Teret@n@

1. @Thazz Dugg: Креатина има довољно у телетини, али му није неопхопдно да га узима као додатак исхрани.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Thazz Dugg: Ljolj. Masa i definicija nemaju veze sa brojem ponavljanja. Masu možeš raditi i sa 20 ponavljanja, ako su ti ishrana i suplementacija dobri. Bitno ti je da dobiješ masu, jer mišićna masa ubrzava metabolizam, a onda kad imaš masu, lako ćeš spaliti masti, ako ih imaš.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    @Thazz Dugg: Не знам да ли си професионалац, али ја само преносим оно што је мени други професионалац рекао. И немој да ложиш дечка, неће он одмах у професионалце. Тек је почео да вежба, суплементи му чак у прва 3-4 месеца и нису неопходни колико је важна правилна исхрана и правилно вежбање. Ја идем у теретану чији је власник најбољи боди-билдер у Србији тренутно. Човек се зове Саша Димитријевић и он ми овако нешто није говорио. Рекао ми је кад сам почињао да вежбам код њега у теретани, да прво морам да смањим масне наслаге па тек онда да пумпам масу ако хоћу. Не могу за кратко време да се масне наслаге претварају у мишићну масу, односно да се масне наслаге брзо сагоре, а да се истовремено повећава мишићна маса. Тачно је да већа мишићна маса убрзава метаболизам, али ја говорим о броју понављања. Он ми је говорио (и не само он него и сви други инструктори у теретанама у Београду где сам ишао) да број понављања итекако има везе са дефиницијом и масом. Суплементи се подразумевају, ако хоћеш боље резултате, али мишићи различито реагују на напор после 8 или после 12 понављања.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Thazz Dugg: Netačno. Takvo zagrijavanje je bespotrebno. Pisalo se o tome. Zagrij zglobove i mišiće koje radiš, ne radi kardio pre treninga. Jednom ili dvaput sedmično na trčanje ili bajk, ok.
    @Thazz Dugg: Није тачно. За сагоревање масних наслага, кардио је неопходан. И пре и после тренинга. Поготово за почетнике. Тек после 20 минута трчања или вожње бицикла почиње сагоревање масноћа, пре тога се само вода избацује.

@Сварог: Чоколадно млеко је препуно сахарозе (белог шећера) која ти је непотребна. То је само превише обрано млеко са мало млечне масти и млечног шећера, а препуно обичног шећера, какао сирупа и адитива. Ту чак и нема праве чоколаде већ сирупа на бази соје са врло мало какаа, а више вештачких боја за храну. Боље пиј пуномасни јогурт и једи киселу павлаку јер поред протеина и млечних масти имају и пробиотских бактерија које штите организам. Одрасли људи тешко варе обично млеко јер само до 5 године се лучи у телу ензим који потпуно разграђује млеко. А креатин још не мораш да узимаш. Има га у месу сасвим довољно.

2. Значи Релакс Џим Ћуприја :) Инале умро сам од трансфера блама када сам гледао овог малог синоћ ,али умро највећи трансфер икада ...

3. ЕДИТ: Овај на 03:53 сигурно не узима хемију, његови мишићи су тако супер кул екстра да би је уопште узимао...

A u pičku materinu... Metak pa u čelo. Retard teški.

Džoni, masa i definicija se rade u kuhinji. Razlika je u ishrani, tj. u odnosu UH, masti i naravno količini i intenzitetu kardio treninga. Masa = suficit kalorija, definicija = deficit kalorija. Treninzi nemaju veze sa tim. Npr. GVT trening je možda i najbolji trening za masu, ali taj trening se takođe jako dobro pokazao i na definiciji. Cilj je da trening uvek bude intenzivan, da razori vlakna. I nisam profesionalac, amater, relativni početnik. :D

ек је почео да вежба, суплементи му чак у прва 3-4 месеца и нису неопходни колико је важна правилна исхрана и правилно вежбање.

Apsolutno.

