Prijava

El Greko,Boš,Rafael. Atina Partenos. Isidor iz Mileta arhitekta Svete Sofije.I Isidor Mladji koji je kasnije sredio neke zajebancije.

Moji omiljeni slikari su Tuluz Lotrek,Salvador Dali i Pablo Pikaso.Svidja mi se pravac nadrealizam i veliki sam ljubitelj apstraktne umetnosti.I kubizam mi se svidja.A ostalo se u mom zivotu bazire na strip!Najbolji vajar mi je Mikelandjelo.

dada umetnici zauvek. i njihova dela posle dada...

Ja sam osetljiva na taktilne draži ; ) pa zato glasam ovde za" Poljubac" : )Ima slika G. Klimta, a i skulptura, čini mi se Rodenova?
Ti ćeš verovatno bolje znati. Iz oba ova dela isijava iskonska strast.

Omiljena skulptura mi je ipak " Glava muze" čiji je autor Konstantin Brankuzi, toliko jednostavna, a opet veličanstvena. Fascinantan je i Munkov " Vrisak".

Divna je Van Gogova biografija " Žudnja za životom" koja me je naučila da kod umetnika najviše cenim potrebu da se stvori " umetnost radi umetnosti". Siroti Vinset je ceo dan mlatio po poljima žita po onome žaropeku da bi svojom kičicom " uhvatio vetar", slikao je sa svećama zalepljenim za šešir noću, jer nas Tesla još u to vreme ne beše prosvetlio. Kad tako živiš, nije ni čudo da izgubiš sveku vezu sa " STVARNIM SVETOM OKO SEBE" i kidišeš na rođeno uvo. Super je i knjiga " Slikari i modeli" u kojoj vidimo kako je primera radi naslikana dama u stvarnom životu bila sluškinja,kao i u kakvim su sve odnosima bili slikari sa svojim muzama. Najviše mi se dopala u ovoj knjizi priča o ženi čiji muž pati od hroničnog stresa, pa zaboravlja da njegova čulna supruga ima sasvim zdrav seksualni apetit. Ona misli da mu više nije privlačna, jer je omatorila, pa odlazi krišom od njega da naga pozira umetnicima, te kroz ovo iskustvo počinje da posmatra sebe drugim očima-kao unikatnu božju kreaciju. A da li se posle ovog prosvetljenja kresala sa mužem neću da otkrijem. Ko hoće neka čita. Prvu knjigu je napisao mislim I. Stoun, a drugu, jebem li ga. Zaboravih :(

OT:(irving stoun piše odlične semi-biografske knjige. čitao sam i ovu, a i za mikelanđela i po meni najbolju biografiju za sigmunda frojda, stradanja duše)

APSTRAKTNA UMETNOST
Pablo Pikaso "Gospodjice iz Avinjona" 1907 ulje na platnu
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00084.jpg

SLIKARSTVO IZMEDJU SVETSKIH RATOVA
Pablo Pikaso "Tri igracice" 1925
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00086.jpg

APSTRAKTNA UMETNOST
Pit Mondrian "Kompozocija sa crvenim,plavim i zutim" 1930 ulje na platnu
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00087.jpg

Umberto Biconi "Jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru" 1913 bronza
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00088.jpg

Volim sve nindza kornjace, a omiljeni nadrealsta mi je Splinter :)))))

Mozes da otvoristemu za crtace bilo bi super.:)))

GRCKA UMETNOST
Pitokrit sa Rodosa "Nike sa samotrake" 200-190.godine pre n.e. mermer
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00089.jpg

I meni se Nike mnogo sviđa.
Ali ipak najviše volim ovo:
slika=http://www.artline.ro/poze/lucrari/Archealogical_Reminiscence_of_Millet_s_Angelus.jpg
Nadrealizam, Salvador Dali, Archaeological Reminiscence of Millet's Angelus

Obratite pažnju na dopadljivu krošnjastu kompoziciju u centru slike, ali ova je već u raspadu.
Muškarac i žena pretvoreni u dve šuplje kamene ruševine...
Pognute glave koje označavaju poraz.
Prava slika neprijateljstva i odvojenosti polova i posledica.
Bar sam tako ja odabrala da je shvatim.

Ova skulptura je ostavila na mene najveci utisak.Ovo je "Mislilac" vajara Ogista Rodena radjen u bronzi,visine 69,8cm 1879-1889.
Ogist roden ga je radio po porudzbini Skole primenjenih umetnosti u Parizu i trebao je da stoji na ulazu te skole.Roden je imao ambiciju da to delo razradi u malo ozbiljniju temu Vrata pakla.Za tu temu bio je nadahnut Danteovim Paklom i Bodlerovim Cvetovima zla.On tu svoju ideju nije zavrsio,ali zato je ostala ta skulptura koju ljudi pokusavaju i dan danas okarakterisu.Kada je ideja osmisljena skulptura je prvo trebala da predstavlja Dantea kroz delo Pakao,ali posto svoju ideju Roden nije do kraja realizovao ostali smo da se pitamo.Jedni su tvrdili da je to Pesnik mislilac sve dok nije postao Mislilac kojeg treba dalje sto vernije okarakterisati.Roden nas je ostavio bez odgovora.
Na mene je odmah ostavio utisak kao da je to ziv covek i kao da stvarno misli necemu.Ostavlja utisak kao da je zabrinut.Naterao je i mene da razmislim tj. na trenutak me je pretvorio u mislioca.Kao da Mislilac sam trazi da bude okarakterisan i trazi da ozivi na trenutak,tj. ne traze NJEGA njegovi tumaci da ga ozive nego ON trazi njih da bi oziveo na trenutak.
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/ATG-1.jpg

E da, stvarno izgleda tako da ti dođe da ga pitaš šta mu je :)

Ne,nemojte se smejati!
Ovo je Svetovid.To je skulptura iz perioda prodiranja Slovena na Balkan.
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00091.jpg
MAJKE MI!!!

Ovo je Slovenski idol takodje iz perioda prodiranja Slovena na Balkan.
slika=http://i335.photobucket.com/albums/m476/laurastolic/HWScan00092.jpg

Pazi stvarno sam bio blizu:) gde mogu da pokupim audi? :-p

Ako moram da se opredelim za jednu sliku onda je to Krik Edvarda Munkaslika=http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/munch/munch.scream.jpg