Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
vratio se veseldemar!
al ono lako da se bude general kad se sve zavrsi :)
Najbolje je napraviti ono što su na nacionalnom planu napravili Ameri. A što se tiče odricanja od Srba koji su prešli u islam, istorijski, Srbi su ih svojatali, a oni se nisu dali. Još je Vuk pričao o Srbima triju vera: pravoslavne, katoličke i muslimanske. Za vreme prve Jugoslavije nije ni bila predviđena nacionalnost za muslimane u Bosni. Muslimani su, sa velikim M, kao narod u Bosni priznati tek 1971. A oko srpskih korena i raskorenjvanja, pa pogledaj kako Srbi gledaju jedni druge: ko je iz susednog sela, odmah je manji Srbin. Imaš celih familija po Crnoj Gori koje su bile srpske, pa se nešto zakačile ili međusobno, ili sa ostalima, pa prešle u islam, iz inata. I živih dedova i očeva koji su Srbi, a sinovi im Crnogorci. A da nije bilo te pravoslavne crkve, danas bismo verovatno klanjali pet puta dnevno. I zato sam joj zahvalan, jer smo bar donekle sekularno društvo, pošto je hrišćanstvo za dlaku tolerantnije oko tih stvari od islama.
A nema XAXAXAXAXA?
ksaksaksaksaksa
eto...
Тако сам и мислио.
Draguljče Tarabić.
Да су нам дали одма републику српску па да ударимо харач кизу и скоочи и малој видри, кулуке да им наметнемо да им београдизујемо целу републику српску сад не би кукали око косова, ал нееее, не да америчка спарушена пизда клинтон и француска исповраћана пуслица ширак... е па ево вам сад курац, сад нећемо ни како хоћемо е
Оставио сам и девојачко Деретић.
Deretić je bio dobar književni kritičar. Mora da vam je svima bilo teško kad je odapeo.
Ја сам противник тога да се поистовећују националност и верска припадност што је изгледа био услов настајања хрватског, бошњачког и црногорског народа. Шиптара има и муслимана, и католика, нешто мало и православаца па не гледају једни друге као припаднике другог народа већ себе сматрају истим народом. И страни фактор једини разлог зашто су се Срби (православци, католици и муслимани) међусобно клали вековима.
Али кад је требало свима да вратимо Турцима и Швабама мило за драго, црква је веру ставила испред порекла.
Postoji neki razlog zašto niko neće sa nama, a mi hoćemo sa svima. Ne kažem da smo loši, ali mi je komično, jbt, mi bismo se u ovom trenutku, da se sprovede neki referendum, istovremeno državno udružili sa Grcima, Slovacima, Makedoncima, Nigerijcima i Ircima. Srbi su izgleda dovoljno ludi da pokušaju da igraju ujediniteljski faktor, a nepromišljeni, ne planiraju, i među sobom nisu baš u najboljim odnosima. Onda oće da ginu iz inata... Mi još iz mitskog u istorijsko vreme nismo izašli. Za mene je to dosta šarmantno, al pitanje koliko je to korisno. Doduše lepo je kad postoji narod koji ima MIT, to govori o duhu naroda. Naš mit je kosovski, još nekoliko evropskih naroda ima mitove kao okosnicu formiranja nacionalne svesti (komšije ne, pogotovo ne ovi novokoponovani narodi). Ali mit bez kontrole razuma, lupi te po glavi, pa se onda češi, kao Švabe, kao Ruse...
ВАЛ (°Д°) ЕМАРЕ о чему причаш ти?
У Црној Гори имамо мит о Св. Милу Великомученику који нас је спасио од бомбардовања и учинио да цигаре не буду скупе као у остатку свијета.
И у Босни има мит о Сребреници и у Хрватској Мит о спасењу од четничких злотвора и на Косову мит о избављењу од вишевјековне тираније Србова...
У Македонији је пак мит о Александру Македонском...
И да, ниједан од тих митова није ништа мање реалан од косовског ако ћемо објективно.
Овакву тему, са оваквим називом, може отворити само неписмено говедо или трол.
dobro, bar se vremenom pretvorila u nesto pismeno, iako pocela ko trol.
Мучка провокација страног плаћеника.
Nisam čitao sve odgovore, ali video sam primedbu na koren reči Cigan. Tačno, pomešao sam. Englesko Gypsy i špansko Gitano i slični nazivi u ostalim jezicima potiče od grčkog Aigyptoi što znači Egipćani. Malo sam guglao, i Cigan zapravo potiče od vizantijskog grčkog Atsinganoi, što znači "nedodirljivi", "oni koje ne treba dodirivati". Što ovaj termin čini još monstruoznijim, po mom skromnom mišljenju.
Uzgred budi rečeno, znao da će neko napisati kako "Cigani" VOLE da ih zovu Cigani. "Do juče su bili Cigani, sad su odjednom postali gospoda Romi" i slične neoriginalne nebuloze uvek moraju da se potegnu u ovakvim raspravama. Na taj način ne samo da se vrši gruba generalizacija čitave populacije koja se pritom i infrahumanizuje, već je to školski primer cirkularne logike. Zaista mi je žao ako socijalni progres boli.
Валсинарб погрешио? :'(
У шта сад да верујем? :0
У Македонији је пак мит о Александру Македонском...
И да, ниједан од тих митова није ништа мање реалан од косовског ако ћемо објективно.
Mit ima određenu strukturu, mit nije tek neka priča napakovana da služi dnevnoj politici. Nijedan mit nije realan, ali je strukturišući. Dosta sa omalovažavanjem mitova.
Власуљару, у реду, ево да учинимо услугу социјалном прогресу, обраћаћемо се политички коректно према Шиптарима и Циганима. Него, дај, реши ми питање поменутих циг... пардон, ромских песама. Јел ћемо сада морати да их преправљамо да буду политички коректне?