Рекао ми је кад сам почињао да вежбам код њега у теретани, да прво морам да смањим масне наслаге па тек онда да пумпам масу ако хоћу

To je opet relativno. Ja sam imao problem, 69kg, a stomak. Da sam krenuo da palim masti, od mene ne bi ništa ostalo (visok sam 190cm). Kada sam krenuo sa programom za masu, nisam radio kardio, a skinuo sam nešto sala, tako da je opet diskutabilno kod početnika. Ne može neko ko je mršav, a opet ima sala da prvo to salo pali, jer nema mišiće koji bi to podržali.

Не могу за кратко време да се масне наслаге претварају у мишићну масу, односно да се масне наслаге брзо сагоре, а да се истовремено повећава мишићна маса.

Masne naslage se nikako ne mogu pretvoriti u mišićnu masu, mogu se samo istopiti. I mišićna masa se može povećavati paralelno sa skidanjem masti, ali to je mukotrpan i veoma, veoma skup proces.

Тачно је да већа мишићна маса убрзава метаболизам, али ја говорим о броју понављања. Он ми је говорио (и не само он него и сви други инструктори у теретанама у Београду где сам ишао) да број понављања итекако има везе са дефиницијом и масом.

Kako to, ajde, objasni.

Није тачно. За сагоревање масних наслага, кардио је неопходан. И пре и после тренинга. Поготово за почетнике. Тек после 20 минута трчања или вожње бицикла почиње сагоревање масноћа, пре тога се само вода избацује.

Netačno. Kardio koji za cilj ima definiciju se nikad ne radi prije treninga sa tegovima. Prije masti se prvo troši glikogen iz mišića, pa tek onda masti. Zato je najbolje trčati ujutro na prazan stomak, kada su glikogenski depoi prazni. Trčanjem 20minuta pre treninga će samo postići katabolizam i kilav trening, još ako posle bude trčao toliko, najebao je totalno.

4. @L@ki: Значи, знаш за Салета и Релакс Џим. :)

5. WOW! Adkins svaku vezbu radi ako da mu je prva,a ono je prilicno gvozdja na sipkama...:D Bas se vidi da daje sve od sebe. Svaka im cast obojici! :D

6. @Thazz Dugg: Ја нисам измишљао ништа. Преносим све оно што су ми инструктори у теретанама говорили. Ја могу после више година вежбања и да импровизујем неке ствари, почетник не може, не треба и не сме. А највише информација везаних за исхрану сам чуо баш од Саше Димитријевића. Он ми је рекао да све почиње у кухињи. Ако не коригујеш исхрану и не храниш се правилно, вежбање неће имати много ефекта. Џабе ти вежбање, џабе ти суплементи, ако ти кркаш чипсеве, кексове, пржену храну...

7. Адкинс ЈЕБЕ!

8. Ако не коригујеш исхрану и не храниш се правилно, вежбање неће имати много ефекта. Џабе ти вежбање, џабе ти суплементи, ако ти кркаш чипсеве, кексове, пржену храну...

Ček, ovo je meni upućeno? Gde sam ja rekao suprotno? Pa ja prvi uvijek kažem da se počinje od ishrane. Ako dođe do stagnacije, računaju se kalorije, proteini i UH sa tjelesnom masom da se vidi u čemu je problem... Ne vidim smisao tvog posta. Kao da mi nabijaš u usta nešto što sam napisao, a dobro znam da nisam, čak opet čitam svoje postove. :P

I zamolio sam te da objasniš dio o povezanosti broja ponavljanja sa fazom mase/definicije. I dalje čekam objašnjenje.

9. Разлог различитог броја понављања нисам знао. Само што ми је сваки инструктор говорио да је 12-16 понављања неопходно за дефиницију и сагоревање масноћа.

А ово ми је сад човек написао (ваљда ми неће замерити):

Sasa Dimitrijevic (Fitnes trener) Nema razlike neke velike u treningu za masu i definiciju.. Razlika je u ishrani, i u uvodjenju kardio treninga kada se radi definicija..
    3 minutes ago · Like

Sasa Dimitrijevic (Fitnes trener) Generealno do hipertrofije misica dolazi ako se radi od 6-15 ponavljanja.. Ispod 6 ponavljanja se razvija snaga, a iznad 15 ponavljanja izdrzljivost.

