Prijava

U psihologiji, ego-sintono ponašanje je ono koje naš ego odobrava, smatra za ispravno, pozdravlja, i sl. Suprotno tome, ego-distona su ona naša ponašanja za koja smatramo da su u suprotnosti sa našim vrijednostima, željama, htijenjima, onim čemu težimo , ili prosto ne valjaju itd.

Važno je pomenuti, da jedno te isto ponašanje za jednu osobu je ego sintono, a za drugu ego distono.

Npr. neko može po čitav dan da sjedi ispred zadruge i da pije pivo, i da smatra da je to najnormalnija stvar na svijetu, i da to tako treba, i da realno, i nema šta pametnije raditi... i on je tu sasvim zadovoljan sa sobom, ima mirnu savjest i ne vidi sebe u negativnom svjetlu zbog takvog ponašanja... Za njega je to ego sintono.

A neko drugi može isto to da radi, ili da dangubi na neki drugi načnin, recimo da visi na netu, ali da se glođe zbog toga, da se nervira, al teško uspijeva pobijeći iz tog začaranog kruga. Njemu je to ego distono ponašanje.

Moje opažanje je da je velika većina ljudi ego sintona, tj. šta god radili, misle da je to ispravno ili nalaze za to neko opravdanje.

Drugo opažanje je da postoji vrlo mala korelacija između toga kakvo je zaista nečije ponašanje, i toga koliko je to isto ponašanje za njega ego sintono... Npr. to što je neko zadovoljan sobom, ne znači da se zaista ponaša kako valja... isto tako to što je neko kritičan prema sebi, i smatra da se ponaša kako ne treba, ne znači da je njegovo ponašanje objektivno loše...

E sad, pitanje za sve vas... u toku svakog dana, koliko procenata vremena otprilike ste ego sintoni (tj. da radite baš ono što hoćete da radite, i što mislite da i treba da radite, i da ste zadovoljni sa sobom zbog toga), a koliko vremena ste ego distoni (tj. da radite stvari za koje mislite da nisu dobre, stvari koje ne doprinose baš vašem samopoštovanju, ili za koje mislite da imaju puno bolje alternative, i koje radije ne biste radili, da imate možda malo više samokontrole, organizacije, šta li... ali im se u praksi teško odupirete).

Evo ja ću krenuti od sebe... dosta vremena sam u ego distonoj fazi. Čak većinu... evo npr. sad radije bih radio nešto pametnije nego pokretao ovakve teme, al jače od mene... i tako za iks drugih stvari. Pod to pametnije se uglavnom misli na stvari poput, hodat negdje okolo, čitat neku knjigu ili gledat dobar film, raditi nešto za posao, učiti nešto itd. Generalno radite stvari koje se čine kvalitetnima, ili produktivnima... Ali u praksi za sve te stvari se čovjek mora donekle nakaniti, natjerati, ne dolaze tako spontano kao visenje na netu... što je za mene najtipičnije ego distono ponašanje... E sad, možda je problem u sistemu vrijednosti a ne u ponašanju, možda bih trebao reći da je to OK i opustiti se kao onaš što cuga pivu po čitav dan i smatra da je baš to prava stvar i niko srećniji i pametniji od njega.

Very observative, Jovor, the sacred, and the propane.

ЯoVoR
o o
V V
o o
ЯоVoR

Kurac, nije dobro ispalo

Nije ego sintono već ego distono je ispalo upsić soriša sry

Objasni mi koliko si ego-diston celog života i za dva meseca ću biti ego-distoniji od tebe.

Rad za Maestra jedna od top 3 ego sintone stvari koje radim svakodnevno

Уз ово читати за пун доживљај:

https://www.youtube.com/watch?v=qn_Y06FR3h4

e da je imao ko ovo odsvirat na pravoj gitari... kakvi bi to rifovi bili

Я o V o R
oㅤㅤㅤo
VㅤㅤㅤV
oㅤㅤㅤo
Я o V o R

hahah, e moj sočeodzove, viš šta je UNICODE majstor

Ne znam koliko sam ego-situiran ali sigurno vise od vas