Prijava

Ovako.
Buraz mi ima laptop veoma oslidna konfiguracija 2,3 duo core, 3 gb rama ali radi kao goli kurac, stekce na sve strane i tako to.
Uglaavnom najveci njegov problem je sto se pri pokretanju neke jace aplikacije pregrijava kao lud, ventilator pocinje da radi sve jace i jace i na kraju se ugasi. Pa me interesuje ima li koji strucnjak da mi kaze sta je tu problem, da li je moguce prljanje procesora i da li bi ciscenje istog i nanosenje paste pomoglo?
Ja bih ovo uradio da je dekstop ali laptop nisam nikada otvarao pa ne znam kako je to kod njih.

Dalje jos da kazem kako je laptop star 5 godina i nikada nije obaran sistem niti defregmentiran ili tako nesto slicno, AV je ono u fazonu istekao prije 2 godine a konstantno internet koristi.
Da pitam koje programe da mu skinem i da pocistim ovo, posto se nakupilo govana, kipi na sve strane?

Ниси морао тему да отвараш за ово, имаш тамо разна питања и тако то...

Очисти га прво изнутра, однеси у неки сервис па нека га они очисте. Врло брзо ће црћи ако се тако прегрева, вероватно је пун прашине. А после не би било лоше и да реинсталираш систем. Да не дужим сад.

jaooo i meni se to dešava! mada, meni se ne gasi, samo greje ko lud, i ventilatorčić se baš čuje ali ne brekće. a radim sa glupim etf-ovcima i niko jbt nume da mi kaže de da ga nosim (u fazonu su "to je hardverski problem", džaba su studirali ako mene pitate!)... ajd ako neko zna neki dobar servis u bg, nek javi...

Ne greje se sigurno zato sto nije defragmentiran, nosi u servis da ga izduvaju i ociste od prasine, samo ne u servis u Kosovskoj. 5 godina je dosta za neodrzavan sistem, valjalo bi to preinstalirati, bolje nego krpiti.

Стави шерпу на главу, а лаптоп премажи мајонезом. После два сата направи постоље за лаптоп, а испод лаптопа стави онај велики вентилатор и твоји проблеми ће бити решени. лололо

Брате, узми одради му систем, јебежга, шта ти треба, два сата... Дефрагментуј то лепо након што урадиш систем и скини неки АВ, нод, авг, небитно, за нешто ситно по нету (мсм ако не обараш туђе сајтове и улазиш на превише сумњиве странице и не планираш нуклеарни напад на Пентагон) је сасвим довољно. Наравно, ако хоћеш и нађеш, можеш и нешто жешће динсталираш.

Ако настави да ти шљака исто, онда може да буде и да је до кулера, мада је мала вероватноћа. Нешсто слично се и мени дешавало и отприлике је то то, реинсталација система.

ЕДИТ: И то, носи га да ти га продувају. лололо

Не мећи га на ћебад, кревет, пластику и гуму која приања на доњи панел лаптопа... Купи онај сталак са вентилатором... Углавном је само ово узрок гашења, неадекватна подлога.

Постоје лаптопви којима једноставно треба да се подметне постоље, као у мом случају. Лупао сам главу да се прегрева, набацивао свакакве софтвере и чуда муда, разне графиконе који очитавају температуру, али на крају закључих да је само било потребно да подметнем постоље за хлађење и више ни један проблем није био.
Дакле, постоље, за 1 и по иљаду мож бираш.

А ако би да чистиш, носи у сервис, имају компресоре, ништа не може боље да издува од тога.

Ok, to sam si i mislio, ali nista shvatili sustinu moga pitanja, tj. nisam gaa ja ni formulisao dobro.
Da li je moguce da je procesor, maticna, harddisk ili neki kurac otisao, tj. skoro otisao ili je do prasine?

E jebem li ga, i ja imam isti problem: čim pokrenem jaču aplikaciju, počne da trokira i gasi se.
A da sam ga vukla po krevetu, jesam. Promenila sam podlogu ali je i dalje vreo.
Ako crkne, da znate,to je razlog što me nema da snajperišem po sajtu.

Da rezimiram pročitano: nositi u servis; hvala, onda i sa moje strane.

Da li je moguce da je procesor, maticna, harddisk ili neki kurac otisao, tj. skoro otisao ili je do prasine?

ми ти рекли шта јесте, а ако оћеш, могу да ти набројим још четири ствари које нису проблем сто посто:
-премали монитор
-инсталиран њиндоњс 8 бета
-влашка магија
-бода нинковић са бренером

Radjarde, mislim da grešiš.
Mislim da je kod mog laptopa u pitanju vlaška magija. Preporuči servis u Bg, pliz.

Μeni se tako nešto desilo juče, laptop je bio uključen oko 6 sati i pustila sam film na YT-u i posle par minuta se sistem urusio u Windowsu. Racunar je bio vreo. Moguce je da se tako nesto desava iako je komp noviji. Moracu da ga nosim na popravku jbg, zbog toga je uvek dobro da imas jos jedan operativni program (Linux...) preko koga ces nekako sacuvati podatke i nece sve biti izgubljeno. Da, odgovor, mozda se nesto od tih sranja zdrndalo. Servis!

Da li je moguce da je procesor, maticna, harddisk ili neki kurac otisao, tj. skoro otisao ili je do prasine?

Брате то не умире ко човек, не олабављaју му се диоде. То ради док ради, кад више не ради, дефинитивно приметиш.

Друле, одеш код вулканизера, узмеш оно цријево за пумпање пнеуматика, ставиш га на нека 2 цм од кулера и удри, само се одбиј мало да се не угушиш и нема фрке...
Ако ти је мука то, можда је боље, тј сигурно је боље да га однесеш у сервис да га они раставе и очисте, ако им не буде мука наравно.

По неком искуству ако се комп гаси

1. јер се прегријава - прљавштина унутра
2. из чиста мира - вирус изио системске фајлове

То је читава филозофија :)

Da li je moguce da je procesor, maticna, harddisk ili neki kurac otisao, tj. skoro otisao ili je do prasine?

Није ништа цркло ако ради бре, процесору је намјештено да се гаси на чини ми се 70 степени, можда и 90, не знам, тј да се рестартује сам, зато се и гаси...

Све може да рикне од прегријавања, али мора доооообро да се прегрије да би рикнуло, све има своју толеранцију као процесор, зато се и гаси.

Може лок сад? :)

Lok.
Hvala svima na iscrpnim odgovorima.

1. pod kompresor
2. Gledaj na kakvoj ga podlozi držiš. To je to što se tiče toga :)