Prijava
   

Obrve u λ (lambda) pozi

Znak da je pjevač narodne muzike u teškom sevdahu. Što je ugao između obrva oštriji, sevdah je jači.

   

Beogradska diploma

Malograđanski trofej za komšijsku upotrebu.
Naime, to u Kragujevcu, Nišu ili Novom Sadu nisu fakulteti i samo to što nisu na Kosovu ih razlikuje od Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, te tamo studira samo onaj koji je ili glup ili siromašan za Beograd.

- A tvoj mali, Džike, šta bi sa njegovom školom?
- Evo, završio je master na elektronskom u Nišu, nastaviće, ići će na doktorske...
- A, pa dobro... Mislim, Niš - koliko to može tamo da bude komplikovano? A i bolje, svakako je manji trošak. Nego moja ćera dade Kreativni dizajn lakom za nokte 3, sunce tatino, to joj je jedan od najtežih, to predaje onaj što je sad državni sekretar...
- Kreativno lakiranje noktiju? Koji će joj to?
- Bože, Džike, pa to je beogradska diploma, svi samo nju primaju! Biće za nju posla gde 'oćeš!

   

Trebaće ti naočare za Sunce

Ćaletova opaska na dužinu predstojeće zabrane izlaska iz sobe.

Ćale: Dok si u sobi spremi naočare za Sunce!
Sin: Šta će mi?
Ćale: Smetaće ti svetlost dana kada izađeš iz sobe 2018!

   

Polovnjak

Cigareta, poluispušena, koja zagašena stoji u pepeljari ili paklici i sa većim procentom nikotina spremno čeka da dotruje mušteriju. Zagašena, jer je klinac čuo glas svoga oca u blizini, škrtica podelila za pre i posle ručka, srednjoškolac nema vremena za celu jer je odmor pet minuta, a džeparac je podeljen za pljuge i tost sa podrigušom. Zagašena, jer mrcinu mrzi da digne guzicu i ode do kioska, a igrom slučaja, ova je poslednja.

Izaziva iskašljavanje mrtvih mačića zelene boje narednog jutra i gorušicu kakva se ne javlja čak ni posle pojedene glavice crnog luka za večeru. Ali i pored svega toga, ljubomorno se čuva i sa zadovoljstvom puši.

- Mare, daćeš jednu meni?
- Nemam, vidiš da mi je ostao ovaj polovnjak od malopre.
- Pa nemoj da si prase, daj da ga podelimo.
- Šupičkumaterinu bre!

   

Anlasser strasse

Nizbrdica na čijem vrhu svi parkiraju krntije koje možda ne upale sutra ujutru...
Ulica u kojoj pešaci nisu dobrodošli, jer do pola se vozi neprilagođenom brzinom i bez zvuka, sve do puštanja kvačila

   

Apscisa

Zvuk koji matematičari ispuštaju kada kijaju.

   

Današnji pravopis

Piši kako hoćeš i dešifruj ono što je drugi napisao.

   

Da ga upucam sad ili kad dodjem kući?

Pitanje koje se nameće kad skoknete do prodavnice po neke grickalice, slatkiše, pivo i sl., naročito ako do te prodavnice mora da se hoda malo duže. Samoj kupovini obično prethodi jednočasovno nećkanje kod kuće sa gastronomskim problemima tipa: "Nešto mi se jede, a ne znam šta?", "Opet nema ništa slatko!", "Što koj' đavo ne postoji mesečna pretplata na pivo sa obaveznom svakodnevnom kućnom dostavom?" ili "Opet nemam koga da pošaljem u prodavnicu!". Na kraju, kad postanete svesni da želja za ićem i/ili pićem ne jenjava i da ćete ipak sami sebe morati da uslužite, krećete u akciju sa novom dilemom: da li proizvod otvoriti odma' ili izdržati dok se ne vratite kući?

- Upucaj ga sad, upucaj ga sad!

   

Žvrljanje po zidovima

Omiljena aktivnost male dece dok još ne shvataju da nije svaka bela površina papir. Popustljivi roditelji će tu radnju ohrabriti uz momentalno preračunavanje oko toga koliko će da ih košta krečenje, dok će oni strogi ubiti ovu ranu umetničku kreativnost i ljubav prema bojama pričom o načinjenoj šteti.
Repertoar žvrljotina se u ranoj fazi sastoji od čiča Gliša, sunca, cveća i drveća, a u slučaju ohrabrivanja umetničkih pokušaja, u pubertetskim godinama zamenjuje se slovima, tj. zapisima o nesrećnoj ljubavi (Pera + Mika = Forever Together) i citatima Ive Andrića i Hermana Hesea između nalepljenih postera omiljenih bendova.
Ova zidna umetnost nije večna - u postpubertetskim godinama uvek osvane jedan dan kada se umetnik osvrne na svoj rad, priseti se kada i zašto je stvarao, priseti se čak i kako se tada osećao, postidi se svoje mladalačke zanesenosti, i krene da cepa, briše i da se preračunava oko toga koliko će da ga košta krečenje.

   

Sportski duh

Kada učestvuješ u životu, iako znaš da na kraju nećeš izaći kao pobednik.

   

Peta kolona

Retrogradno evolurala od nekadašnjih elitnih jedinica Lava Trockog do današnjih domaćih izdajnika. Doduše bilo je i međufaza kao ona u Španiji kada je neki general rekao da će on lično voditi četiri kolone a da mu se peta zagubila negde kod Madrida i da će ta peta tamo čekati ... ali u zasedi.

