Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Vežba se podrazumeva, trudim se da to bude svakodnevno. Meni bi po nekom redosledu (koštanju stvari), odgovaralo da menjam bridge i taj nut, a ostalo "na tamo". A sviram na Vox-u VT40+, čini mi se pristojno. Uzeo sam u mitros-u novo, pre oko godinu dana. A vidim da Squier ima onaj običan beli pickguard, jednoslojni, i vidim ima da se kupi troslojni. Utiče li to na bilo šta sem na izgled?

2. Taj valvetronix je dobar. Zameni to što možeš i obavezno odnesi da ti urade setup po tvojim specifikacijama, život će ti biti lakši. A za pikgard nisam siguran, ipak je to deo koji pokriva najveću šupljinu na stratu. Verovano ima uticaja. Sa ekonomske strane gledano, bolje ti je da udariš zaštitnu foliju unutra zbog šuma.
    Što se tiče potova, pravilo je, u suštini što veća vrednost to je zvuk koji dobijaš viši (treble) i zato se kod hambakera, koji su obično dublji i mračniji u sirovom zvuku stavljaju oni od 500k. Neki čak i od 1M. Stoga na singlecoil ide ovaj što izvlači dubinu (bass) - 250K.

3. Ovako, imam par retardiranih pitanja koja mozda cak i imaju smisla ako bi se islo logikom mog mozga. Elem, da bih snimao nesto na racunaru sa govno zvucnom treba mi POD ili procesor. Posto nisam pri kinti, pozajmio sam od komsije procesor, snimijo gitare bla bla.. ali doslo vreme da se snimaju vokali. Uboo ja kabl direktno u zvucnu, kad ono prc. Slab signal daje. E sad, da li bih mogao pojacati signal na mikrofonu na isti nacin kao na gitari tj, da ubodem majkrofon u procesor, a na procesoru ostavim samo preamp? Po nekoj logici trebao bi da pojaca signal mikrofona. Kvalitet zvuka nije mnogo vazan jer su graul vokali. Dakle, uzeti od komse procesor ili skupljati kinte za POD ili neki studio?

EDIT: Skraceno: Kako bre da snimim vokale sa pristojnim signalom?

4. Vidim da mnogo ljudi insistira na Ernie Ball žicama, za električnu gitaru. Ja sam nakon njih stavio Fender, da probam, i čini mi se da Fender "zvoni" lepše. Interesuje me vaše mišljenje o ovome, a pomoglo bi mi jer planiram da menjam uskoro. Takođe, neki ljudi tvrde da nemaju problema sa intonacijom kada je EB u pitanju. Ali niko ne pominje Fender. Da li ih ljudi izbegavaju ili šta već...

5. EDIT: Skraceno: Kako bre da snimim vokale sa pristojnim signalom?

Daj ih meni. :Д

6. http://www.youtube.com/watch?v=5yCKeSX-4gY&feature=related
    До јаја сам се наложио на ову песму и оћу да је свирам ал не могу да нађем ниђе таблатуре. Пошто ми је зајебано да је скинем по слуху, ел може неки слухиста да ми скине песму (ил ако већ зна да је напише) или бар главну мелодију? Ако ништа друго може и акорди, па да уз помоћ њих по принциму покушаја и погрешке скинем песму..

7. Zajednički projekat 3 muz'čara i mene, sve preko kabla. Autorski stuff. Pa se izjasnite kako vam zvuči spoj miroljubive distorzije i sivonjske harmonije.

Meni je lično tekst malo tralala, al' ajd', preživeću. Sve ostalo na mestu.
    Ja sam pjevač, za neupućene.

http://www.youtube.com/watch?v=JP9WuSJl3kI&fb_source=message

8. Vidim da mnogo ljudi insistira na Ernie Ball žicama, za električnu gitaru. Ja sam nakon njih stavio Fender, da probam, i čini mi se da Fender "zvoni" lepše. Interesuje me vaše mišljenje o ovome, a pomoglo bi mi jer planiram da menjam uskoro. Takođe, neki ljudi tvrde da nemaju problema sa intonacijom kada je EB u pitanju. Ali niko ne pominje Fender. Da li ih ljudi izbegavaju ili šta već...

