Prijava
   

Možda ne tebi, ali nekome od pametnije dece će sigurno koristiti

Jedini dobar odgovor profesora kad ga nabeđeni pubertetlija pita za koji moj će mu u životu trebati opskurno znanje tipa sinus i kosinus.

   

Uzeo kaparu od Svetog Petra

Samo što nije. Godine stigle, pritisak stegao, šećer se povećao. Sveća stoji u kući za svaki slučaj. Čeka se samo da sudija odsvira kraj, al nije pokazao kolika će nadoknada biti.

A: Jel imaš broj Miomira vodoinstalatera iz Drlupe?
B: Šta će ti Miomir?
A: Pukla mi cev u kupatilu, treba sve da se menja...
B: Traži nekog drugog...
A: Što, Miomir je dobar majstor?
B: Uzeo je kaparu od Svetog Petra. Imao je moždani pre 5 dana, kažu jedva je živ svaki dan se očekuje.

   

Nakit oko vrata

Nose ga žene sa manjim grudima, da se muškarci ne zabune na koju stranu da krenu.

   

Bejbisiterka

Nešto što nije bilo potrebno mojoj generaciji. Naši roditelji su nam govorili da zaključamo vrata i ne otvaramo nikome.

   

Rundoša

Jak ko volina ali i toliko glup, rundoša će izaći na kraj sa svakim problemom silom i ako postoji lakši način.

"E jesi bre rundoša" guraš tu ko sivonja a ni da vidiš kolica pored.

   

Ima i gorih sudbina

Rezignirano prihvatanje sumorne stvarnosti koja zatekne čovjeka nakon što uđe u određene godine, ili zapadne u mentalno stanje koje spriječava promjenu situacije. Kada se posljedice pogrešnih životnih odluka, loše podijeljenih, a još lošije odigranih karata i niza tragedija u kovitlacu života nagomilaju i stvore duhovnu katatoniju iz kojeg nema bijega, čovjek odustane od daljeg života.

Rastrzan između želje da stanje promjeni i nedostatka volje za isto, svoju usputnu životnu stanicu počne smatrati posljednjom i na njoj kao slijepi putnik ostaje dok ne počne mirisati ljubičice odozdo.

U nedostatku vremeplova da pogrešne odluke ispravi, ili manjka intelekta da zlu sreću lukavošću prevari, individua duhovno umire, svodeći se na apatični nivo životinje kojoj jedino ostaje da podmiruje svoje osnovne životne nagone i porive, čekajući sudnji dan.

Takvi životi često bivaju ispunjeni alkoholom, lakim opijatima i drugim vidovima hedonizma koji prividno maskiraju životni neuspjeh. Kao mehanizam odbrane, čovjek se počinje porediti sa ljudima koji su imali još lošije karte, ili daleko goru životnu sreću, te se tješi time da ima i gorih sudbina od njegove i da je njegov ili njen život, iako posran, daleko više trpljiv od sudbina sa kojima se drugi bore.

- Đole, aj reci mi iskreno, je l' ti bude krivo nekad što si batalio magistarski, pa te Jovana ostavila? Majku mu mnogo piješ od tada. Prije si govorio da ćeš da tražiš drugi posao, a eto te petnaest godina radiš kao referent.
- Jebiga, rođeni, nije da nije, ali ima i gorih sudbina. Uvijek se sjetim kolege kojeg je žena ostavila zbog vjenčanog kuma, pa se ovaj pokušao ubiti. Nije uspio, još sebi oko raznio metkom. Eno sad ganja invalidsku penziju, ali ne daju mu. Zato ti kažem da meni nije loše. Imam za pojesti i popiti, đavolu malo bilo.

   

Treba da snimiš reklamu za probiotik

Poslovni predlog kojim se okončava diskusija sa nekim ko se puno proserava.

   

"Ja da te ne volim ne bih to radio"

Psiho

Ograničavanje devojke za druženje sa muškim društvom,javljanje svake sek,ne sme izaći ukoliko se ne javi i mora biti ženska osoba i i kada se javi dobije rafal zašto se nije javljala svake sek,javljanje tj dopisivanje putem drustvenih mreza iste sek kad momak posalje poruku jer u suprotnom "ona nesto radi lose",ubedjenje i unapred ograničavanje da kada bude tražila posao i nadje da ne sme sa muškim kolegama da pravi pauze

   

Priziva bombardovanje

Soroševac/ka, žuti/a, drugosrbijanac/ka. Ali, sa posebnim obrtom, da od toga nije video/la neke veće koristi, nego samo štete.

Elem, po godinama spada u generaciju koja je najaktivnija bila 90-ih. Ako je muško, na studentskim protestima je nosio američku ili zastavu Ferarija. Drao se iz sveg glasa kako su sankcije pravedne, pa su ga čak i organizatori upozoravali da se malo smiri. Ako je žensko, bila je pod obavezno potajno zaljubljena u Čedu Jovanovića. Doduše, ovo može da bude tačno i ako je muško, samo još potajnije.