Kod nas je bilo... pa u našem stilu?
Jebi ga, taj baja koji je bio zadužen za kolone nije imao Excel inače ko zna koliko kolona bi napravio. Ovako u tefter mu stale samo pet, pa je lepo razvrstao po kolonama sve one likove koje zna i koje ne zna. U prvu kolonu je smestio vođe i ta prva kolona je bila svetinja, tu nema diranja. U drugu dragu mu familiju, u treću prijatelje (ali one prave), u četvrtu pale drugove (eto, da se i oni pomenu negde), a u petu sve ostale.

Iako po propozicijama preskakanje iz kolone u kolonu nije bilo dozvoljeno niti moguće, dešavalo se da se neko iz neke naprednije kolone preko noći (ali naročito preko noći) nađe u ovoj najnazadnijoj, takozvanoj intelektualnoj petoj koloni.

Elem, ta najnabudženija imenima peta kolona nije imala ime, a sve te ljude su ipak morali da proglase da su nešto jer ovako nisu bili ništa, nisu bili vođe, rođaci niti prijatelji, a ni pali drugovi. Na kraju je pronađeno jednostavno i logično rešenje: imenovaše ih petokolonašima. Još samo neka funkcija da se dodeli petoj koloni i stvar rešena. E tu se debelo zapelo ali je to zapinjanje ipak rešilo problem. Nema funkcije za petokolonaše!, beskorisni šljam, trutovi, čitači i pisači knjiga, anglofili, germanofili, čovekoljpci, vernici, filozofi, maštari, sanjari ..... ma oni su sve samo ne neko iz prve četiri kolone. Jednostavno VIŠAK i balast.

Da, tako je bilo u vreme pre Excela, bio je samo baja sa tefterom, a u tefteru 5 kolona. Petokolonaši.

A u kojoj si ti koloni?

   

Šešulja

Svetlo plava šulja, odnosno košulja, kratkih rukava. Kao poseban tip šulje se izdvojila zahvaljujući zaštitnom licu dr Vojislavu Šešelju, koji ju je ponosito nosio obarajući rekorde u pičkaranju sa studentima, javnim pretnjama utokom i pozivanju na osvajanje Virovitice.

Danas isti odevni predmet furaju šoferi Ikarbusa na međuseoskim relacijama, matore baje sa brčićima koje još rade u državnim firmama i članovi su nepostojećeg sindikata, plus još po neki primerak ozračenog i izgubljenog omladinca koji se nije izvuk'o.

Sekto, ćemo do ksta na domaćicu? Kumara časti!

- Može brate, samo izađi iz te šešulje, tako nećeš jebati sve da upadnemo u vremenski portal i izletimo u šezdes osmoj.

   

Puštanje zmajeva

Ono što muški svet, u nedostatku hrabrosti, sve češće radi. Upozna curu, u licu joj se vidi da je zmaj, zasijaju oči, ona je ta, a onda samo pokunjeno nastavi dalje, jer, ko da se smara sa ribom koja ima ličnost, koja ima svoj život, i, na kraju, da trpi nekakve poraze, ne daj Bože! Ima lepo dostupnijih...

"E, moj batice, kakav je ona zmaj bila! A ja sam je tek tako pustio!"
"E, moj bratac, nisi ti nikoga ni pustio, da bi je pustio, moraš prvo da je u'vatiš!"

   

Loše planiranje

To ti je kada planiraš napraviti kuću, a prvo napraviš ukućane

   

Kocka

Stvar od koje u detinjstvu praviš kuću, a kad stasaš može da ti je razori.

   

UBR

Uzgred budi rečeno, tj srpski BTW (By The Way).

   

Prelomni trenutak života

Tada se dešava paradoks : SHVATAMO ono što se PODRAZUMEVA :
-ko nam je najvažniji...
-ko nam je prijatelj...
-bez čega se može...
-oko kakvih gluposti smo se nervirali...

Ukoliko se desi da svaćeno ponovo podrazumevamo, život će nam opet prirediti "prelomni trenutak"

   

Ljubomora

Strah da postoji još neko sa tako lošim ukusom kao što je naš.

   

Izgubljen slučaj

Lik koji ima neke probleme u mentalnoj sferi, ali ih redovno nije svestan. Misli da je savršen, a da ostatak sveta treba prevaspitati ili kazniti. Tvrdoglav, tvrdoglav, tvrdoglav! Pravi probleme svima oko sebe, pa i sebi samom, ali ne odustaje. Ne možeš mu ništa - ni milom ni silom, jer odbija da shvata. Najpametnije je okarakterisati ga kao: IZGUBLJEN SLUČAJ i dići ruke na vreme.

- Idem ja lepo kući, a onaj izgubljen slučaj nek' se jebe kako zna.

   

Iskren smeh

Nenameran ali često uvredljiv smeh, koji ispuštaju roditelji, prijatelji ili neka druga bliska osoba kada im izložite neke svoje planove, smatrajući da je to što želite za vas nemoguće ili jednostavno glupo.

-Kevo, odlučio sam ! Upisaću Medicinski fakultet !
-HAHAHAHAHAHA ! Joooj... Izvini sine... Ali ti... HAHAHAHAHHAHAHA... Al' ti si glup ko kurac... HAHAHAHAHA !
-Ma ok, opušteno.

#748
+3844
33
definicija