Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. 'naš kako vintidž zvuči debela E, ko da sveti Ilija baca gromove na guzicu. Kineska, ba, Sigma, nema tu vintidža ni da ga detektorom tražiš. To bih nekako volio preskočiti, još kad mi tanke E i B zaprde tik na samom pragu kosa mi sama iskače iz glave, uopšte nema potrebe da je čupam sam.

2. A i ne bojim se tetanusa, ko malog me ugrizla armatura dva ili tri puta, pa sam stekao imunitet

3. promeni onda ime u Zet the Rusty, pusti kosu, prestani da peres zube i sebe, i lutaj svetom, prenosi dobrotu ljudima svirkom rdjavim zicama :)

4. Rusty Gidgera zvuči bolje. Ili Tetanus Joe.

5. Ako prdi, zamena praga treba da ti bude poslednja slamka spasa, prvo nove žice i setap, a i ne znam koliko je prdenje u pitanju i da li uopšte ima smisla rešavati ga se.

Овај што ми је радио сет ап на Сквајеру, променио ми је жице, поправио фабричку грешку на улазу (морао је да леми неке жичице које су лоше спојене па се губио контакт), притегао кобилицу, исполирао је прагове, али после 2 месеца су се толико поједини прагови улубили да је једино решење замена. А замена 50 еврића.

6. sta radis ti sa tom gitarom, sviras turpijom ili kako vec?

7. Стварно... шта радите ви са тим гитарама? Јеботе ја сам до пре два месеца свирао неких 6 и више година половног Астера који је пре мене и тих 6 година био код двоје или троје људи по бар годину дана и опет није у тако лошем стању, а никад му није рађен ни сетап ни прагови, осим што је мењана једна чивија и улаз јер се сјебала електроника. И то чивија јер је неки мозак изгубио део чивије, а не јер је била сјебана.

8. Имам јаке прсте. Лололо
    Па Сквајер је то. Добро да су и 6 година трајали прагови. На Стратокастеру дуже трају. Сквајер ми је за кућу и за ситне свирке, за друштво. Иако испада из штима, за клубове и кафане је сасвим довољно. Штоно кажу ради посао. А Стратокастер чувам за студио и ако убодем неку скупљу свирку. Лололо

9. Нема то везе са фирмом, то је до баш твоје гитаре или до тебе. Јеботе, људи свирају винтиџ гитаре старе по 20 и кусур година, неке чак из 50-их и 60-их па нису у тако лошем стању.

10. dobro, u principu lose stanje je subjektivna stvar i mozda covek recimo svira 8 sati na dan pa se istrosi materijal.

aj stavi neki snimak da vidimo kako zvuci taj skvajer :)

11. На неколико места баш одзвања превише. Проверени су магнети, стављене нове жице, мислио сам да је до појачала, али није. Подешена је кобилица, врат је исправљен, гитара је искотирана, подешен је врат да ми више не одзвањају превише празне жице. Али нпр. ухватим тон Е на 5. прагу дуге жице, тон је чист. Ухватим исто Е на 9. прагу треће жице, одзвања као да прага нема. Ухватим Д на 7. прагу треће жице, тон је чист. И на неколико места углавном на вишим праговима исто се чује непријатно одзвањање, чак и кад је гитара искључена. А и тај Сквајер је онај кинески, није баш савршен.

aj stavi neki snimak da vidimo kako zvuci taj skvajer :)

Ако стигнем, окачићу неки народњак. :)

12. aj da cujemo kako zvuci skvajher bre, odsviraj nesto :)

13. Како се каче снимци на Вокару?
    Ја користим само појачало и слушалице за свирку у кући, немам микрофон. Је л' могу да се каче снимци са телефона?

14. Samo snimi ako imaš mikrofon na slušalicama, stavi mikrofon pred pojačalo, odsviraj par stvari i snimi preko Sound Recordera što imaš na kompu, ima Windows svaki to. Onda okači samo ovde.

15. Ма обичне слушалице имам, све заборавим да узмем оне са микрофоном. Узећу за неки дан нове слушалице, нису много скупе па ћу да наснимим исту песму и на Сквајеру, и на Стратокастеру, чисто да упоредите.

16. Kad ovo krene da se dešava, znači da je trebalo pre mesec, dva da ih zameniš. Zar nije fora da gitara bude maksimalno svirljiva nonstop, a ne da se raspametiš kad staviš nove žice. To me podseća na ono, nosim patike 44, al kupim 43, da mi bude lepše kad ih skinem.

Mа супер је то, али ко ће да пуца 500 кинти сваких две недеље? Чини ми се као оверкил да толико често мењам жице, бар са овима парама којима тренутно (не) располажем.

А глицерин је овај најобичнији из апотеке, ради посао савршено.

17. E pa ja usrah nešto sinoć. Kupio jedanaestice i skinem stare žice, stavim ove, počne strašno da drlja, ode sve u pjesmu i bingo. Najgore, kad okidam žicu po žicu ne čuje se ništa da dira po pragovima, ali kad okinem sve u nekom akordu, užasno vibrira, zvuk je nekako razbacan, haos prokleti. Kapiram da možda nisam pogrešno okrenuo ono sedlo (ne znam da li postoji neki drugi termin, ovako je na engleskom nazvano - http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v1/565750996_1/Guitar-Saddle-72-3-8-8-5-7mm-Bone-for-Acoustic-Guitar-bridge.jpg) na rezonatorskoj kutiji ispod. Obrnem, kad ono opet. Podbacim neki tanki kartončić ispod tog sedla, da pokušam da spriječim drljanje, opet isto, ako ne i gore.
    Ako ko ima kakav savjet, pomagajte.

18. Ova dva ureza su za E i H žicu, znači sad kako stoji na slici, žice bi s leva na desno išle od najdeblje do najtanje, tako treba da stoji. Ako si stavio nove, treba malo da ih istegneš kad ih naštimaš, pa ćeš čuti da su raštimane. Onda ih opet rukom malo istegliš, da fino legnu. Samo blago istegni žicu, da osetiš pritisak pod prstima kad je uhvatiš. Tako uradiš par puta, i onda naštimuješ i ne bi trebao da imaš problema.

19. Hvala na savjetu, kad se vratim s posla probaću ponovo. Možda se same malo istegnu dok odleže par sati.

20. Samo gledaj da ne cimneš jako, pa da ne ispadne žica iz žljeba iz gornje kobilice. Ja kad radim, pritisnem žicu na nekom od prvih pragova, i onda je uhvatim pod sve prste i izvučem je na par mesta (na vratu, pa pomerim ruku do rezonatora, pa kod mosta/donje kobilice). Ubeđen sam da je do toga, ako nije, nek' ti neko stručniji pomogne.

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.