Ako je muško, pred bombardovanje je trebalo da ide u vojsku. Povlačio je veze i vezice, pa je na kraju preko tetke koja radi u Lazi izdejstvovao dijagnozu šizofrenije. To ga je oslobodilo vojske (prvo privremeno , pa stalno), ali mu ta dijagnoza povremeno iskoči, pa krije zdravstveni karton k'o zmija noge. Ako je žensko, bombardovanje je provela po podrumima gde je stvarno zakačila neku neurozu, a možda i psihozu. Od tada kune Miloševića kako joj je upropastio zdravlje i mladost.

Član je DS od pre 5.oktobra. Nadao/la se da će preko stranke doći na neku poziciju, kad budu došli na vlast. Umesto toga, video/la je mnoge preletače kako čas posla menjaju stranački dres i postaju nezamenljivi u DS, dok "stari borci" ostaju sa strane. Za to krivi smrt Đinđića i Miloševićeve ubice. Đinđićevu sliku inače drži kao ikonu u stanu, mada ponekad diskretno priznaje da je preletanje počelo još dok je bio živ.

Posle smrti Đinđića prelazi u LDP, nešto što su oni "čuvari plamena" i ekipa, a nešto zbog te stare ljubavi prema Čedi. Samo, ljubav ipak kratko traje i zgašnjava, a sa njom i članstvo. Ipak, učestvuje u njihovim akcijama podrške LGBT zajednici. Ako je muško, par puta ga ionako tuku i šamaraju jer liči na homoseksualca. Ako je žensko, iz protesta se ljubi sa debelom Zoricom lezbejkom, ali zažali jer joj smrdi iz usta i dobija neki herpes, plus reputaciju da je i sama lezi-bezi.

Ako je žensko, ima jednu ozbiljniju vezu sa bosanskim muslimanom ili čak i Albancem (naravno liberalnim) , da pokaže kako je otovorenog uma i multikulturalna. Ta veza možda preraste u brak, ali nažalost posle par meseci ispadne da dotični nije baš toliko liberalan (ili je prosto derpe) i to puca. Ne voli da se seća i pominje to. Ako je muško ozbiljnijih veza i nema, osim par klošarki koje bi da ga opelješe za neku imaginarnu lovu koju takođe nema .

Dolaskom SNS-a na vlast oseća obnovljenu energiju da se buni, protestuje i učestvuje u nekim gerilskim akcijama. Pridružuje se raznim soroševskim ispostavama kao što su kreni-promeni, ne davimo Beograd i slično, a ne propušta ni protestne šetnje. Piše razne zajedljive komentare po društvenim mrežama, doduše pod pseudonimom. Jer i pored svega i dalje radi na državnim jaslama, u nekom institutu ili opštini. To nije dobio/la preko stranke, nego preko gorepomenute tetke (još dobrodržeće gospođe) koja ga/ju savetuje da bude pametan/a i da lepo uđe u SNS, pa da napreduje i obezbedi se za ceo život.

Oseća ipak da sva ta opozicija nije više kao nekad, da je suviše mekana, i žali što Zapad ponovo ne uvede sankcije, pa malo i bombarduje, nego su suviše popustljivi prema Vučiću. Mrzi Rusiju, Kinu i Koreju (Severnu), jer su protiv zapadne civilizacije i progresa. A mrzi i narod što voli ove zemlje, i voleo/la bi da ga vidi da pati i plati zbog toga. Ovo se još više zaoštrilo od kako je počeo rat u Ukrajini. Nada se pobedi Ukrajinaca i Zapada, da će Putin da završi u Hagu, i da će Kinezima najzad Ameri da uvedu sankcije pa da nauče svoje mesto.

Po pravilu ističe da je rođeni Beograđanin/ka, ili Novosađanin/ka, i prezire dođoše. To što su mu preci 1945. došli iz Bosne ili Crne Gore ne uzima u obzir. Od roditelja nasledi neku nekretninu "u krugu dvojke" za koju nove SNS-ovske vlasti traže visok porez. Ima ponudu da je zameni za vrlo pristojnu gajbu na periferiji, ali se plaši "radikalskih" (SNS) investitora. Diskretno se raspituje kod advokata, starog kućnog prijatelja, šta treba da uradi da ga/ju ne prevare. Ako je žensko, ponekad se i odluči na ovakvu zamenu, menja životni stil, ide na fitnes i kod kozmetičara, i traži bogatog deviznog penzionera.

- Kreteni, kreteni, idioti ! Pa sad ste našli da bušite, moj Fransi da doživi nervni slom ! Evo sad laje, laje i ne može da se smiri. Ovaj narod, to ne ne, jeb'o vas Putin razni zločinac i cela Rusija. Vas stvarno treba izolovati od celog sveta, samo sankcije, sankcije i bombardovanje ...

- Ko je ova lujka ?

- Ma pusti je, psihijatrijski slučaj. Skroz odlepila,do podne mrzi sebe a od podneva ceo svet i priziva bombardovanje. Nego probuši ti zid na još ova dva mesta, pa da provlačimo kablove.

