Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Portugalom! XD
Znaci, recimo da su oni kolonizirali tu zemlju cim je kralj rekao da ce ih protjerati iz te zemlje, odnosno, oni prema tome nisu imali stvarnu vlast u njoj. Ne vjerujem prema tome da je to neka evropska zemlja, znam da su Portugalci bili u Japanu, pa recimo da onda možda nije Kina u pitanju?
Ne, ne fazon je sto oni nisu smeli da se kace sa tom zemljom, jer to bejase najmocnija zemlja u to vreme.
Engleska?
Ne, tada je Engleska ipak bila iza ove zemlje po snazi.
Cekaj, Engleska jeste bila najmocnija u to vrijeme sigurno, ali kako je onda zaprjetila da ce protjerati Portugalce sa svoje teritorije, jer mi zaista nije jasno na kojoj su to njenoj teritoriji oni bili?
Sad sam video godinu, tad je njihova mornarica bila raspad.
Jebo majku, ništa mi ne pada na pamet.
Mačo, Englezi su počeli da razvijaju svoju mornaricu tek pred kraj 17. veka.
Možda je Francuska u pitanju?
Iza Engleske? 1611? Pretpostavljam da je moguce da je Francuska onda? Ili moguce Holandija...
Nije, bas mi je drago sto vas je pitanje tako zaintrigiralo, mozda malo pomogne ako kazem da je ta zemlja imala ogroman trgovinski suficit sa citavom Evropom negde sve to pocetka tridesetogodisnjeg rata.
Ja znam da je 1600. godine prvi Engleski brod stigao na obale Japana gdje je u to vrijeme Portugal vec duboko dominirao i poceo sa pokrstavanjem stanovnistva, tako da mislim da je i u to vrijeme njihova mornarica bila jaka, ali vi to vjerovatno bolje znate, tako da cu onda prihvatiti vas misljenje.
Ma dosta vise sa tim Japancima, nije Japan bre.
Hmmm...nije mi zaista poznato da je neko imao tada prejak uticaj u Evropi, pa pretpostavljam da je neka "manja" zemlja, tipa recimo Danska ili Turska...
Nije mala, daleko bilo.
Španci?
Dobro ja sam svoje ispucao, mogu dalje samo nagadjati, ali onda to nije to, jer priznajem da ne znam. Odoh sada...pozzz
Nisu ni ti, kakav su oni mogli imati trgovinski suficit sa Evropom....
Ja se predajem.
Rusija? :)
Kina?
Ni jedna od tih.