DNK, teorija evolucije po Darlingu i inače, mutacije i tako to

1. Da nije igrani film? Šta je ako nije crtani. Sumce sa bebom je animacija.

2. a delimično gnev što se mnogo veća medijska pažnja (i školska) posvećuje njima nego recimo evolucionoj biologiji, astrofizici, hemiji i slično.

To sa školstvom nije tačno. A mnogi čitaju tu beletristiku kao što se drugi informišu u naučnim oblastima: jedni uzmu knjigu iz biblioteke i pročitaju ako je zanimljiva radnja, a ovi što nazovi vole nauku u stvari gledaju naučnopopularne emisije na Jutjubu koje obećavaju besmrtnost, interstelarna putovanja i paralelne univerzume. Vrlo malo ljudi se ozbiljno bavi književnošću, da čita i da razumeju to što su pročitali, a kako bi se onda bilo ko bavio amaterski naukom, kad su za nauku potrebne godine i godine učenja? Ja volim da odgledam naučnopopularnu emisiju na Diskaveriju ili nekom sl. kanalu, ali koliko me to dovodi blizu nauke? Kad probam da čitam na običnoj Vikipediji članak o matematici ili fizici, iskaču formule koje jednostavno ne razumem, i onda se zadovoljim prepričanim, bez mogućnosti uvida koliko je sve to tačno.

3. S5 sine!

Pa kako jebote nemaš navodnike na S5! To su tebi uvalili neki Xiaxuaquweu, garant.

4. Najveća medijska pažnja koju je Darvin dobio u Srbiji je ova na temi Vukajlije. ZAPANTI DARVILE, NEŠ SE IZVUĆI I LORDOVATI!

Kad probam da čitam na običnoj Vikipediji članak o matematici ili fizici, iskaču formule koje jednostavno ne razumem

Tu je problem, kad Homo Sapiens dođe do tačke koju ne razume, označi je ka netačno i pređe na nešto lakše - Parovi, Bratja Karamazovi, Pinkove Zvezde, GTA 5 i slično.

5. Realno koga boli kurac šta je u nekoj tamo galaksiji.

6. Sva ta istraživanja sve je to govno, kad oni ne znaju šta ima u okeanima.

7. Alo bre ljudi ( i ti Rasni)! Tolstojevski je pisao romane za razonodu ne za edukaciju, izlazili u novinama kao strip u Politikinom zabavniku i na kraju pisalo ''nastaviće se'', isti kooratz kao serije Siniše Pavića, prekid kad je najinteresantniji deo. Porediti takvo štivo sa zapisima mozgova koji su spoznavali kako ovaj svet funkcioniše je
    SMEŠNO
    M
    E
    Š
    N
    O

8. Tu je problem, kad Homo Sapiens dođe do tačke koju ne razume, označi je ka netačno i pređe na nešto lakše - Parovi, Bratja Karamazovi, Pinkove Zvezde, GTA 5 i slično.

Prvo, ne označi obavezno kao netačno, već je moguće da kaže: ne razumem. Nisam studirao matematiku, u srednjoj sam je imao samo do 2. godine. A Karamazove mislim da guraš među Pinkove zvezdice baš zbog toga što si gore napisao: tačka koju ne razumeš, označeno kao nevažno (netačno). Ako nešto može da posluži i za zabavu, to mu je samo plus. Objavljivati romane u kniževnim časopisima bilo je uobičajeno u to vreme.

9. A šta oni u stvari znaju o svetu i koliko je tačno dokazano? Pa oni nemaju pojma za unutrašnjost zemlje. Ne znaju ništa sve su pretpostavke, hipoteze, teoreme, teorije.

10. http://en.wikipedia.org/wiki/Faint_young_Sun_paradox

Кад се уместо науке и религије, и религије и религије, потуку наука и наука лоло

11. Nisam mislio konkretno na tebe, al ajd kad smo već isukalii mačovi će se mačujemo. Sve je to domen RAZONODE. Od par jednačina kvantne mehanike smo za manje od 50 godina napravili elektronsku revoluciju takvu da jedan Daun može da koristi Samsung galaxy S5, da ostavlja tragove po Vukajliji, slika svoje govno u HD rezoluciji i šalje svuda po svetu!
    Šta smo koj moj dobili od Karamazovih?

