Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Интерфејс за гитару. Нема универзалнијег назива, зови радње и тражи им ово, знаће шта ти треба.

2. Zahvaljujem, pronašao.

3. Омиљена гитара Гибсон Лес Пол '70 .

4. Момци сјебо сам кабал који води од појачала до зида ? Имам неко слабо које користим Фендер од 15 , па имал де то да купим ? Ово остало је океј само тај који води од појачала до зида.

5. Ako misliš na naponski kabl od 220, to imaš na bilo kom buvljaku da uzmeš. Ili u nekoj prodavnici električne opreme.

6. hahahaha, prica je o kablu za napajanje, ja mislio neka fora :DDD

vodi racuna samo, ako budes sekao i nastavljao kabl, ako se ne bode u pojacalo, ukoliko ima 3 zice, da ne vezes uzemljenje na fazu il tako nesto pa da bude veselo kad menjas distorziju :)

7. Dečko britanac ne bih ti savetovao da sam spajaš žice opećeš se ali zaista ako me razumeš

8. Dečko , izgubio sam kabal. Ukratko.
    Mislim na onaj od pojačala do zida. Nisam stručnjak jebo ga ti. Znam samo da lešim gitaru i ništa drugo.

9. Oguliš izolaciju, onu gumu oko kabla nožem, skalpelom itd, onda razdvojiš žice i ni slučajno nemoj da spojiš ovo što Celt kaže, nego spajaj plavu na plavu, crnu na crnu i zeleno-žutu na zeleno-žutu. Plava je faza, crna je nula, a zeleno-žuta je uzemljenje, onda kad ih spojiš i paziš da ne diraju jedna drugu, izolir trakom samo spoji kabel i napravi od nje izolaciju i to je to. Pošto kontam da nema utičnice sa pojačalne strane, nego samo ulazi pozadi.

10. MA BRE IZGUBIO SAM KABAL OD POJAČALA DO ZIDA. ŠTO IDE JEDNIM KRAJEM U UTIČNICU A DRUGIM U ONO SRANJE OD POJAČALA . SAMO OĆU KUPIM NOVI KABEL!

11. MA BRE IZGUBIO SAM KABAL OD POJAČALA DO ZIDA. ŠTO IDE JEDNIM KRAJEM U UTIČNICU A DRUGIM U ONO SRANJE OD POJAČALA . SAMO OĆU KUPIM NOVI KABEL!

Odeš u radnju i kupiš novi naponski kabel, 200din.

12. Pa što pitaš onda nas kako i šta? Odeš i kupiš kabel za napajanje. Jebote...

13. Aj da pitam ja nešto. Viđao sam da ljudi sviraju gitare, uglavnom stratokastere, bez one plastike koja pokriva ledja gitare, onde gde su opruge i donja strana bridge-a (ili kako se već zove), pa me interesuje je li to ima neka fora sa tim ili to eto tako?

14. Jok, samo je otvoreno, i meni je otvoreno to, al zato što sam dobio gitaru bez toga.

15. Ја фурам тако јер ми федери вибрирају око међуножја.

16. E i to je dobro, i takođe možeš da drndaš federe i da dobijaš zvuk, neki feedback, šta li jebem li ga.

17. Fora je sveukupnoj rezonanci koju instrument kao struktura koju čine različiti materijali ima. Na primer, drvo starenjem dobija određena svojstva koja je nemoguće proizvesti u bilo kakvom 'custom shop'-u. E sada, teorijski znamo da svaka stvarčica na tvojoj gitari utiče na zvuk, ali ajde ti to prepoznaj! Tu dolazimo do zanimljivog dela. Ljudi kao što su Eric Johnson tvrde da skidanje plastičnog pokrivača na stratu utiče na akustiku i menja ton u tolikoj meri da vredi skidati delova sa takvih mašina (a EJ je prosto rečeno piroćanac što se tiče pazarenja gitara, traži sve originalno, maksimalno očuvano, pa čak i ako mu se ne svidi ton na oko savršene '54ke, taj je neće kupiti). 'Vratanca' nečijeg strata mogu ostati otvorena još i iz razloga kao što je realtivno lak pristup podešavanju tenzije, imidž, izgled i ko znaštajoš. Ja lično ne volim da me ona plastika grebe nešto previše, a i izgleda kul..

