Prijava
 1.    

  Veće su šanse

  "veće su šanse" je termin koji koriste razni doktori po nekakvim naučnim brošurama i sajtovima.Primera radi nama svima poznata:ako pušite,veće su sanse da umrete od raka,ako jedete masno,holesterol,trigleciridi,veće šanse da obolite na kardio vaskularnoj bazi,veće su šanse za srčane probleme.... i tako dalje,i tako bliže.

  Moj deda Mihajlo je živeo pa skoro jedan vek,94 godina tačnije,a njegov brat Mitar je živeo 98 godina.
  Deda Mihajlo je živeo zdravim životom.Jeo je prirodnu hranu,proizvedeno isključivo na njegovom imanju.Retko kada bi popio rakiju,tek za slavu ili ako je neka čast bila u pitanju.Nikada nije pušio,niti je imao bilo kakve poroke.
  Deda Mitar za razliku od deda Mihajla je redovno svakog jutra zveknuo jednu za zdravlje,jednu pre ručka,pa pre večere koju,a posle večere bi popio koju čašu vina.Jeo bi sve što su stavili pred njega,bez izbegavanja masnoća,začinjenog i drugih otrova.Jelo bez ljute feferone mu nije bilo jelo,a često bi znao da u toku jela doliva koju čašu vina,kako bi on rekao da progura.Bez obzira na to,bio je umeren u jelu,mada nije puno mario šta je zdravo a šta ne.Pušio je lulu,koju bukvalno nije ni gasio.
  Često se pitam,da li bi deda Mitar živeo toliko da je znao za internet i za sve ove časopise koji nas danas upozoravaju na "veće su šanse"?Možda da je pročitao sva ta upozorenja na netu,ne bi zezno deda Mihajla pa ga nadživeo.
  Ili je samo hrana u to vreme bila daleko zdravija a i sve ostalo sa njom.