Kviz - ''Istorija''

1. Па мени буни ово муслимани а нису муслимански народ... Шта под тим муслиманским народом подразумеваш?
    Па могуће онда да су Словени. Читао сам у некој књизи (писала нека Пољакиња) да је Словена било доста у Африци, и то као робова. Чинили су чак и гарду неком монарху и после су они дигли буну или нешто, не сећам се. Ту сам прочитао да се енглеско "slave" - роб добило од имена за Словене "slavs".

2. Jesu bili Sloveni, ali ne ti robovi, na koje ti misliš. Ovo su bili Sloveni, koji su prebegli Arapima tokom IX veka. Arapi su ih nazivali Sakalibi i sačinjavali su gardu Kordobskim Kalifima.

3. Па добро сад... :) Је л се уважава ово моје?

4. За време Галског рата, Цезару је највећи отпор пружио Верцингетроикс. Мада, пре њега су била још два Гала који су се бунили против Римљана. Њихову паролу су преузели Верцингеторикс и остали Гали која је гласила "(ми смо) слободни људи у слободној земљи". Како се они зову?

5. Zezam se, pretpostavljam da su to bili Kom i još neko.

6. Ком? Мислиш на оног поглавицу Атребата, што је хтео да буде краљ Белга? Пошто га ја знам као Комије...
    Није он. Он је био прво у савезу са Римљанима и тек се супротставио кад и Верцингеторикс.
    Први није тако познат, а други је нешто као национални херој Белгије.

7. Амбиорикс ?

8. Јесте, то је овај други. А први?

9. Њега не знам, сећам се да си ми јуче рекао за амбиорикса.

10. E ja sam to čitao u jednom romanu o Cezaru, ali koji je istorijski vrhunski urađen. Bukvalno je kao memoari samog G. J. Cezara. To je trilogija o Cezaru, ali pošto Galski ratovi su bukvalno ceo drugi deo trilogije, ne mogu da se setim. Ima na stotine imena galskih plemića, tako da ne mogu da se setim. Ali sećam se Ambioriksa.

11. Њега не знам, сећам се да си ми јуче рекао за амбиорикса.

Ххахаха да. :)

E ja sam to čitao u jednom romanu o Cezaru, ali koji je istorijski vrhunski urađen. Bukvalno je kao memoari samog G. J. Cezara. To je trilogija o Cezaru, ali pošto Galski ratovi su bukvalno ceo drugi deo trilogije, ne mogu da se setim. Ima na stotine imena galskih plemića, tako da ne mogu da se setim. Ali sećam se Ambioriksa.

Ја сам читао од Колин Мекалоу... То није тирилогија, али је исто много добра, две књиге има. Па ја сам ту највише научио тих имана. :) Сигурно се спомиње и овај први ту.

12. Да не стаје квиз, ко ће?

13. Evo ja ću, ako može. Kada i gde je održan Sveslovenski kongres?

14. Ево ја да кажем. Думнорикс и Амбиорикс.
    Ово не знам, претпостављам крајем 19ог века у Србији или у Русији...

15. Pogrešna zemlja, ali tačan vek, neću biti na temi bar jedno 1/2 h, pa da se ne čudite ako ne odgovaram.

16. 1825 ваљда? Не сећам се где.

17. Evo, vratio sam se, nije ni to.

18. Ево бар нешто да погодим... Па Војводина крајем тог века није спадала у Србију. Сремски Карловци можда? Мада ме нешто вуче и на Праг, шта знам...

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.