Prijava

Šta bi ste vi uzeli da imate 250-300 eura na raspolaganju, a hteli bi da svirate klasični rock i malo metala?

Pa imaš već temu za gitariste...

http://i235.photobucket.com/albums/ee126/evolvedrs/Guitars/ibanez002.jpg
Ibanez Gio (oko 300 evra)

To je moj predlog. Najbolje za te pare uzmi Ibanez, jer se proizvodi tamo gde i svi Ibanezi (u Indoneziji), a ne u Indiji i Kini kao jeftiniji modeli Jacksona i sličnog. Takodje, bolje originalni Ibanez nego kopija Fendera ili Gibsona.

A za ovu gitaru znam da je odlična. Pet magneta, ima flojd, solidan klin, a sa distorzijom (i jačom i slabijom) zvuči sjajno.

EDIT: Deluje mi da ovaj sa slike ima 4 magneta, ali ako kupuješ u Beogradu i zainteresovan si idi u Mitros Music, tamo ima ova gitara u drugoj seriji, sa 5 magneta.

Takođe,skupljam pare za onu lutku iznad...

Prvo, ova gitara na slici nema floyd. Drugo, ako kupujes svoju prvu elektricnu gitaru, bjezi od floyda, vjeruj mi! Htjeces da promijenis stim cas u drop d, drop c, d, e... a sa floydom je patnja nevidjena. Ako imas nekoga iskusnijeg drugara, pogledaj sa njim nesto polovno, sanse su velike da ubodes puno bolji komad od neke nove gitare za te pare.

@ gamby: Kavih 4 i 5 magneta, majke ti? :D

Ti očigledno nemaš pojma o ovome, zar ne?

I Ibanez o kojem pričam ima flojd, ovaj na slici je samo najpribližniji tome, nije tačno ta gitara... Pričam o jednoj seriji jačnoj gitari, dames. Imam takav kući već godinama...

I koji kurac bi se patio sa flojdom? Mnogo je praktičniji i izdržljiviji od tremola, a i daje više opcija za sviranje...

Nema nikakvih problema kod menjanja štima sa flojdom, ako znaš da štimuješ... Otključati čivije... 5 sekundi posla... A pritom ne moraš da doštimavaš gitaru svakih pola sata jer se čivije zaključavaju... Bulšit, bre :)

"Prvo, ova gitara na SLICI nema floyd." - Procitaj sta pise. :D

Zatim, slazem se da nema problema da stimujes gitaru sa floydom i da mijenjas stimove, ako znas, tj. ako imas iskustva. Ako neko kupuje PRVU elektricnu gitaru, sta ce mu floyd? Nije fora samo otkljucati civije, treba pravilno podesiti i opruge unitar tijela gitare, kupiti odgovarajuce zice za odredjeni stim, svasta jos... a dok "pocetnik" to skonta, zalice svaki trenutak kad je kupio gitaru sa floydom. :D Neka kupi neku sa fiksnom kobilicom, to je moj prijedlog. Ako vec hoce novu, onda Ibanez ART80-BK ili nesto slicno tome.

Pa početnik neće ni menjati štimove dok ne ukapira kako sve funkcioniše... Miće mu dovoljan standardan tonalitet u privih, pa sigurno pola godine...

Veliki broj gitarista koje znam nikada nisu ni promenili štim. Nema ni svrhe menjati, osim ako ne želiš da sviraš odredjene žanrove tipa death metal...

A, što bi dirao opruge? To mogu da mu nameste u radnji kada kupuje, mada će verovatno već biti sredjeno sve. Ako kupuje u Mitrosu gde sam i predložio, oni će sve da urade jer su momci stvarno carevi i hoće da pomognu. Njih može da pita i ako mu nešto nije jasno, a može i na temi za gitariste da postuje, pa ću mu objasniti ja ili ko trenutno bude onlajn.

Vizard, nećeš se pokajati za ovo ako uzmeš. Znam provereno da je dobra gitara. :)

Da, ako se ipak ne odlučiš za ovo, već za nešto drugo: Nikako, ali NIKAKO ne uzimaj gitaru sa aktivnom elektronikom. Dobićeš malo iskrivljenu sliku kako sve to funkcioniše, a i zvuk koji proizvodi je blago rečeno sranje. :)

Zamisli situaciju: Imas jednu el. gitaru sa floydom i svirati se, recimo, Unforgiven. Odsviras. Sad ti se svira Aerials. Trebas da prestimas gitaru. A kad prestimavas gitaru sa floydom, naravno da trebas da diras opruge (ili da blokiras floyd, ali ako ga vec blokiras, koji ce ti onda?).

A to da aktivna elektronika proizvodi los zvuk je blasfemija. :)

http://www.youtube.com/watch?v=pSDac4In9ho - Pogledaj ovo, a tesko da ces naci za te pare gitaru sa aktivnom elektornikom.

Najbolje je odes u prodavnicu, isprobas sta ti se svidja i da nas ne slusas. :D