Prijava
 1.    

  Visokotehnološki kriminal

  U svetu ovaj pojam podrazumeva hakovanje sajtova važnih institucija poput Svetske banke i MMF-a, pribavljanje tajnih dokumenata visoke važnosti, upadanje u informatičke sisteme banaka i na račune milijardera te transfere novca sa istih, međudržavnu špijunažu itd.

  U Srbiji se pod pojmom visokotehnološki kriminal podrazumeva otvaranje lažnih Tviter naloga u ime predsednika, premijera i ministara te prozivanje istih po društvenim mrežama.

  - SBPOK je u saradnji sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal uspela da izdejstvuje zatvaranje lažnog Tviter naloga @vookjeremic. Služba će nastaviti predano da radi na ukidanju naloga @jeremicvuk, @vuk.jeremic i @jeremicds kao i lažnog Tviter naloga Gordane Čomić koji glasi @brkatapotpredsednica.

  Odeljenje za visokotehnološki kriminal radi na otkrivanju počinilaca ovog gnusnog zločina. Očekuje se da slučaj bude rešen za šest meseci do godinu dana, ukoliko vlasnik Tvitera pristane da nam prosledi IP adrese izgrednika. Takođe se radi na otkrivanju identiteta osobe koja je na Fejsbuk stranici predsednika Tadića napisala da je on "raspala pederčina, izdajnik i biseksualac".

  SBPOK je takođe saopštila da se neće baviti slučajem lažnih naloga predstavnika opozicije niti će reagovati na anonimne pretnje upućene Velji Iliću da će ga "nagnati, sačekati i polomiti od batina" budući da je u pitanju čista sloboda govora koja ne preti da naruši stabilnost države i njenih institucija.