Kviz - ''Istorija''

  1. Ako si nepismen za istoriju, rešenje je jednostavno: prestani da budeš guzobolan i učestvuj u temi "šta slušate trenutačno" a ne ovde.

    Čekj bre, Care, pokušavam lepo da pričam a ti se kurobecaš kao gospodar teme. Hoću da kažem da si postavio ozbiljno i zahtevno pitanje a onda prokomentarisao da si mislio da smo se interesovali. Za šta da se interesujemo? Da li smo guglali nakon što si postavio pitanje? Ja jesam. Da li sam se u slobodno vreme interesovao za uspon i pad osmanskog carstva? Jesam čak i to. Da li sam tom prilikom iščitavao istorijske spise i pamtio nazive i datume? Nisam. Znam da jako dobro poznaješ istoriju, ali pokušaj da nađeš meru, da i nama "istoriografski nepismenima" ili polupismenima bude zabavno.
    Inače jako retko postujem ovde jer vidim da se par autora verovatno apsolvenata istorije nadmeću najluđim pitanjima koja mogu da nađu u fusnotama svojih apokrifnih udžbenika.

  2. Mir u Žitvatoroku je prekretnica u istoriji Evrope i jedan od 5 najvažnijih ugovora u osmanskoj istoriji, postoji i u srednjoškolskom udžbeniku kod nas, i u Sloveniji, i u Francuskoj. Zato batali tu priču i pravi svoj kviz sa posebnim pravilima ako ti ovo ne odgovara.

  3. Јес, битна је то ствар, Житвички мир, тако га ја знам. Тад је султан признао равноправност цару Светог римсог царства и мислим да су Аустријанци престали да плаћају годишњи трибут Османлијама.

  4. Tribut za posede u Páprikalendu, ali da
    Nisam rekao, al' valjda se podrazumeva, nek postavlja ko oće

  5. Dobro Care, možeš da sačekaš malo pre nego što samoodgovorš jebemmumater, imaj malo strpljenja, evo Cole bi znao tačan odovor.
    Nije prošlo ni sat vremena, nit je zamrla tema...

  6. U međuvremenu, može li pojašnjenje u vezi onog kako se Srbija zvala u srednjem veku, ako te mrzi da pišeš ovde šibni mi literaturu u pvt, živo me zanima, bilo je govora o tome na prethodnim stranama..

  7. Fadjo nisi valjda iz Uzica?

    Jesam.

  8. Jednostavno je, svi slovenski nazivi se završavaju na -ska, -čka, -ška. Pogledaj primere: Poljska, Slovačka, Češka, Hrvatska. Zašto je to tako? Zato što je to išlo u tandemu sa rečju "zemlja" - Češka zemlja, Poljska zemlja itd. Neposredniji dokaz ti je titulatura Nemanjića- iako se razlikuje od vladara do vladara, moglo bi se reći da je svaki do cara Stefana nosio bar "kralj srpske zemlje i pomorske", a nijedan ne pominje ime Srbija. E sad, šta ćemo onda sa ovim ostalima- oni su kršteni sa strane: Rusija i Belorusija od pojma "rus", najverovatnije normanskog; Balgarija od Bugara (onih pravih), Slovenija od Nemaca, kao i Srbija (preko vizantijskog grčkog "Servia"). Ako oćeš literaturu ili ti nije jasno nešto, reci

  9. Oću litetaturu odma da ti rečem pa ću te onda pitati šta mi ne bude jasno.

    Inače ovo je jako zanimljivo i ovo je logično objašnjenje. E sad, ja sam i ranije to zapazio ovako sam ( ne studiram istoriju a hteo sam) čitajući sve živo što mi dođe pod ruku, onako zapada za oko..

  10. M. Dinić, Srpske zemlje u srednjem veku. SKZ, Beograd 1978 (tebi trebaju strane 33-44)
    J. Kalić, Naziv "Raška" u starijoj srpskoj istoriji (IX-XII vek), Zbornik Filozofskog fakulteta XIV-1 (1979) 79-92

    Oba dela možeš naći preko Gugla.

  11. Neka postavi neko

  12. Па постави ти.

  13. Ком истакнутом четничком војводи је био надимак ,,чика Пера" ?

  14. Ја бих рекао да је у питању војвода Петар.

  15. Ne zove se Petar LoL

  16. Da nije Račić ili Kalabić?

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.