Prijava
   

Gosti u `Discovery` dokumentarcima

Viasat Explorer, History chanel, Discovery... Poznati po izuzetnim emisijama koja obuhvataju sve sfere života. Kanale koje vredi gledati jer su zaista korisni.
Ali koliko nas nauče nečemu, toliko nas zapravo smatraju nepismenim i maloumnim kretenima reklo bi se.
Naime, oni uvek izvuku nekog živog svedoka koji je preživeo Hirošimu i Nagasaki i tečno i savršeno govori engleski jezik. O preživelim nacistima koji su izbegli najveće Interpolove potere, a našli se kod njih u emisiji, nećemo ni da govorimo. Oni verovatno imaju jaču skauting mrežu nego FK Ajaks. Ne bi me čudilo da sledeće nedelje iskopaju preživelog i teško ranjenog viteza iz Krstaškog pohoda, i da mi tako glatko `poverujemo` da je to baš on.
Međutim tu se pojavljuje još jedna potcenjivačka situacija koju smo osuđeni da gledamo i slušamo. Narator i `svedok istorije` konstantno i iritantno ponavljaju tekst. Kada se sve sabere i oduzme preko 30 minuta dokumentarca znamo unapred.

(scena bombardovanja Berlina, Britanci razaraju sve što se može razoriti, narod nasumice juri po ulicama, vidi se spaljena zastava nacističke Nemačke)

Narator : *U Aprilu 1945 saveznici su nemilosrdno bombardovali Berlin sa flotom od oko 500 SPITFAJERA , bombardovan je nacistički parlament i sve zgrade gde se sumnjalo da se kriju poslednji nemački otpori, narod je nasumice jurio po ulicama tražeći sklonište, to je bila najava kraja rata.*

Preživeli Nemac : To je bilo u Aprilu 1945, saveznici su nemilosrdno bombardovali Berlin taj dan. Rekao bih da je bilo preko 300 aviona koji su nas gađali. Ja i moja porodica smo nasumice jurili po ulicama Berlina tražeći sklonište , sećam se da sam video kako gori zastava Hitlerove Nemačke. Tada sam znao da je kraj rata.

( Bitka za Staljingrad )
Narator: *U nemogućim vremenskim uslovima, Hitler je ipak odlučio da napadne rusku prestonicu. Nije poslušao svoje generale koji su ga odvraćali od te ideje i tražili da napad odloži za proleće. Nemački vojnici susrećeni sa nemogućom zimom nisu mogli da pruže svoj maksimum. Puške su se ledile za ruke vojnika, a tenkovi su teško palili. To je bila jedna od najvećih Hitlerovih grešaka i prvi veliki poraz.*

Preživeli Rus : Bio sam poručnik tenkovske divizije tada, kada je Hitler ipak sproveo svoj napad na Staljingrad, iako su ga njegovi generali savetovali da nas ne dira po zimi. Mi smo naše tenkove palili u hangarima, a oni su imali velike muke da startuju svoje Tigrove. Prsti su im se ledili za automate. Možda je to bila i naša najveća prednost. Mislim da smo imali sreće, jer je Hitler mnogo pogrešio što nas je napao zimi. To je bio njegov prvi veliki poraz.

Komentari

Ok je, samo ubaci po razmak nakon svakog zareza i tačke. Malo je konfuzno ovako.

Ovo mi se sviđa. Govore sto godina tri rečenice. Mada ima zanimljivih emisija. +

Сморена,па управо о томе говорим..Страва су им све до једне емисије,али брате... :))

Ne volem mlogo dugačke, ali ova te zakuje za stolicu kao prava Discovery emisija. A još kada ubace onaj dramatični ton, počneš da strepiš da će Hitler možda pobediti na kraju emisije. +