Sasa Dimitrijevic (Fitnes trener) U vezi suplemenata. moze i bez njih ali je daleko daleko teze.. Suplementi, a konkretno mislim na whay protein nisu napravljeni da se dopuni ishrana portoeinima.. Nije im to primarana namena, vec u brzini aposrbcije.. Dok se meso vari 6 i vise sati, kvalitetni whey proteini se vare 30-tak minuta.. Zato posle treninga je potrebno da se brzo nahrane misicne celije koje si ostetio trenigom.. E sad ako ti neces proteine, i kazes idem da jedem meso recimo.. procice tih 6-7 sati dok to meso ne dodje do misica u obliku aminokiselina.. A sa whey proteinom ""zalecis"" misice za nekih 30-40 minuta.. TO je glavna prednost proteina.
    6 minutes ago · Like

Sasa Dimitrijevic (Fitnes trener) O vaznosti BCAA aminokiselina, glutamina, kreatina.. ne treba govoriti jer to vec znaju i mala deca..

А кардио сам у почетку, на препоруку овог истог инструктора, радио и пре и после тренинга.

10. ЕДИТ: Овај на 03:53 сигурно не узима хемију, његови мишићи су тако супер кул екстра да би је уопште узимао...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAHA

11. Мени једна ствар није јасна - КАКО У ГУМЕНИМ БОМБОНАМА НА 100 Г ИДЕ СКОРО 10 Г ПРОТЕИНА??? ШТА ТРПАЈУ У ЊИХ???

12. Po meni - najspremniji su bacači kugle. Znači, vuku benč 180 kila, mrtvo piče preko 220, trče 100m oko 11 sekundi a u vis skaču oko 1.5 m. I sve to mrlina od 120-130 kila. Rispekt buraz. Na stranu što marne kuglu od 7250 i kusur grama preko 20 metara....

13. Da li je moguće da poslije višemjesečnog forsiranja čučnjeva ogromnim kilažama i ispravnom formom ja dobijem upalu mišića sa težinom od 80kg i samo jednom modifikacijom vježbe? Znači, trenutno sam u stanju - wtf?

Znači, standardan trening:
    čučanj 5x5
    prednji čučanj 3x8
    podizanje za gluteus (polu-most sa opterećenjem) 3x8
    listovi 4x otkaz

ali jedna mala modifikacija - prilikom čučnja radio sam podizanje sa klupe, tzv. box squat. Znači - ubaciš klupu između nogu, odradiš čučanj da sjedneš na klupu ili kutiju pa se zatim eksplozivno podigneš iz sjedećeg položaja.

Toliko me je opalilo da trenutno imam osjećaj kao onomad kad sam počinjao - osjetim svaki mišić u nozi, osjećam se kao jebeni Terminator. Viva la box squats!

14. То је тај мртви старт , много је већи напор да кренеш из тог положаја него из нормалног чучња.
    Него Скочко да те питам , си радио некад програм Super Squats ?Шта мислиш о томе? Неки га зову и Super Squats and milk јер је млеко основа којом се пакује маса у том процесу.
    Тренинг ти се састоји из једне серије чучња од 20 понављања ,која радиш са килажом са којом можеш да урадиш 10 ,ал ипак урадиш 20 :)) и после тога пуловери за ширење риб кејџа , и круг згибова , пропадања. Стар програм ,каже да ефикасно пакује масу , просек 8 кила у 2 месеца.
    Размишљам да га пробам јануара.

15. Prvi put čujem.
    Ček da proučim.

EDIT:

Jebiga, moguće. :D

Čučanj je vježba za cijelo tijelo, kud još pumpaš testosteron. Dodatne vježbe dopumpaju ostale mišiće gornjeg dijela tijela, ishrana je kamiondžijska, jaka i obilata, 5 galona mlijeka je 3,7 litara mlijeka, ehej!