12. Truleks, prava nauka je teška i dosadna za razliku od onoga kako bi njeni šljašteći promoteri (estradni 'naučnici' poput Nila Tajsona) želeli da je predstave. Neki jednostavno nemaju socijalne uslove da sa bave time čak ni tangencijalno jer im je egzistencionalno život u svinjcu. Takođe, namera s kojom su Tolstoj ili Šekspir pisali nešto je irelevantna.

13. Porediti takvo štivo sa zapisima mozgova koji su spoznavali kako ovaj svet funkcioniše

Niko tebi neće dokazati da su i umetnici i filozofi i religiozni mislioci spoznavali kako ovaj svet i čovek funkcionišu, pa onda bolje da i ne pokušava. Čuvaj se samo zapadanja u banalnu racionalnost, pozdrav!

14. Ajde kad toliko sereš o jednačinama iz kvantne fizike izbaci jednu svoju. Ja iza svega što stojim ostavim neki trag. Ti samo pričaš a ne deluješ klasični sukob saznanja.

15. Porediti takvo štivo sa zapisima mozgova koji su spoznavali kako ovaj svet funkcioniše je SMEŠNO

Nije, i vrlo je lako. Umetnost (u ovom konkretnom slučaju književnost) je sintetička. Ne govori ništa novo o prirodi, već uzima postojeće delove i stvara novo. Nauka je analitička. Zadire ispod površine i gleda u postojeće delove i njihove odnose. Međutim, naučnom dostignuću prethodi kreativni, sintetički deo (koji je nevidljiv jer se naučna dostignuća gotovo uvek izražavaju impersonalnim jezikom).

16. Što se tiče Teorije evolucije da je ona tačna ne bi se zvala teorija nego zakon. Da bi bila zakon mora eksperimentalno dokaže da bi potvrdno rekli da je ta teorija tačna. Tako da ja ne verujem u Darvinovu teoriju. Lično, za mene nije bitno kako je Bog stvorio čoveka koliko to da je kroz Isusa opravdao čoveka kao svoje stvorenje. Rekoh i napominjem lično.

17. Truleks, prava nauka je teška i dosadna za razliku od onoga kako bi njeni šljašteći promoteri (estradni 'naučnici' poput Nila Tajsona) želeli da je predstave.

Svi ti promoteri izigravaju cikuzante, skaču po bini, odvaljuju skečeve, pišu knjige bez ijedne formule koje su svedene na nivo ''Anabela Basalo - Svi moji bivši'' (lupio sam ne znam kako joj se zove knjiga). Ali da nije njih teško da bi neko uspeo da ubedi političare da i ti ljudi treba od nečega da žive. Prosečan naučnik je obično skroman i ne ume da traži.

Niko tebi neće dokazati da su i umetnici i filozofi i religiozni mislioci spoznavali kako ovaj svet i čovek funkcionišu, pa onda bolje da i ne pokušava

Da jaki su ti religiozni mislioci koji su spaljivali ljude na lomači. Da živiš DANAS u nekoj ekstremnoj muslimanskoj zemlji i da pokušaš da iskažeš svoje ''umetničko'' viđenje koje je u suprotnosti sa mišljenjem njihovih ''religioznih mislilaca'' ne bi se lepo proveo, veruj mi.

18. @...neki tamo levi de
    Pomešao si teoriju i hipotezu. Zakon je nešto sasvim treće.

19. ...neki tamo levi de
    Što se tiče Teorije evolucije da je ona tačna ne bi se zvala teorija nego zakon. Da bi bila zakon mora eksperimentalno dokaže da bi potvrdno rekli da je ta teorija tačna. Tako da ja ne verujem u Darvinovu teoriju. Lično, za mene nije bitno kako je Bog stvorio čoveka koliko to da je kroz Isusa opravdao čoveka kao svoje stvorenje. Rekoh i napominjem lično.

O kakvom školskom programu i obrazovnom sistemu govorite kad dođe čovek nakon 122 stranice teme i pokaže da nema pojma šta znači reč Teorija u naučnom svetu? Dobro je Darvin pokazao od koga smo nastali, samo nije dobro predvide koliko još treba da protekne dok se potpuno ne odvojimo (jedno dve do tri iljade leta cenim)

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.