Prijava
   

Preskordicija

Preskordicija (pre lat. "prije" "ranije" + scordare ital. "zaboraviti" + sufiks itio lat. označava akciju čin ili proces.)

1. namjerno zaboravljanje (kad unapred odlučimo i nastojimo nešto zaboraviti)
2. predosjećaj da ćemo nešto zaboraviti
3. početna faza senilnosti, kad je starim ljudima jasno da već mnoge stvari zaboravljaju, ali još nisu sasvim senilni

1. Naučio sam traljavo, a i briga me, samo da mi je dobiti 6, a onda ću se odati preskordiciji uz pomoć alkohola. (= čim položim namjerno ću pokušati da zaboravim na ovaj glupi ispit i svo gradivo)

2. Sve sam super naučio, ali imam strašnu preskordiciju u vezi ispita. (= bojim se da ću sve zaboraviti kad prof. krene da me ispituje)

3. Lako je vama vi se samo zafrkavate, izlazite, imate te kompjutere, mobilne, ovo ono, a mene kosti bole, glava me boli, a evo već me pomalo i preskordicija hvata.

OBAVEZNO PROČITATI KOMENTAR!

Komentari

Ova izmišljena riječ mi se svidjela i pošto ona ne postoji ni na jednom jeziku, istražio sam njene korijene i došao do toga, da jedino smisleno značenje pojma "preskordicija" može biti ovo navedeno u definiciji. Ona cura se isprovaljivala, ali čestitam onom ko je smislio ovu riječ, jer baš kul zvuči, bar meni.

Nema riječi kao što su "prescordition, prescordizio, prescordizione, prescordicio, prescordire, prescordere, prescorditio" (na guglu daju 0 rezultata). Nema čak ni "scordizio, scordizione i sl." Najbliža riječ je italijanski glagol "SCORDARE" čije je osnovno značenje zaboraviti, a to značenje uz latinski prefiks "pre" i sufiks "itio" daje moguće značenje ove složenice.

Inače "preskordiciju" nisam našao ni u latinskom riječniku, ni u rječnicima stranih riječi.