Fino izgleda za nekog ko ne može nabaciti masu. Mislim da ovdje presudan uticaj ima ta ishrana tipa rudar Kreke Banovići.

16. Da li je moguće da poslije višemjesečnog forsiranja čučnjeva ogromnim kilažama i ispravnom formom ja dobijem upalu mišića sa težinom od 80kg i samo jednom modifikacijom vježbe? Znači, trenutno sam u stanju - wtf?

Pa apsolutno moguće. Forma nije ista sa 200kg i 80kg. Sa 80kg se mnogo bolje možeš skoncentrisati na pogađanje mišića. Meni se to dešava, ali najčešće sa tricepsom. :D

Него Скочко да те питам , си радио некад програм Super Squats ?Шта мислиш о томе? Неки га зову и Super Squats and milk јер је млеко основа којом се пакује маса у том процесу.
    Тренинг ти се састоји из једне серије чучња од 20 понављања ,која радиш са килажом са којом можеш да урадиш 10 ,ал ипак урадиш 20 :)) и после тога пуловери за ширење риб кејџа , и круг згибова , пропадања. Стар програм ,каже да ефикасно пакује масу , просек 8 кила у 2 месеца.
    Размишљам да га пробам јануара.

Hmm, mislim da su to dva različita programa. Majku mu, negde sam pročitao to za 20 ponavljanja sa kilažom za 10 komada. A ovo sa mlijekom... da to nije možda GOMAD program (http://www.google.rs/#sclient=psy-ab&hl=sr&site=&source=hp&q=gallon%20of%20milk%20a%20day&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&fp=715b4d4e6208aee4&biw=1600&bih=792&pf=p&pdl=500)? Ali mislim da se na njemu mogu kaliti samo hardkor ektomorfi. Čak i bezmasno mlijeko u tolikim količinama nije dobro zbog sala. A i za te pare se može kupiti mnogo mesa i jaja. :)) Ali dobro, mlečni proizvodi imaju svojih prednosti.

Ali sad 8kg u dva mjeseca... Hmm, ne bih rekao. Doduše, moguće je i više, ali što kaže Skočko ishrana i suplementacija moraju biti stvarno monstruozne. Dobra ideja Laki za ovaj program, možda ga odradim kad završim GVT. :D

17. I zamolio sam te da objasniš dio o povezanosti broja ponavljanja sa fazom mase/definicije. I dalje čekam objašnjenje.

