Prijava

Planiram da uvedem grejanje na pelet, pošto je gas previše skup, a Putin zavrnuo slavinu za sirotinju, pa bi mi odgovaralo da saznam da li je neko imao iskustva sa tim načinom grejanja, da li se isplati i kako funkcioniše?

naravno da funkcionise

naravno da funkcionise

Znam da funkcioniše, da li se isplati?

ne znam, bači to na papir. koje su ti alternative? električno, drva, lož ulje? koliko je tona peleta kod tebe? koliko kosta kubik drva?

kolika ti je kuća? kakva ti je izolacija? oli samo da griješ kuću ili ćeš i sanitarnu toplu vodu? imaš li solarno da spregneš to?

a šta ćeš sa hlađenjem?

Sve je to uračunato, čovek traži 2200e za ugradnju i taj kotao, tona peleta se kreće od 100e pa naviše, kubik drva 35-55e, 2 sprata grejem, topla voda mi ne treba, imam bojler.

imaš li solarno da spregneš to?
a šta ćeš sa hlađenjem?

Ovo te nisam razumeo?

struja je jos skuplja. sto ne provuces i kroz bojler pa ustedis na struji?

ako pretpostavimo da ti za sezonu trebaju bar 3 tone peleta i/ili 25-30 kubika drva bolji su peleti. a i cistije je i lakse. vjerovatno je skuplji sistem ali se otplati kroz par sezona.

jel tako?

metnes solarne panele da griju vodu. a hladjenje, znas ono kada je ljeto pa je napolju 40 stepeni pa ti je vruce u kucu?

Za dobar pelet se traži od 180e pa naviše

Kapiram da si u pravu, to za vodu ću da vidim, a što se tiče hlađenja imam klimu :)

pa mozes i da se grijes na klimu a ako je bas bas hladno nalozite vatru u sobi i okupite se uz gusle oko ognja.

Ahahahahahahah imam gusle na zidu. Ako ovo ne prođe ostaje mi tvoj predlog.

Šalu na stranu, je l' se ti greješ na pelet pa znaš, ili ti rekao neko? Je l' isplativije od struje?

Grijanje na pelet je ok i čist sistem. Računam da će biti jevtiniji dugoročno. Najviše bi pažnje trebalo posvetiti stiroporskoj izolaciji objekta i stolariji, jer su tu uštede bez obzira na sistem grijanja do 50%.

Grijanje na pelet je ok i čist sistem. Računam da će biti jevtiniji dugoročno. Najviše bi pažnje trebalo posvetiti stiroporskoj izolaciji objekta i stolariji, jer su tu uštede bez obzira na sistem grijanja do 50%.

To se slažem, samo imam malo lošije prozore koji ne dihtuju dobro, keva ih ugradila pre 5-6 godina preko nekog ujaka, koji je dao dosta nižu cenu u odnosu na PVC, ali ispade da je to bila greška. Čim dune jača košava, a bilo je perioda kada je duvalo po mesec dana neprestano, da propušta hladan vazduh. Mada bilo je tu uticaja ljudi da se to razjebe od silovanja pri otvaranju.

rekao sam ti u startu, moras sve baciti na.papir da bi znao tacno. Bez proracuna sve je prazna prica. Ali taj koji bude proracunavao mora sve uzeti u obzir, i izolaciju kuce i cijene energenata i cijenu instalacije, sve.

Ma kakvi peleti smrdljivi, grijem se na struju.

Sa peletom se niko nije ogrijao brt

ako imas nekoga da ti dobavlja sirovine i da pravis sam svoj, onda se isplati, ovako da kupujes, jok, a i bez dobre izolacije, bacas pare u vetar, umesto da samo dogrevas kucu, ti je svako jutro iznova grejes. Stiropor bar 5 cm, ni 10 nije losa ideja, pvc prozori, grejanje odlozi za neke lepse dane.

ne slusaj fejda, sirovine su ti ka bomba u kuću.