Prijava
   

Čokalije

Polupogrdni naziv za etničke Makedonce.Naziv se sve manje i manje koristi u poslednje vreme, ali je bio veoma popularan u prošlosti. Slično je nazivu "Šiptar". Oba se mogu koristiti u prijateljskom razgovoru, ali i kao uvreda.

Komentari

ja se družim sa jednim i on se ne ljuti...ne ljuti se ni kad mu kažem da su oni svi miks bugara i šiptara, da im tito izmislio naciju, da im dao državu, republiku, a da je makedonija grčki naziv, u stvari...mnogo dobar lik i nije ljutiša uopšte...

Једино што имају тај великомакедонски државни програм..будући да су били под утицајем српског и бугарског великодржавног пројекта, нисам то од њих очекивао. Будући да сам делимично пореклом из Куманова- нису Македонци, него Срби из Македоније, одмах да се "оградим" - и да често идем тамо, знам како им је. Уопште им није лако.

ma ovaj moj drugar živi u bg već 20 godina, samo kad popizdi otme mu se nešto na makedonskom, kad pičkara i psuje provališ odakle je...i po prezimenu.
a nije im lako, pričao mi kako mu se muči familija dole.

Ако мислиш да је њима тешко, погледај Горанце. Ни мањег народа ни веће муке.

slabo se razumem u taj južni kraj, nisam bila nikad južnije od kruševca...preletela avionom na putu za grčku.
al znam iz priče ovog jednog da je zajebano...goranca baš ne poznajem nijednog...

Користи се и дан данас чак има и дефинисан :))
http://vukajlija.com/cokalija/332497

Када сам ја претраживао, показало је да није дефинисан. Молим модераторе да онда обришу ову дефиницију.

Ма не дирај је бре, боли те туки. Нек има да кад се тражи и множина и једнина :))))

Nije pogrdan ni polupogrdan. Vec kompliment.

Petar Ičko je bio trgovac i srpski diplomata makedonskog porekla. Prema nekim podacima, rođen je 1755. u južnomakedonskom selu Katranica (danas Pirgi u Grčkoj), a prema drugim u Vodenu. Živeo je u osmanlijskom Beogradu, gde je krajem 18. veka postao starešina trgovaca. Nakon dolaska dahija u Beograd, Ičko se 1802. seli u Zemun.
Tokom Prvog srpskog ustanka, koristeći diplomatsko i trgovačko iskustvo, uspeva da sa Portom zaključi za Srbe povoljan Ičkov mir i vrati se u Beograd marta 1807. Ipak je otrovan maja 1808. godine u Beogradu. U Zemunu još postoji kuća u kojoj je boravio Ičko. Podignuta je 1793. godine, a u njoj se nalazila gostionica sa svratištem za ljude, konje i zaprežna vozila, kasnije se zvala "Kod Kraljevića Marka".

- Kada je sultan Karađorđu poslao mirovni dogovor s pečatom, u propratnom pismu mu je napisao da se Ičko pokazao kao "čok akčl", što znači "veoma pametan". U srpskoj tradiciji ova reč se izgovara kao "čokalija", a upotreba tog izraza ni malo nije pogrdna za Makedonce, već predstavlja kompliment.