SRANJE SA IMIGRANTIMA

1. Care, stvarno ti ne bih znao reći imena knjiga. Mislim da se ova jedna zove Istorija 1914-1918 tako nešto, ima i jedna valjda apokalipsa, tako nekako, stvarno sam loš u pamtenju imena knjiga da ne pričam o naslovima.

2. Koje su vere? Zašto to ne piše? Koje su boje kože? To neće da napišu, jer svi se busaju u grudi da su Srbi, a zna se ko su pravi Srbi, pravi Srbi su pravoslavci bele puti.

3. Šta ti misliš o Kralju Petru, to jest, zašto imam pogrešno mišljenje?

4. Kralj Petar je bio pravi Srbin, pravoslavac i to bele puti. Karađorđe je već bio malo premazan imalinom, ali oprostićemo mu ružnu prošlost!

5. Marioneta bez ikakvih posebnih sposobnosti, imam takvo mišljenje jer sam za razliku od tebe nešto i čitao o njemu.

6. Marioneta? To što si čitao je verovatno komunistička propaganda. Misliš da je bio Apisova marioneta? Jer ga je ovaj doveo na vlast, možda u početku vladavine, ali ubrzo je stao na noge, je l' lično naredio streljanje Apisa i njegovih saradnika? Jeste. Jel život proveo povučeno, sve dok ga Apis nije iskopao da dođe na vlast - jeste. Nikad se nije postavljao među narodom kao neki veliki kralj. Je l' imao dobre odnose sa Rusijom koji su nas posle i spasili od totalnog uništenja? Jeste. Čovek je zaslužan što smo i ti i ja danas Srbi i to u Srbiji. Uspeo je da proširi državu i napravi od nje najjaču silu na Balkanu, stvorio dobre temelje za podizanje Jugoslavije. Jedina mrlja mu je to što je bio mason, iako se ta priča čula tek pojavom komunista, a gle čuda Tito je bio mason. Slažem se da nije imao potpunu vlast, ali baš što je dozvoljavao različita mišljenja Srbija je i napredovala. Ni jedan argument nisi izneo, što bi trebao, jer si istoričar. Čak i da je bio mason, ne zameram mu, jer narod je napredovao, a ne nazadovao kao godinama pre njega i godinama posle njega. Čovek je čistog obraza došao na vlast, a tako i otišao.

7. mozda su im sipali drogu u pice,pa su poceli da se ponasaju ko imigranti.
    jedino logicno objasnjenje.ne bi srbin silovo!

8. Nema smisla raspravljati s likovima koji se informišu iz dokumentaraca i Vikipedije i viču "komunistička propaganda" na sve što im se ne sviđa, što rekao jedan od najvećih naših istoričara, takve ljude samo potapšeš po ramenu i kažeš "u pravu ste". Al' ja sam čovek glup i uporan, pa ću nastaviti priču.

Ne samo Apisova, ali da, između ostalog. Podsetiću te da je od 1914. Aleksandar bio regent, jer je Petar bio lošeg psihofizičkog zdravlja. Nije 1917. Petar smeštao Apisu, već Aleksandar, to bi čak i dokumentarac trebalo da zna.

Nije istina da je živeo povučeno, čovek je bio francuski oficir, učestvovao je u bici kod Sedana (Pavle Jurišić je bio na suprotnoj strani), kada su Francuze Prusi potukli do nogu. Čovek je boravio i u Crnoj Gori, i imao uticaja na podizanje ustanaka po BiH. Kako se mreža plela oko Aleksandra Obrenovića, to je Petar za divno čudo bio sve aktivniji na ovoj strani.
    (nastavljam u sl. postu)

9. Normalno da se nije postavljao kao veliki kralj, kad nije mogao da se postavi kao veliki kralj. Crnorukci su bili ti koji su vodili liberalizaciju Srbije, ne Petar.

Prvo, nije on imao dobre odnose sa Rusijom, nego Srbija. Nije Srbija bila apsolutistička monarhija. Drugo, odnosi su bili dobri jer Srbija više nije imala na koga da se osloni. Ujedinjeno Kraljevstvo je prekinulo odnose sa Srbijom, ostale države su znatno pogoršale odnose sa Srbijom posle 1903. Rusija je jedina ostala, jer je izgubila ceo Balkan iz svoje sfere interesa.

On nije zaslužan što smo ti i ja u Srbiji, jer pod jedan nije on vodio ni politiku ni vojsku u WW1, a pod dva prošlo je 100 godina od tog perioda, današnja Srbija je započela život 1945, a Srbija je 1918. nestala.

