiozna vjera je narušena otkrićem da je svijet imao početak pod uslovima u kojima poznati fizički zakoni ne vrijede, i kao posljedica sila ili okolnosti koje ne možemo otkriti. Kad se to dogodi, naučnik gubi kontrolu...
Zamislite ogromnost problema. Nauka je dokazala da je univerzum nastao eksplozijom u određenom trenutku. Ona pita: koji uzrok je proizveo ovakav efekat? Ko ili šta je stavilo materiju i energiju u svemir? Da li je svemir stvoren iz ničega, ili je sastavljen od postojećeg materijala? I nauka ne može da odgovori na ova pitanja...“ (isto, pp. 113-114).
„Razumno objašnjenje o eksplozivnom nastanku našeg univerzuma može postojati; ali ako postoji, nauka ne može pronaći to objašnjenje. Potraga naučnika za prošlošću okončava se u trenutku stvaranja. Ovo je izvanredno neobičan razvoj događaja, kakav niko nije očekivao osim teologa. Oni su prihvatili riječ Biblije: U početku stvori Bog nebo i zemlju...
Mi bismo voljeli da nastavimo ovu istragu dalje u prošlost, ali prepreka ka daljem napretku čini se napremostiva. To nije pitanje rada još jednu godinu, još jednu deceniju, novog mjerenja ili nove teorije; u ovom trenutku se čini da nauka nikad neće podići zavjesu sa misterije stvaranja. Za naučnika koji je živio u u svojoj vjeri u moć razuma, priča završava kao ružan san. Prešao je preko planina neznanja, upravo treba da pređe najviši vrh, i dok se prevlači preko posljednje stijene, pozdravlja ga grupa teologa koji su tu sjedili već vijekovima“

Da dam jedan pametan koment. Od UV i ostalog DNK-parajućeg zračenja nas štiti ne samo ozon već dobrim delom i zemljino magniteno polje. Život je na zemlji postojao i pre kiseonika ali u mulju mora i bara i to kao anaerobni oblik života. Ne da mu kiseonik neje bio potreban nego je bio otrovan za anaerobne organizme.

Gde si sad profesorka biologije da me vidiš kako deljem i da povučeš neki dim iz moje lule.

Шалабајзеру, не можеш доказивати своју тврдњу, нападањем друге.

Postojao je početak, i sve stvari u svemiru vode porijeklo iz njega“ (Journey to the Stars: Space Exploration: Tomorow and Beyond, 1989, p.47).
„Sada vidimo kako astronomski dokazi vode biblijskom pogledu na postanak svijeta.

Овај делић најбоље показује сву смехотресност целог цитата. Као да је рекао:
-Камере су показале да је лопов црнац и изнад 1,5м висине.
-Јесам вам рекао да ме Мајкл Џордан опљачкао!

Postoje dokazi da je sa naučne strane gledišta Biblija najbliža istini postanka.

Чекај, као референцу истинитости библије узимаш научне податке, скупљене од стране научника, и онда наводиш текст који који блати те исте научнике? Да би знао да је најближа истини, мораш знати прво шта је истина. Ако знаш шта је истина, што онда узимаш у обзир библију која је само "најближа истини"? Зашто гледати пиратску верзију, ако имаш оригинал?

A šta ako je svijet nastao prošlog četvrtka?

Jovo da te pitam nešto, da nisi ti možda pop ili neki kaluđer ili vladika glavom i Bradom?

Шалабајзеру, не можеш доказивати своју тврдњу, нападањем друге.

Koga ja napadam? Moja tvrdnja je da je Bog stvorio sve, a niko nema naučnih dokaza da to nije tako, čak se i naučni dokazi poklapaju sa Biblijskom verzijom postanka.

Чекај, као референцу истинитости библије узимаш научне податке, скупљене од стране научника, и онда наводиш текст који који блати те исте научнике?

Upravo to, ovaj čovjek naučniku na njegov način objašnjava. Nema ovdje blaćenja, kakvo blaćenje?!
Mislim da je osnovni problem ovdje:

„Teolozi su generalno oduševljeni dokazom da je univerzum imao početak, ali astronomi su neobično uznemireni. Njihove reakcije daju zanimljivu demonstraciju kako naučni um – po svoj prilici veoma objektivan – reaguje kada dokazi koje nauka otkrije vode sukobu sa elementima vjere u našoj profesiji. Ispada da se naučnik ponaša na isti način kao i mi ostali kada se naša uvjerenja sukobljavaju sa dokazima. Postajemo iritirani, pretvaramo se da sukob ne postoji, sakrivamo ga ispod besmislenih fraza“ (isto, p.16).
„Postoji čudan krug osjećanja i emocija u ovim reakcijama (naučnika na dokaze da je svemir imao svoj početak). Ona dolaze iz srca, dok bi mi očekivali da rasuđivanja dolaze iz mozga. Zašto?
Mislim da je dio odgovora u tome da naučnici ne mogu da podnesu pomisao na prirodnu pojavu koja ne može biti objašnjena, čak i sa neograničenim vremenom i novcem. Postoji neka vrsta religije u nauci; to je religija osobe koja vjeruje da postoji red i harmonija u univerzumu. Svaki događaj se može objasniti racionalno kao ishod nekog prošlog događaja, svaka posljedica mora da ima svoj uzrok; nema Prvog uzroka...
Ova religiozna vjera je narušena otkrićem da je svijet imao početak pod uslovima u kojima poznati fizički zakoni ne vrijede, i kao posljedica sila ili okolnosti koje ne možemo otkriti.

Овај делић најбоље показује сву смехотресност целог цитата. Као да је рекао:
-Камере су показале да је лопов црнац и изнад 1,5м висине.
-Јесам вам рекао да ме Мајкл Џордан опљачкао!

Ovo mi je preporuka da više ne postujem ovdje. 2 slova na jednom sajtu se usuđuju nazvati smiješnim jednu ovakvu ličnost. Brate, mojne to...

Sad ću da spemujem ozbiljnošću. Neki tvrde da je tražiti dalje od početka vremena nije pametnije od traženja severa dalje od severnog pola. Kao, došao si tu, nema dalje. To podrazumeva da pojam vremena treba na neki način u shvatanju obogatiti prostornim atributima, pa celu razvojnu liniju svemira projektovati u 3d, pa zamisliti kao nešto što počinje u jednoj tački (shvaćenoj i kao početni trenutak i kao pol imaginarne 3d lopte), pa se širi se u tu 3d loptu, pa se posle ili sužava ka drugom kraju (polu) te lopte (ka kraju postojanja ili ka tački odakle će da krene novi ciklus), ili se pruža u neki nezamislivi analogon beskonačnog trodimenzionalnog tela, sve šireg i šireg, hladnijeg i hladnijeg. I to bi meni bilo jasno ako bi se vreme objasnilo prostorom, ali onda bi se moralo postaviti pitanje naše percepcije vremena, i otkud iluzija događanja i nepostojanja onoga što se iz naše perspektive još nije dogodilo. Tj. ako vreme ne postoji u smislu toka, već je četvrta dimenzija, i svemir je parmenidovski nepokretan, otkud onda dolazi naša iluzija pokreta, i da li smo mi onda bića iz nekog drugog svemira kad topologiji uvek moramo da dodamo dimenziju pokreta da bismo shvatili sebe u tom svemiru ?

Jovo da te pitam nešto, da nisi ti možda pop ili neki kaluđer ili vladika glavom i Bradom?

Kakav pop, šta ti je; - student prava (dupe glava).