Prijava

Ja ne znam dal boga ima ili ne, kao sto niko sa izvesnoscu ne zna, al da ga jebes sanse da, ukoliko ga ima, on izgleda bas onako kako bilo koja od poznatih religija sugerise, su zaista blizu nuli. Verovanje u boga nije samo po sebi bulsit, misljenja sam da hipoteza o postojanju boga moze biti legitimna hipoteza (cak i naucna ukoliko se adekvatno formulise, ne samo filozofska) za objasnjenje nekih fundamentalnih naucnih i filozofskih pitanja (zasto uopste ima necega, kako je sve nastalo, ako je svemir ogranicen sta je van, ako nije ogranicen kako je to moguce, kako je kretanje moguce, itd). Ali verovati da je ono sto pise u Bibliji ili bilo kojoj drugoj knjizi cinjenicno tacno je zaista test inteligencije. Koristiti Bibliju kao edukativno sredstvo za sirenje ideja ljubavi i medjusobnog postovanja je vec druga prica, ali bojim se da svestenstvo i zajednica ocekuju da verujes i u njen sadrzaj u najbukvalnijem smislu. I to je moj najveci problem sa religijom generalno - ona zahteva da verujes bespogovorno, bez trunke skepticizma i potrebe da preispitujes stvari. Po mom misljenju religija ne mora nuzno da bude takva, ali trenutno i u najvecem periodu u svojoj istoriji, ona jeste bila takva.

to su ti "zenske" verzije levijatana i navijaca i maestra. treba ih skupiti sve na jedno mesto, mozda i jebu nesto.

marksov otac bio jevrej, konvertovan u protestanstvo jbt :)

ti se najvise koprcaju.

Misliš kao što su Srbi konvertiti u katoličanstvo najveći Hrvati i ustaše i konvertiti na islam veći Turci od Turaka? :D

I to je moj najveci problem sa religijom generalno - ona zahteva da verujes bespogovorno, bez trunke skepticizma i potrebe da preispitujes stvari. Po mom misljenju religija ne mora nuzno da bude takva

Mora. Religija mora da bude dogmatska. Vera ne mora, ali ako ne prihvatis dogmu nijedne religije ti mu dodjes onda neki deista.

covecanstvo ne voli pitanja bez odgovora. to nam je verovatno povezano u psihi bez icega, tako funkcionise mozak - dete ima nekog teraca da postavlja pitanja, dobije odgovore i pravi svoju sliku sveta. ako odgovor fali, nastaje nelagodno stanje, pogotovo ako je odgovor uvek bio tu.

Ovo je opasno dobra poenta, jesi li citao mozda Persa, Dzejmsa ili Djuija (filozofe klasicnog pragmatizma). Ako nisi, mislim da ce bas leci tvom senzibilitetu, ali jedna od centralnih poenti je upravo ovo sto si rekao. Konkretan predlog: "Ucvrscivanje verovanja" od Persa, mislim da je i na srpski prevedeno. Zanimljivo je i da istorija nauke donekle ide u prilog ovoj hipotezi da covek ima potrebu za nekim osloncem - naucne teorije se gotovo nikad ne odbacuju, a da nije ponudjena alternativa, bez obzira na to koliko se nagomilaju problemi sa kojima se suocava.

sesavkotraktor, nemas sta da se pitas dal postoji, postoji. ako neka ideja ima veci uticaj od coveka na drustvo ona i fizicki postoji na neki nacin. nije svesna sebe al postoji.

kao internet na primer. niko nece reci da internet ne postoji, a sta je internet nego nacin na koji su povezani svi racunari na zemlji.

tako nekako i bog.

na kraju, da se jos malo razvije tehnologija pa cemo od interneta da napravimo i pravog boga, kako smo ga zamisljali, ako vec nismo.

sesavkotraktor, nemas sta da se pitas dal postoji, postoji. ako neka ideja ima veci uticaj od coveka na drustvo ona i fizicki postoji na neki nacin. nije svesna sebe al postoji.

Poyy te brka Nice. :)

pa jebemu valjda je jasno da postojanje ideje boga i uticaj koji ta ideja ima nije isto sto i postojanje bica koje je je stvorilo svet i moze da uradi sve sto pozeli, sad si bas lupio brt

Poyy te brka Nice. :)

Znam, cuti

Sevaste ako ne prihvatis dogmatsko vidjenje Boga kao osvetoljubivo djubre koje ce da ti se sveti ako mu se ne klanjas, nije ni bitno postoji li ili ne

Dobro sestavirakror, kapiram sta pircas nego sto rece gambi malo sam ga nicovao.
Bice koje ima razum i rukovodi svetom ne postoji.
Ako postoji nije bas najrazumnije sto nas dovodi do ovog prvog.

na kraju, da se jos malo razvije tehnologija pa cemo od interneta da napravimo i pravog boga, kako smo ga zamisljali, ako vec nismo.

Bilo bi do jaja da razvijemo AI koji moze da nam odgovori na svako pitanje i resava kompleksne probleme, pa ga onda neko pita da ucini da nema vise rata. Onda AI lansira sve nuklearke na svetu da zbrise ljude jer je to jedini nacin da vise ne ratuju. :)

Bilo bi do jaja da razvijemo AI koji moze da nam odgovori na svako pitanje i resava kompleksne probleme

Jes, pa da nam kaze da je trifors sve vreme u pravu, jezik pregrizo

I onda ga pitaju "Đes, šta ima?"

da razvijemo AI koji moze da nam odgovori na svako pitanje

Autostoperski vodič kroz galaksiju XD

šta je tačno poenta ove teme?

generalni razgovor ispred zadruge

Konkretan predlog: "Ucvrscivanje verovanja" od Persa

kako je naslov na engleskom?

A baš dogmatsko verovanje, odnosno slepo verovanje kao jedini način za spasenje je možda ne izmišljotina, al ono sig odlika monoteističkih religija, i jedan od razloga što su istrebile politeističke. Ako imaš jednog boga ne možeš više da biraš koji ti više odgovara, da uvodiš nove bogove, spajaš postojeće kultove sa onima iz drugih zemalja itd, da se pogadjaš sa njime, ja tebi žrtvu ti meni ovo. Ne brajko, ima da se predaš ceo ako hoćeš da uđeš u ovaj ekskluzivni klub.