18. Ја сам пластику са Сквајера Стратокастера скинуо да ми не смета, јер некад шраф ухвати кончић од мајице или панталона, па да ми не сјебе одећу, а и лакше мењам жице и затежем опруге јер користим тремоло ручку.
    На Телекастеру што сам правио, немам назад ништа, намерно сам узео бриџ за Телекастера где се жице стављају одозго, а не кроз тело.

19. Znači skidam plastiku da budem kul. Salim se. Baš me zanimalo to, pa sam hteo da vidim zna l ko u čemu je tajna.
    A evo još pitanja, malo ozbiljnijih. Naime, hteo bih da malo poboljšam zvuk mom Squier-u. Sada više "zvoni", dobio je malo topline, da tako kažem. Verovatno se drvo suši ili tako nešto, pretpostavljam. Pošto pretežno sviram bluz, promenio bih, za sada, magnet u neck poziciji, ali me zanima ima li još kakvih zahvata, ne mnogo skupih. Čitao sam o kondenzatorima "papir-ulje", pa me zanima vaše misljenje o tome, da li to menjati. Navodno bi se trebalo dobiti na zvuku. Takodje me zanima koliko potenciometri utiču na sve to i da li da menjam. Vidjam, ljudi sviraju od 250K, ne znam koji su u Squieru. I sto se tice tremola, bridge-a, kako se već kaže, da li bih dobio na zvuku samo menjanjem ležišta na istom i koja je razlika u zvuku kod bloka kroz koji prolaze žice? Odužih... Squier je fabrički, ništa nije menjano.

20. Pa pazi, skvajer kao low-end gitara može zvučati totalno drugačije od primerka do primerka. Kako to sad dođe, affinity ima telo od jove dok ovaj drugi ima nešto treće. Na skvajerima je uglavnom celokupni rad što se tiče drveta manje više okej, ako je osušeno kako valja. E sad, mesta za modifikaciju kol'ko 'oćeš jer je to stratokaster, jel. Potovi i sva elektronika u njima (sem magneta) zaslužuje da ih zameniš čimegod. Samo ti savetujem ako si kratak s ške, da to ostaviš za kasnije. Najveći krivci za taj 'staklast' zvuk su, barem kako sam ja skontao, bridž i magneti (uzmimo u obzir da imaš pristojno pojačalo). Mostić i nije nešto skup i u poređenju sa tanušnim skvajerovim mehanizmom i onim odvratnim blokom od cinka praktično bilo koji nov bridž koji kupiš poslužiće (fenderov standard series je oko 20E kod derikože mitrosa). Pikapi su već druga priča. Tu moraš da se paziš prvo da li ti zvuk odgovara, pa onda da nema interferencije između starih i novih, jer u tvojoj frankengitari svašta može da se zajebe. Ako si već malo ambiciozniji možeš da proveriš spojeve na njemu. Skineš vrat, ne bi trebalo da bude nikakve boje ili bilo čega između tela i dela gde se on šrafi. Takođe možeš da ošmirglaš svaki obojeni deo na drvetu koji se ne vidi. Specifično mislim na deo oko bridža i kontaktnih tačaka tremola, i onaj deo metalnog t. bloka koji se šrafi na bridž. Jako važno. Zameniš plastični nut (a verujem da je plastični) nekim finijim (koštanim). Dotegni sve šrafove (vrat, bridž, čivije), tu ne treba da bude ništa labavo, osim onih koji služe za podešavanje. Ako ne koristiš tremolo možeš da blokiraš, nije loša stvar. Samo ne zaboravi na kraju da pored raznoraznih stvarčica koje možeš čačnuti na stratu, većina tona dolazi iz prstiju, dakle vežba i samo vežba :P

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.