Srbija je bila najjača na Balkanu od vremena kneza Mihaila, Petar sa tim nema veze.

(nastavljam u sledećem postu)

10. Ne znam što bi mu bila mrlja članstvo u masonskoj loži, mnogi drugi Srbi su bili masoni, valjalo bi da naučiš šta su masoni i ko ih je uništio u Jugoslaviji (protip: Tito je).

Ekonomski napredak je rezultat evropskih konjuktura i politike Obrenovića (železnica Beograd-Niš je Milanovo delo, oko nje je stvorena srpska industrija), Petar je samo pobrao njihove plodove, kao što je npr. Dušan pobrao plodove rada Uroša I.

Što se tiče nekakvih sloboda (ne znam kako je prisluškivanje SVIH ptt linija i javno glasanje sloboda ali ajde), to je tipičan metod za rušenje jedinstva u državi. Kada je Mihailo 1868. ubijen, AU je nametnula Srbiji parlamentarizam. Rezultat? Srbija je toliko bila razjedena da više nikad nije preduzela konkretne akcije prema BiH.

11. Care aj baci par hintova gdje da se covjek informise o istoriji. Nije da sam nesto previse pratio kilometarske postove ali mi se cini da nadjes za shodno da ispravis 70% stavova ostalog autorstva. Ne podjebavam niti kritikujem, ozbiljno pitam.

12. Možeš jedino da čitaš stručnu literaturu, ali da bih ti mogao preporučiti (ne svoj izbor, izbor istoričara mnogo stručnijih od mene), morao bih prvo da znam šta te interesuje.

13. Preciziracu najvjerovatnije sjutra tokom dana na pvt.

14. Scouser

Kralj Petar je bio pravi Srbin

Видиш каква смо гомна постали, ни Срби из Србије нам више не ваљају :((((
    SERB SERBUM LUPUS EST

http://s22.postimg.org/n9gccor75/Unt.jpg

15. Care, recimo da sam upoznat sa većinom stvari o kojima si pisao u poslednjih par postova, nemam šta da zamerim, ali priznajem da se radije držim romantične istorijske verzije. No, nebitno je to, interesuje me samo jedan detalj tvog izlaganja a to je ovo:

jer je Petar bio lošeg psihofizičkog zdravlja.

O kakvom lošem psihičkom zdravlju pričamo? Za loše fizičko znam.

16. Crna ruka? Daj molim te. Pa uradili su majski prevrat i to jedva, i to nikad ne bi uspeli da nisu bili jebeni oficiri te vojske i da se nisu išli po kućama od generala koji su štitili Obrenoviće i ubili ih na kvarno, neki su i preživeli, ali više su imali sreće nego pameti. Zahvaljujući tome su uvek tražili neki ugled i uticaj. Netačno je da je ubistvo Apisa naredio Aleksandar, naredio je Petar i to jer ih je smatrao za izdajnike jer su svojom glupošću izazvali rat, pritom isti Apis je hteo i Petra da ubije, jer mu je ovaj odavno otkazao poslušnost. Moguće da u streljanju Apisa i njegovih ima uticaja i Aleksandra, ali ne bi on mogao to da realizuje bez dozvole i saglasnosti Petra. Uostalom, ja od svih Obrenovića i Karađorđevića gotiv jedino Kralja Petra. Živeo je povučeno, nije jeo govna kao ovaj njegov potomak danas, na to mislim. Koliko znam on nije hteo da se ubiju ovo dvoje, već da se uhapse i osude, i to je rekao Apisu, i to je bio plan, i zbog toga je on pristao na to, Apis bi svakako ubio njih, ali ne bi mogao doći na vlast, pa mu je trebao Petar. Majski prevrat se planirao dosta dugo, zbog toga je Petar dolazio u ove prostore, ali to nije bila njegova ideja, već je pristao, mislio je da time može promeniti mišljenje o Karađorđevićima, što i jeste uspeo, a ima više dokaza da je patio zbog grešaka svojih predaka. Uglavnom, plan za majski prevrat je bio da se uhapse i osude (na smrt za izdaju), ali je Apis bio ranjen u toj akciji, pa je naredio da ih ubiju odma. Svakako da ima istine u tome što kažeš, ali Kralj Petar je bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara ubedljivo, doneo je Vojvodinu u sastav Srbije, dovoljno da danas ne moramo da uvozimo hranu (iako to slepci rade, al' o tom drugom prilikom).

17. Kažu da je Petar imao nenormalne izlive besa i da je njegovo iživljavanje glavni razlog što je Đorđe završio kako je završio, sad do koje mere je to išlo je otvoreno pitanje.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.