Prijava
   

Nije svačije kroz selo pjevati

Odnosno, ne može svako biti jedan od srećnika koji bez po muke defiluju kroz život, s osmjehom na licu, dok ostatak zajednice, pritisnut mukom bivstvovanja, turobno korača stepenicama egzistencije, vječno tmuran i zaokupiran svakodnevnicom. Izraz potiče iz seoskih sredina u kojima je uvijek obitavao neki veseljak, najčešće pijanica ili ludak koji je izbjegao institucionalno smještanje, pa je umjesto zavezan u košulju, dane provodio pjevajući kadence selom i zajebavajući radni narod.

U prenesenom značenju, izraz koriste mudrije, mahom starije glave, oguglale na životne nedaće, kako bi mlađim generacijama pokazali da ih kroz život uglavnom čeka mukotrpan rad i trud, sa nepovoljnim odnosima uloženog i dobijenog, jer u kocki života rijetki dobiju dobre karte; karte zbog kojih idu po selu i pjevaju. U savremenoj upotrebi, izraz je dobio konotaciju koja nema veze sa pijanicama i ludacima, već se odnosi na objašnjavanje društvenih odnosa između onih koji su na hijerarhijskoj ljestvici duboko u kaljuži i onih malobrojnih, koji hodaju oblacima. Nije bitno da li neko kroz selo ide pjevajući zato što je dobio na lutriji, ili se prijavio na Zvezde Granda pa je usljed predivnog glasa ili češće - čudnovatog stasa, zaradio ogroman novac pa mu je sudbina promješala karte tako što mu je na čoju poređala same aseve. Tvoje to nije, tvoj put je mukotrpan, a na njemu nećeš pjevati, pa bi bilo najbolje da se zadovoljiš time da makar ne plačeš. Nije svačije kroz selo pjevati, jer ne mogu svi imati sreće u ovom svijetu, a zarad lakšeg bitisanja na kugli zemaljskoj najbolje da ne preispituješ zašto taj "neko" nisi ti.

- Šta je bilo, Đoko? Što si utučen?
- Jebo majku, gledam Mitar dobio na bingu 15.000 evra, odigrao jednu kombinaciju i ubode ga. Sere ga ko Jarića, mamu mu. Ja prije neki dan htio da odigram kombinaciju i zašteka aparat. Konobarica rekla gazdi da sam ga sjeb'o, pa me ovaj najurio iz kafane.
- Nije svačije kroz selo pjevati, moj ti. Mitrova familija ti je u selu vazda bila gazdinska, a znaš da Đavo sere na veliku gomilu. Nije svačije po selu pjevati, pusti đavolju rabotu, kako došlo tako prošlo. Bolje i pošteno plakati, nego đavoljom misterijom pjevati.
- A vala i jes' tako.
- Nego, stiže nam neki utovar sutra na građi, pa bi nam dobrodošao da pomogneš da to iskipamo. Posle te vodim na janjetinu i Zaječarca pa ćemo i mi malo kroz selo zapjevati.

Komentari

Boze sveti kad cu opet moci
Svojim selom pijevajuci proci

Odvalio! Svaka čast!

Zvezda zaslužena!

Lepa narodna izreka, odlično objašnjenja već u prvom redu.

Hvala vam svima, dobri ljudi!

Kod nas se kaže: "Nije svačije za grobom srati."
Neko to može uraditi hiljadu puta, a neko koga pritera nužda neočekivana bude odmah viđen pa mora da beži usrane guzice.

Mada sad skontah nema isto značenje. Lol