Свирао сам на жицама шест различитих произвођача:

Фендер деветке (оне са булет крајем, није онај мали точкић, већ изгледа као ваљак, тј. као мали метак, на почетку добре, после нису нешто)

ГХС Сантана модел (9,5 дебљина, као нешто између, мало нису биле приступачне, али су држале штим јако добро)

СИТ ("стеј ин тјун" - бас жице се нису раштимавале уопште, тј. јако тешко, прве три су биле доста солидне, дуго су трајале све)

Мартинове "Дарцо" (не сећам се, нису биле нешто превише добре, брзо су пукле)

Ротосаунд (онако, колико пара - толико музике, брзо су зарђале, али звук је био доста оштар и јак што ми се свиђало јако)

Ерни Бол (Регулар слинки десетке, и супер слинки деветке, тренутно имам те деветке, и најбоље су, по мени. Зашто? Доста ми се руке зноје, а те жице најспорије рђају, добро држе штим, звук је мекан кад се свира лагано, оштар кад се свира јаче. Ако се бришу од влаге, трају доста дуго. Некад за годину дана променим два-три пара жица, а Ерни Бол стоје и по целу годину без проблема. На Сквајеру имам исто Ерни Бол од јула прошле године, почеле су рђати, али их редовније чистим, звук је мало пригушен, али и даље задовољавајући. У поређењу с Фендер жицама, Фендер ме је у тренутку купио на звук жица, али сам се временом, тј. за кратак период разуверио, јер су се "перформансе" Фендер жица доста брзо изгубиле, а Ерни жице немају такав проблем.)

Да ти још конкретније одговорим, што се интонације тиче, са Ернијем нисам имао проблема, са Фендером је било проблема са Х и Г жицом.
    Углавном су најбоље Ерни Бол, али ако ти је до експериментисања, те СИТ жице и ГХС жице су исто доста добре. Углавном, знам да су те СИТ најиздржљивије и најбоље држе штим, користио сам и тремоло и свашта, и простор где је гитара је био у различитим температурама, а жице су после свега тога биле доста добро наштимане.

9. Ja sam imao Fender žice, mislim da su 9-ke ili 10-ke i što kaže krompir, odmah te kupe na zvuk, ali brzo propadnu, onda sam probao D'Addario, Super Light Gauge 9-ke, i bile su dobre, ali su brzo zarđale i propale, i loše su držale štim, evo sad sam uzeo Super Slinky Erni Bol 9-ke i za sad su super, imaju lep zvuk kao Fender, a čini mi se da su kvalitetnije od D'Adarija, i nekako mi se čini da su kvalitetnije, metal je nekako bolji. Mada ih imam tek nekoliko nedelja pa ne bih mogao da kažem tačno.

10. Ерни бол ми је само једном био нешто шунтав, некако су биле бајате жице, иначе ми највише одговара.

11. Super Slinky Erni Bol 9-ke

пичко хехе

Најјачи је ерни бреј.

Мартинове "Дарцо" (не сећам се, нису биле нешто превише добре, брзо су пукле)

Убедљиво, али, убедљиво, са разликом од две светлосне године, крунисани, шампионски, поносни носилац титуле најгорих жица које сам ставио на гитару су дарко жице. Бајата директ из кутије, и још памтим да сам у недељу дана покидао четири комада. Еј, четири.

Поздрав!

12. Још је та Мартин фабрика што производи Дарцо жице била безобразна, па се сећам да су имале доста високу цену, па сам због тога мислио да су квалитетне, кад оно ето шале ниоткуда...

13. http://soundcloud.com/chavez90/nephilim-test

Само делић песме што је радим, па ме занима како вам звучи.

14. Јако добар инструментал, ко Апачи од Шедоуса. Мислим да би било боље без гласа. . .

15. Mora glas, tako sam je uredio. Biće tu još zavrzlama i distorzije malo, full paket. Hvala inače. :)

16. Prva 2 takta tapinga bi bila iz Moćnih rendžera, jebeš mi sve.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.