Prijava
   

Vinetu i Old Šeterhend

Junaci divljeg zapada i iz mnogih mladosti, izmaštao ih Karl Maj dok je sedeo u zatvoru.
Karl je napisao nekoliko knjiga sa Apačem Vinetuom i Old Šeterhendom kao glavnim junacima, a snimljeno je i nekoliko filmova i serija o njima. Filmovi su snimani u ondašnjoj Jugoslaviji i učestvovali su i naši glumci, od kojih se trenutno sećam samo Milana Srdoča. (Inače, Karl Maj je napisao oko 2,5 metra knjiga, objavljenih u preko 100 miliona primeraka).
Kao klinci smo se otimali ko će biti Vinetu i Old Šeterhend u našim igrama 'kauboja i Indijanaca', a knjige su u našim dečijim glavama izmenile potpuno sliku o Indijancima iz kaubojaca. U njima su prikazani kao divljacima koji masakriraju nedužne doseljenike. Američki vesterni su ih prikazivali otprilike kao danas Srbe, u najgorem svetlu.
Podsećanje na ove likove, oživljava mi sliku srećnog detinjstva.

Komentari

A svi moćni likovi su poreklom Nemci...Voli čovek svoje.

Sve je to napisao, a da nikada nije kročio u Ameriku.
+

Vinetu nije Apač...
Glavne uloge u filmovima nemačke produkcije koji su snimani u YU tumačio je Gojko Mitić, nemački glumac srpskog porekla...
I još od tada nas porede sa Indijancima, a tako i postupaju sa nama...
+ zbog lepih sećanja na ta vremena...

Neki citati o Vinetuu:
“My whole adolescence stood under his sign. Indeed, even today, he has been dear to me in many a desperate hour…”
-Albert Einstein

“What I liked most in his writings was the courageous stand for peace and mutual understanding, which inspires nearly all his books…”
-Albert Schweitzer

“He is the most brilliant representative of a truly original type of fiction – i.e. fiction as wish-fulfillment…” -Herman Hesse

Apač.
Karl May’s most popular work is Winnetou™, the story of a young Apache chief as told by his white friend and blood brother, OLD SHATTERHANDÔ.

U pravu si, moja greška...
ja malo izlapeo, jbg...
sve ostalo stoji, young Apache chief...