Prijava
   

Kung fu filmovi

Zajednički naziv za sve filmove u kojima su glavna tema borilačke veštine. Jezik filma je engleski sinhronizovan preko kineskog. Muzika je vesela a opet ženski vokali na kineskom jeziku odaju poseban utisak mističnosti.
Radnja se na samom početku filma mahom odvija u šaolinskim hramovima.
U ovom delu najvažniji aspekt bi bio odnos učitelja i učenika. Onog trenutka kada učenik kroz mukotrpne surove vežbe savlada sve moguće tehnike, njegov život polako počinje da se komplikuje. Pojave se neki negativci i on im se igrom slučaja nađe na putu. Borbe između učenika i negativaca se odvijaju na raznim poljima i nivoima, nalik na video igre, dok na kraju učenik ne stigne do "kraljice" - glavnog negativca.
Kada njega savlada, on postaje veći "master" od svog učitelja i tu se otprilike priča i završava. Možda u nekom trenutku u film uleti i neka cica koju glavni junak treba da spašava od šefa kineske mafije.
Ovi filmovi su prožeti mnogim zvučnim efekatima koji daju dodatnu žestinu udarcima. Efekti koji naglašavaju pokrete ruku i nogu pri udarcima, kao i efekti vrištanja, stenjanja ili karakterističnog zapinjanja prilikom izvođenja udaraca...
Zakon gravitacije u ovim filmovima je malo drugačiji od onog kakvog ga mi poznajemo, možda zbog toga što kinezi uglavnom jedu laku hranu, pirinač i ribu, pa na njih ovaj zakon ne deluje kao na nas...

Komentari