U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
Користили су коњицу, али не на начин који можеш да тумачиш као тешку. Није постојала та увежбаност и технологија карактеристична за 11и век и касније.
Управо. Типично германски фазон, веома налик Саксонцима. Исто тако, веома је прецењена битка код Поатјеа, што по историјском значају, што по бројкама војника.
Питање:
Чекај јел могуће да ви толико не знате?
Ево ја да вам испричам.
Карло Мартел је видео да је фрка са Арапима и да мора да направи комплетну реформу. Нема више земље да дели војсци па стога узима црквену земљу коју секуларизује, тј. одузима је цркви и даје војнику. Земља и даље остаје у власништву цркве с тим што приходи иду војнику који се спрема за рат са Арапима. Од секуларизоване земље настају поседи звани прекаријум и бенефицијум с тим што последњи не плаћа порез. Карло прави заклетву верности. Војници му се заклињу на верност.
Арапи такође у том тренутку имају огромну, много већу коњицу али неоклопљену, стога Карло ствара нерањиву коњицу захваљујући којој касније и добија ову судбоносну битку.
Не знам да ли си када си реко да тек Нормани доносе оклопну коњицу мислио на оне класичне средњевековне витезове 12. и 13. века са онако софистицираном опремом па си стога рекао да ови нису имали такву или шта већ, али су свакако Франци већ код Поатјеа имали оклопљену коњицу.
Црепом у главу га је погодила нека жена док је ратовао по Грчкој.
Нерањива? Тешко. Посебно тада. Оклопљени коњи се јављају тек крајем петнаестог века у Европи.
Управо. Типично германски фазон, веома налик Саксонцима. Исто тако, веома је прецењена битка код Поатјеа, што по историјском значају, што по бројкама војника.
Па пази јесу седели на коњима у каквом таквом оклопу и јуришали. То сигурно.
И не бих да улазим у расправу о Поатјеу. То може да потраје :))
И да, тачан одговор, у Аргосу. Докрајчио га неко мачем после шиндре.
Да. Нерањиву, али у односу на Арапе који немају апсолутно ништа на себи. У том окршају ако је неко нерањив то је тачно та екипа на коњима. У односу на неке друге већ друго питање.
Ево питања:
Било би пожељно да кажете имена оба владара, имена држава које су водили и место битке после које је мир склопљен. А за време може и век барем. Наравно био је пре нове ере.
Кадеш, мисим да је 17и пне, Рамзес Други и Хатушилиш или тако неки говнар...
Ramzes II (Egipat) sa Hetitima? Ovog drugog ne mogu da se setim. 13. vek p.n.e.
Е овако. Вита реко добро и Рамзеса и Хатушилиша и битку али није век.
Френк јесте Рамзес, Египат и јесте Хетити.
Мислим да је најреалније да ко први погоди век поставља. мисим јес да је Вита дао мало већи део одговора ал јеби га.
ЕДИТ: Френк јесте 13. али баш сте подједнако одговорили па не знам ко ће.
Dopisao sam vek pre tvog posta, nisi video sigurno.
а није 13. век, негде око 1200. године п.н.е? онда сам се и ја пребацио. можда је 2200., или тако нешто, јебемлига.
Ja sam za vek 100% siguran.
Нек пуца Дребин
Bio je 16.vek? :)
Moja draga misli da je Kleopatra. Nema kraja mojoj sreci, ja sam Ramzes treci.
јесте 1296. после битке код Кадеша између Рамзеса Другог, Египат и Хатушилиша Трећег, Хетитско краљевство. ал неам појма ко ће, знали сте доста и један и други.
Ma opušteno što se tiče postavljanja, važno je da smo odgovorili. :) Vito, izvoli.
Ајде...
Код Кане ваљда. 70 000 мртвих.
ако не онда Теутобуршка шума.