   

Poštarski Kazanova

Ubacivanje pošte u zgradi dok iza tebe pola sata teško uzdišu penzioneri na tvojemu vratu.

- Momak, imaš li što za mene (dašće iza mene kao u Sirovim strastima, uzima Ventolin)?
- Bogu hvala, gospođo, nemam. Nisam toliko izgorio pa prešao u gilf kategoriju.

   

Poštarska kvaka 22

Ne uđeš u dvorište, ne možeš dostaviti poštu. Uđeš u dvorište, riskiraš da te ugrize pas ili da te napadne vlasnik koji može biti luđi od Džekija, naročito ako je stariji.

   

Doček

Kulturna manifestacija posvećena uspesima domaćih političara kojima su sportisti ukazali čast time što su se rukovali sa njima pre nego što izađu na binu na kojoj Novak Đoković svojim lekovitim suzama leči Borišin ožiljak kojem naočigled oduševljene publike raste novi bubreg dok rentgen aparat drži doktor Nestorović, publika u transu peva patriotske pesme, pa zaćuti dok Leontinin hor indoktrinirane dece peva himnu. Izlaze jedni za drugima zlatni momci iz jednog sporta, pa srebrni momci iz drugog, pa ponovo grend slem momak sa anđeoskim krilima. Možda su i devojke u nekom sportu osvojile odličje, ali ko njih jebe.

Nole peva. Obični sportisti pevaju. Hor peva. Spiker peva. Narod peva. Nebo se otvara, ritual preti da uspe, euforija i patriotizam čini da se formira ogromni portal umesto Pionirskog parka koji vodi direktno na Kosovo, IDEMO, POBEDA, al' narod ode kući, nacionalna televizija prekida prenos.

- Ljubavi, hoćeš sa mnom večeras na promociju kmečanja Danice Velikosrpčević i lošeg repa Kosovskog sindikata?
- Hoću dušo.

   

Milutin Milanković

Naučnik za kojeg su mnogi Srbi prvi put čuli kada se pojavila novčanica od 2000 dinara u opticaju (2011).

Nešto slično može da se kaže i za Slobodana Jovanovića.

   

Biti uspešan kao Fransuski pokret otpora

Kada neko ne pokazuje rezultate u tome što pokušava da uradi, i to najviše zbog toga što se ne trudi baš puno.

- Ovaj Ivan napada svaku žensku koju vidi, kako to da nikad ništa ne smuva?
- Ide uvek na istu priču, ne trudi se da popravi nešto, sve čeka na tacni, kao Francuski pokret otpora. Umislio da je šmeker kao Boda Ninković, a u stvari je iritantan kao maksi pčelica.

   

Svet oko nas

Jedan zanimljivi predmet koji deca uče u 1. i 2. razredu osnovne škole.

U 3. i 4. se zove priroda i društvo. Niko ne zna zašto.

Sudeći po novim generacijama, nije im puno pomogao da upoznaju svet oko sebe.

   

Patriotski tiket

Tiket na kome je stavljeno da će Srbija pobediti svakog s kim igra tog dana

A: Šta si stavio?
B: Dobijamo u fudbalu, u odbojci i Đoković će isto pobediti
A: To ti je patriotski tiket

   

Aksiom

Narodno to je tako.

   

Nezgodan sagovornik

Svi smo imali priliku da sretnemo jednu takvu osobu, koja sve vreme govori u alegoriji, odlicno se sluzi metaforama i skoro uvek ironijom i sarkazmom.

Kada ste u društu i ako ne biraš kako ćeš mu odgovoriti, uglavnom ispadaš glup i pre nego što toga budeš svestan.
On je uvek sam za sebe, nisi pošteđen od njegovih fora bio sa njim u društvu ili ne. Uglavnom ljudi prepoznaju ovakve primerke i izuzetno su obazrivi sa njima, ali se ne upuštaju u dalju diskusiju i nadmudrivanje. Ipak kada se nađe neko uporan, pa krene da odgovara isto u frazama i prenesenom značenju, kreće nadjebavanje nalik ona dva mađionicara u filmu "Prestige".

Ovakve osobe mogu da podignu atmosferu u društvu, ali je izuzetno zahtevno i naporno slušati ih i paziti da se ne upecaš na neku skrivenu metaforu. Nimalo nije prijatno kada ispadneš namagarčen, a ovi daroviti govornici uglavnom nemaju osećaj kada da prestanu.

Letnji dan, menjamo crep, stojimo po vrućini na rogovima krova

Prilazi žena tu iz komšiluka

Žena: Majstore, imaš li metar?
Majstor: Eh, prijo, da imam metar, ne bih stajao ovde po ovoj vrućini!

   

Ne hvali se pred babom velikim kurcem

Pouka za mlađe da uvek računaju na iskustvo sagovornika.

   

Dvije faze starenja

1. Mator : kad gledaš utakmicu i stariji si od svih igrača.
2. Baš mator: kad gledaš utakmicu i stariji si od svih trenera.