Prijava
   

Zmaj

Davno izumrla igračka koju smo kao deca pravili i u nebesa dizali, uz nju provodeći bezbrižne sate.

Ne znam zbog čega je uzumrla ta vrsta, da li zbog onih Terminatora i Mega-Sega ili nečeg drugog, nikada nisam mogao da dokučim.

Obično bismo, kao klinci, otišli do stare Jevtove kovanice, rasturili malo trošne fasade i iz nje izvukli dve dobre i prave trske. Jevto se valjda nije ljutio što smo mu rasturali kuću: ništa nam nikad nije prebacio zbog toga. Mada, nije se to od njega ni moglo očekivati jer je već odavno bio pod zemljom. Nikome se u snu nije javljao, pa nam je savest bila mirna.

Buco je krišom cepao ćaći džakove od cementa, a ja sam od babe krao duvanski konopac (to je bio neki veoma jak konopac, ali pojma nemam kako je dobio to čudno ime) i onda bismo rešili da ga napravimo.

Tu je bio majstor Z, iskusni spravljač zmajeva, koji bi nam pomogao u sastavljanju terazija, da to sokoćalo stvarno leti, a da ne bruka svoje ime. Rep i ostatak čudovišta smo pravili mi, obični smrtnici.

I onda, kad bi sve bilo gotovo, i kada bismo mu na kraju nacrtali neku opasnu životinju na leđima i dali mu ime, najbrži među nama, Šoća, kao sumanut bi potrčao suprotno smeru vetra vukući zmaja, i on bi se vinuo gore, visoko u nebesa plava.

Radovali smo se kao deca, jer smo, zapravo, i deca bili.
Dolazile su ponekad i devojčice da gledaju, a mi smo se grdno razmetali, i pokatkad bismo im davali da ga drže ili da mu šalju pisma. On bi onda od mnogobrojne pošte otežao i polako se spustio ili zakačio na neko visoko drvo, a nama bi bilo veoma krivo zbog toga.

Posle smo jurili devojčice da ih bijemo.

Komentari

На дуванском конопцу се некад низао дуван, како би се сушио под стрехом, зато се зове дувански конац

Posle smo jurili devojčice da ih bijemo.

hahahaha preminuo sam

Ovo sto amantino rece. Omiljeto!

I mi smo ih pravili, secam se da smo isli na neku njivu da ih pustamo jer je tamo bilo najvise vetra.