Prijava
   

Zelenko

Originalno poljoprivredno-seoski izraz. Zelenko je neugledan, mršav, radom izmučen i obično postariji konj. Kada mlada, jaka i nervozna kobila treba da se pari, prvo kod nje uvedu zelenka. On jadan pokušava nešto, a kobila ga udara nogama i ujeda. Zelenko i dalje pokušava, dobija batine, sve dok se kobila ne zamori. Tada zelenka izvedu, a kobili dovedu pastuva punog snage koji je lako opaše.

Izraz je kasnije dobio novo značenje u urbanom okruženju. Zelenko sada postaje neugledan muškarac. Može da bude nizak, ćelav, debeljuškast, bez love, stariji od ostalog društva ... a često kombinacija više ovih osobina. Kao takvog, njega u društvo dovedu prilikom upoznavanja, da zasmejava devojke ili žene. One ga ne doživljavaju kao mušku opasnost, već više kao klovna, i smeju se njegovim šalama i nespretnim pokušajima udvaranja. Kad se tako probije led, onda zelenko postane nepotreban i udaljavaju ga, a devojke druženje nastavljaju sa drugima.

- Ogi se opet usvinjio večeras, i pravio budalu od sebe. Znaš onu novu, Nevenu, što je skoro došla kod nas ?

- Šonetova bivša riba ? Visoka, zategnuta, fitnes ... ?

- Da, da. Pozvali je večeras da izađe sa nama. Ona se prvo nećkala, pa je kao pristala ali se držala na distanci. Onda je Ogi krenuo sa onim njegovim vicevima i šalama na sopstveni račun. Ona se kao malo opustila, pa je ubedio da igraju. Ogi trupka oko nje k'o medved, ona počela da se smeje, a on se primio. Pokušao je da izvede neke trikove sa stolicama, flašama i tacnama, pa se skršio i sav ispolivao pićem. Do tad je već bio pijan k'o majka pa smo ga stavili u taksi, a mi nastavili da se zezamo.

- Pa šta da ti kažem, Ogi je meni dobar drug, ali... Ne kapira da ga u društvu koriste kao zelenka. A Nevenu će na kraju da jebe Bojan, ona se loži na takve frajere sa lovom.

Komentari

U mom kraju zelenko je konj sivkaste boje.

A zadatke iz ove definicije obično obavlja mlad konj, tzv. veselko:
https://vukajlija.com/veselko/27637

И лабави уме да забави. +

@Bulgakov Izraz sam čuo kao zelenko, moguće da grešim da je u pitanju veselko, ali sad ne može više da se ispravi definicija. Siguran sam da nije u pitanju mlad konj koji bi navalio na kobilu uz mogućnost obostranog povređivanja, nego neki slab i istrošen za koga "nije šteta".

Vidim, negde ga zovu i Veseljko:
https://vukajlija.com/veseljko
Sudeći po definicijama, negde je to mlad i neiskusan, a negde neki nerasni konj.