Kviz - ''Istorija''

1. Ja igr'o kanter...
    Neka cepa neko drugi ja ne mogu da smislim ništa.

2. у ком веку су јевреји прогнани из шпаније?

3. Pre judaizma i hrišćanstva, postojala je još jedna jednobožačka religija.Koja je to, i kako je nastala?

4. Зороастратизам.... настао од пророка Заратустре, везује се за старо Персијско и Сасанидско царство.

5. Ladno može i to, al' nisam na to mislio. Nema veze, cepaj dalja.

6. Mislio sam na nesretno Enhatonovo uvođenje kulta Atona kako bi visoki sveštenici Amona izgubili političku moć koju su stekli.

7. Како је витез као тешка коњица у војном смислу преузет и одакле ?

8. Да није (случајно) ханибал први користио тешку коњицу?
    знам да сам млатнуо као коњ, ал' ето, чисто да оживим квиз :)

9. Ма ово је малко више друштвена категорија која има за циљ да објасни откуд коњица међ' феудалцима :)
    И ниси погодио, није одатле...

10. Па преузет је из војне, родовске аристократије која у периоду родовског друштва предводи ратну дружину и народ и самим тим има и већи удео у подели плена, што доводи до диференцијације међу становништвом и на крају до подизања тог истог војног аристократе на ниво феудалца у току самог процеса настанка феудалног друштва?

11. Да... ал' зашто је коњица ту ? Одакле је тај концепт тешке коњице преузет ?

12. Verovatno od nekih istočnjaka, možda Arapa?

13. Најреалнији кандидат су Иранци - Сасаниди и Парћани. Можда су и римљани - еквити.

14. не. Арапи не носе оклоп.

мислим да је управо против њих, Карло Мартел непосредно пред битку код Поатјеа 732. био тај који је први оформио тешку коњицу оформљену од вазала, крупних земљопоседника који су за узврат добијали земљу звану бенефицијум или прекаријум.

е сад од кога је преузето то не знам.

15. мислим да је управо против њих, Карло Мартел непосредно пред битку код Поатјеа 732. био тај који је први оформио тешку коњицу оформљену од вазала, крупних земљопоседника који су за узврат добијали земљу звану бенефицијум или прекаријум.

Франачка "коњица" се борила пешке код Тура и Поатјеа. Тек Нормани доносе у западној Европи тактику тешке коњице.

16. Вито покодио си код Сасанидам ајд' ти.

17. Франачка "коњица" се борила пешке код Тура и Поатјеа. Тек Нормани доносе у западној Европи тактику тешке коњице.

Хоћеш да кажеш да Франци тада уопште нису имали коњицу или да Франци нису имали оклопљену коњицу?

Обе тврње су нетачне само што је прва пакао колико је нетачна а друга мож да прође.

18. 'оће да каже да су Франци користили коњицу само да их преноси, нису је користили као борбену коњицу да јуришају с њом.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.