Prijava
   

Aufiderzen

Samo jedan mada, verovatno, i najpoznatiji od nimalo beznačajnog broja termina u srpskom slengu na kojima možemo da zahvalimo našoj gasterbajterskoj braći nastanjenoj na teritoriji SR Nemačke, tim hrabrim muškarcima i ženama koji su se u potrazi za boljim životom pre maltene pola veka uputili u ovu srednojevropsku “zemlju piva i kobasica”, tu ostali i sad podižu već treću ili četvrtu generaciju potomaka u istoj ( podizanje sopstvenih nadgrobnih ploča, pak, ostaviće za rodnu grudu; za to je, valjda, jedino dobra ).

Bilo kako bilo, izraz iz naslova je klasičan primer “srbizacije” jedne strane reči tj. procesa u kojem se ista raznoraznim metodama govornog unakažavanja filtrira u maltene neprepoznatljivu verziju sâme sebe, a sve u cilju zvučnog približavanja prirodi i tonu srpskog jezika. U prilog tome svedoči već i sâma reč “gasterbajter”, koja je u poređenju sa svojim originalom ( “gastarbeiter” ) ne samo netačna već i sasvim pogrešno akcentovana ( “gast-arbeiter” ). Doduše, treba staviti ruku na srce i reći da čak i najstrahotnija srpska “prevedenica” nije ni upola nakazna koliko jedna turska varijacija reči “Entschuldigung”. O tome, pak, nekom petom prilikom.

Elem, upotreba naslovnog izraza u svakodnevnoj komunikaciji na ovim meridijanima daleko je raznovrsnija od one u zemlji iz koje isti potiče ( “Aufwiedersehen” – doviđenja; prim. veoma ponosnog nem. prev.). Između ostalog može se susresti kao: specifičan pojačivač ukusa u tzv. “savetodavnim” rečenicama ( nešto kao “...i gotova stvar!”, samo loma zajebanije ), pomalo ruralna poštapalica neklasifikovanog tipa ali uglavnom negativne konotacije, latentna psovka nastala najverovatnije pogrešnom ritmizacijom originala ( “a u fiderzen” = a u pičku materinu ), dok se u nešto ređim situacijama dâ naći i u svom osnovnom značenju, ali više fore radi što je onda opet najpribližnije reči “doviđorno”. I kad smo već kod toga...Srdačan.

- Matori, pomagaj! Svetlani već nedelju dana kasni, šta ako je zakačila, jebote?!
- A šta sam ja? Ginekolog jebeni? Nek’ kupi 10 onih kurčeva za izvaljivanje trudnoće, popije dve litre vode i aufiderzen!
- Da, al’ šta ako je stvarno trudna?
- E, pa onda je, brate moj, zaista “aufiderzen”...

- Pošto jabuke?
- 100 dinara kilo, gospođo...
- Skupo, bre...
- Ako ‘oćeš – uzmi, ako nećeš – aufiderzen!
- Ništa. Daj 5 kila, sviđa mi se tvoj stav...

- Ćale, može neka finansijska ispomoć, xexexe?
- Ne može...
- A daaaj, što pušiš kurac, jebote?!
- Aufiderzen, ščuo!!

*

- Otkud ti kući, bre? Jao, otpustili ga, znala sam! A jesam ti lepo rekla da ne pij...
- Ćuti, ženi, i ne lupaj gluposti, k'o Boga te molim...Nisu me otpustili nego taj posao što sam do sada radio više ne postoji, je l' razumeš?
- Ne razumem...Kako "ne postoji"?
- Tako, lepo. Neki majmun je izgleda juče pušio u skladištu, nije dobro ugasio cigaretu i aufiderzen - tokom noći sve izgorelo, i skladište, i roba, i noćni čuvar!

Komentari

jedino meni nije bilo mrsko čitati? :D

Navratiće i ostali...samo sutra lololo :)

Gledam defku, kažem sebi "Prof nas posetio, jalda? Jeste". +++

u stilu Žike Pavlovića +++

+++
moj ćale nekad kaže ovo hahah

Vredi tebe čitati. Uprkos sitnicama koje kvare ukupan utisak, a koje uporno forsiraš.

Доста добро, свиђа ми се твој став лололо
+++

evo ti plus i viderzen, nemam šta dodati...

Nema se šta dodati. :)

Đe si Profo, puška te ne ub`la.

Aufiderzen svima :)

@Otkačeni

Pa, reci, majku mu, daj da i to ispravimo:)

Boktemazo, em izdominiraš pisanjem, rasčlaniš, izuništavaš primerom, em edukuješ kroz defku.
*

ko dade minus ruka mu se osusila...

Како је ово стручно дефинисано боктемазо.. Код мене би ово у три-четири реда :)
++

Ih, propustih ovo, ali nikada nije kasno!

Es ist nimmer zu spät, liebe :)