Kviz - ''Istorija''

1. Не знам, то ниси каз'о на хаксу.

2. Jesam li ja pogodio jedan od ova dva veka koje sam naveo?

3. Хиљадите године.

4. Jesi vek, a godina je takođe laka, evo hint, Mađari su nedavno (uslovno rečeno nedavno) štampali novčanicu od 2000 forinti sa njihovom svetom krunom zbog proslavljanja milenijuma od krunisanja Ištvana.
    Edit:
    Hiljadite godine, Marko ubo, teraj dalje Mađar.

5. Не знам, нек неко шалта даље.

6. Hoćeš ti Džela još jedno onda?

7. Aj ti Frenk, ub'o si vek.

8. Френк цепај ти. Ја одох да спавам. Лаку ноћ

9. Ko je bio prvi srpski kralj?

(ovom mišljenju se suprostavljaju neki istoričari nama susednih zemalja, sa argumentom da on nije bio Srbin, već Crnogorac, ali ovde ćemo to bez zle namere i uz svo poštovanje njihovog dela i mišljenja zanemariti.)

10. Hmm... Stefan je bio prvi zvanično krunisani, znam da su Vukana pre njega valjda nazivali kraljem ali nije imao titulu... Verovatno je neko još pre njih bio nazivan kraljem, ali da li je bio krunisan? Ja ovo ne znam, odustajem od daljnjeg odgovaranja ali moraću da izguglam.

11. Nije Stefan, nije ni Vukan, ali jeste ličnost koja je bila Vukanov savremenik (misli se na velikog župana Vukana, ne na Vukana Nemanjića). Vukana je na vlast u Raškoj postavio sin ovog našeg kralja.

12. IJU PA JA SAM OVO ZNAO! Samo sam trebao da razmislim malo... Nema veze, rek'o sam da neću da odgovorim.

13. Ko je bio prvi srpski kralj?

(ovom mišljenju se suprostavljaju neki istoričari nama susednih zemalja, sa argumentom da on nije bio Srbin, već Crnogorac, ali ovde ćemo to bez zle namere i uz svo poštovanje njihovog dela i mišljenja zanemariti.)

Mihailo Vojislavljević.

14. Jeste Tjomi Lee, to je tačan odgovor.

15. Da nastavim. Dakle:

1453. godine odigrala su se dva veoma značajna događaja po istoriju Evrope. Prvi je pad Konstantinopolja. Koji je drugi?

16. Битка код Кастијона?

17. Jebote, sto posto sam ubeđen da sam to znao i da nam je profa nešto pričao, ali baš mi ništa toliko značajno ne pada na pamet... Inače, tačan datum pada Carigrada sam za prijemni zapamtio po Zvezdinoj evropskoj tituli. :D

18. Битка код Кастијона?

Uvažavam. Mislio sam na okončavanje Stogodišnjeg rata uopšte ali budući da je to poslednja bitka ne vidim razlog da se odgovor ne prihvati kao tačan. Tvoj red.

19. Како се звао паша који је свечано уручио кључеве града Београда Михаилу Обреновићу и које године се то десило?

20. 1867, пашу нека наведе неко други.

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.