Zagonetke

1. Ove dve kada ne znaš da li je teža ili lakša

2. Moze ovako. Oznacimo ih sa 123456789. Stavimo na jedan tas 123 a na drugi 456. Ako su iste mase, onda je fals medju 789 a to lako proverimo u 2 merenja. Recimo onda bez gubljenja opstosti da je 123 teze od 456. Sad uporedjujemo 124 i 356. Ako je leva opet teza to znaci da su neke od 1 ili 2 teze od ostalih sto lako proverimo. Ako je desna teza to znaci da su neke od 5 ili 6 teze koje lako proverimo u poslednjem merenju. Da li sam u pravu?

3. A imam jednu mnogo dobru zagonetku. Ove sa merenjem su mi uvek problem. Inace vidim gresku u svom dokazu :P

4. ali ako uzmemo da mjerimo 357 izgibosmo svi

5. Ortak i ja smo išli ovako.

Uzmeš 123 i 456. 123 ode dole(teža je), a 456 gore(lakša je), uzmeš 123 i meriš je sa 789. Ako su jednake znači da je među 456 i da je lakša, dakle biće ili ona gore ili ako je nisi uzeo ove dve će biti u ravnoteži. Izmeriš ih jednu sa drugom i eto. Ako nisu jednake znači da je među 123 i da je teža, dakle biće ili ona dole ili ako je nisi uzeo ove dve će biti u ravnoteži. Ponovo ih meriš jednu sa drugom i eto.

6. Ako bih mogao ja jednu.. Cuo sam preko 100 zagonetki ali mi je ova jedna od najzanimljivijih, mozda zato sto sam je resio.
    "Gusar Dzo je dosao na ostrvo. Naisao je na papir na kome je pisalo:
    Dobro dosli na ostrvo. Na ostrvu se nalaze Bor, Palma i Maslina. Nadji Maslinu i idi do Palme i broj korake. Kad stignes do nje skreni udesno i idi isto toliko koraka. Oznaci to mesto sa V. Vrati se do Masline i idi ovaj put do Bora. Broj korake i kad stignes do Bora skreni ovaj put ulevo i idi isto toliko koraka. To mesta oznaci sa W. Na sredini VW se nalazi blago. Tu pocni da kopas i bices vecno bogat." Dzo se obradovao jer je mislio da ce lako da se obogati. Naime, on je nasao Bor i Palmu ali od Masline nije bilo ni traga ni glasa. Otisao je sa tog ostrva praznih saka.
    Pitanje glasi: Da li je Dzo mogao da nadje blago?

Ako se nekom svidi moze da resava, preporucujem :)

7. Ajde ovo i idem da spavam.

Tibetanski monah treba da meditira tačno 45min, a ima dva štapića koji gore promenljivom brzinom po sat vremena. Kako on da se snađe čovek?

8. pa ne mogu da gore , na Tibetu je mnogo hladno , zalediće se .

9. Ma ima neka fora, ukrste se pod određenim uglom i na određenim tačkama, pa kad se ugase nema više mirisa i ovaj zna da je kraj meditacije. Mrsko mi sa dda kuckam detaljno :D

10. Jedan štapić zapali sa obe strane u isto vreme, a drugi samo sa jedne. Kada prvi izgori prošlo je pola sata. U trenutku kada izgori prvi, zapali se drugi štapć, koji je izgoreo do pola, sa druge strane, što znači da će proći još 15 minuta don i ovaj drugi ne izgori.

11. Aj resite ovaj sa 12 kuglica i 3 merenja.

12. Rešite prvo za 9 kuglica i 3 merenja?

13. Evo jedna laka da odmorite mozak !
    Zgrada ima 12 spratova , a svaki se zove kao jedan mesec u godini . Prvi januar , drugi februar , itd . Kako se zove lift u toj zgradi ???

14. Rešite prvo za 9 kuglica i 3 merenja?

Rešio ja valjda. :P

15. Samo je problem što se mirišljavi štapići pale samo sa jedne strane jer se druga strana zabada u pesak :)

16. @Usain Bolt
    Pritiskom na dugme? :DD

Pih bre, ja mislio nocas vi se razisli....

17. Pišem Uz Vetar
    Dobroveče, aj jednu za tebe, pazi ovo:

100 mudraca osuđenih na smrt. Car je milostiv pa im je podelio dve vrste kapa crne i bele, ali tako da niko ne zna svoju kapu. Pre nego što su im podeljene kape objašnjeno im je da ako pogode koje je boja njihova kapa biće im pošteđen život, naravno pruženo im je vreme da smisle taktiku kako najviše njih da preživi, ali onog trena kada im se podele kape ne smeju da komuniciraju nikako, smeju samo da kažu "Bela" odnosno "Crna".
    Mudraci su ubrzo smislili taktiku da 99 njih sigurno preživi, a ovaj jedan da ima 50% šanse. Kako glasi njihova taktika?

Ovako. Prvi dodje i kaze boju onog iza sebe i ta boja onda postaje kontrolna, npr. bela. Onda taj sa belom (kontrolnom) pogleda sledeceg. Ako je njegova ista, u ovom slucaju bela, on kaze bela i prolazi itd. Kad naleti onaj sa kontra bojom, ovaj sto je na redu menja mesta sa njim. Ovaj kaze crna, u ovom slucaju i prolazi. Opet dolazi ovaj sa belom, gleda iza sebe, ako je bela kaze i prolazi, ako nije dzoraju se sa mestima i ovaj drugi kaze crna i prolazi pa ce opet doci na red ovaj sa belom itd....
    Bamabi za mene. :)

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.