Evo da ja probam. U prvih 5 do 10 sec vezbanja(to vreme je relativno,ali ovo je neki prosek) energija se dobija iz fosfokreatinskog sistema(znaci kao gorivo se trosi kreatin fosfat koji se prevodi u atp momentalno i oslobadja se ogromna kolicina energije),a tek onda dolazi do glikolize i trosi se secer stvaraju se laktati koji se kasnije(kad nadoknadis dug kiseonika) razgradjuju u potpunosti. E sad, zasto vise ponavljanja za definiciju? Zanimljivo je da veliki br. stvari koji ljudi kontaju kao zablude u stvari ima itekako dobru,samo zaboravljenju pozadinu!(ok,neke stvari jesu strasne gluposti) Znaci ti vezbas sa 90% max tezine koju mozes da,recimo,cucnes. Mozes uraditi 3 ponavljanja i to u 6 cekundi(pod uslovom da zaista mozes da uradis 3 ponavljanja,a ne da se kilavis). Gotovo,istrosio si kreatin fosfat! Glikoliza nije jos u punom zamahu,a ni tad ne moze da stvori tu kolicinu energije momentalno kao kreatin fosfat. Bacas teg i gotovo! Stimulisao si misice na rast i NS da pojaca obrazac za cucanj,ali nisi potrosio nista secera.Kreatin fosfat se polako regenerise,ali zaista polako! Ajmo druga prica: uzeo si 50% max tezine. Pocinjes,prvih par ponavljanja izbacujes kao iz topa(radi fosfokreatinski sistem i zato sto ne mora da radi punim kapacitetom osecas se jako),onda se ukljucuje glukoliza nakon 5do 10 sec i nekoliko ponavljanja i osecas blagi pad snage jer si iz topa seo u pracku(mozda bolje poredjenje automatska puska),ali mozes da pumpas koliko oces... Svakim ponavljanjem trosis glikogen,ali posto je to anaerobna glikoliza on se ne moze spaliti skroz(razloziti bez "ostataka"). Laktati se ne mogu razgradjivati bez kiseonika! Tako da ti u pauzi(koja treba da odgovara nacinu vezbanja) ragradjujes te laktate i krvotokom nus produkti metabolizna(mlecna kiselina) se odstranjuje iz misica. E sad si spreman za sledecu seriju. Jos nekoliko takvih i stimulisao si misic na rast,istrosio znatnu kolicinu glikogena koja ce morati da se nadomesti(a to se nadomesti iz masti,uglavnom,i obroka,ako ima UH).AKo si preterao,tj. prekoracio svoju moc oporavka,a ne pojedes dovoljno UH da popunis glikogenske depoe onda se od AK (mesa koje si pojeo) sece amino grupa i prevode se u secere koji ce otici da obezbede energiju da se porpravi steta naneta misicima,da se popune depoi i da te malo okrepe.Glupost je da se misic razgradjuje,ali AK iz hrane se itekako trace!(+ ovo je stetno za bubrege jer se amino grupe teze izlucuju,jer su to jako veliki molekili) Znaci: malo ponavljanja za masu,vise za definiciju.
    Ima li sta nejasno?
    Nadam se da sam pomogao :) (i voleo bi da cujem makar jedno hvala ili bravo za post!) xP

18. Evo nesto znacajno o kreatinu,jer vidim da su ljudi cesto u zabludi.

Creatine: This is not an acronym, but I feel like I should explain this briefly. Creatine is an organic acid. It is a 3 amino acid protein, made of arginine, glycine and methionine. The primary benefit of creatine is that it is physically used as the energy base for our most powerful energy system: the Creatine Phosphate system. This produces more ATP per second than any other energy system our body has and directly powers our efforts for the first 10-15s of contraction. Pure strength training is powered primarily by creatine, and supplementation will help you get stronger faster. There are many secondary effects of creatine which you can read about on your own. They are not important for the purposes of this article.

Because our body does not have to MAKE much creatine when we supplement with it, the amino acids that would normally be sacrificed to creatine production can be used for muscle building, new blood cell generation, etc. Why does this matter? Well, our bodies do maintenance all the time, but it isn't magic. If your body is trying to make more muscle, it needs arginine and methionine. Sure, there are other amino acids involved, but guess what: IF YOU DON'T HAVE THEM ALL AT THE SAME TIME YOU AREN'T BUILDING ANY MUSCLE. Creatine supplementation allows us MAXIMIZE the healing process by making the protein you take after your workout directly available for healing instead of healing + creatine regeneration.

Evo i na srpskom:
    ako uzimam kreatin(bilo koji oblik) necu trositi rezerve energije(donekle) koje imam u misicima i posle treninga ako ne unesem dovoljno Uh i proteina proteini se nece transformisati u uh kako bi se nadomestile rezerve energije nego ce odmah da idu da "poprave",tj. da se ugrade u misic zato ljudi koji uzimaju neki oblik kreatina lakse dobijaju na masi i mogu da odrade jace treninge. Btw, potreban mi je pozitivan energetski balans da bi uopšte mogao da krenem u reparaciju (najviše se odnosi na mTOR). A naravno, postižem i veću stimulaciju mišića, jer imaš više energije pa radim i jače treninge.Takođe, oporavak između treninga je drastično brži.

19. Da li je moguće da poslije višemjesečnog forsiranja čučnjeva ogromnim kilažama i ispravnom formom ja dobijem upalu mišića sa težinom od 80kg i samo jednom modifikacijom vježbe?

To za jednog skočimiša nije normalno, isteretio si se.

20. Momci karajte nesto, jebes teretanu...