Помоћ око избора факултета

1. Да ли се налази посао у стуци без блејања на бироу пешес дина? Оћем ли ја са неком јадном средњом (животна средина) успет поватат прву годину без веће фрке? Кажу да сам паметно чељаде, али сам слабо упућена у електронику и аутоматику иако су ме одувек занимале. Да ли је боље да се одлучим за један смер на техничком, или да идем ово, јер колико контам, мехатроника обухвата основе пар наука?

Paz' 'vako, nema lako nigde, sve zavisi ko traži posao - nažalost nema više socijalizma da svi mogu proći, moraš znati svoj posao, nema hleba za sve... Problem kod nas je što na jednog radnika dolazi 20 filozofa i mudraca sa krštenim rukama na leđima. Knjigu u šake, i odraditi svaki dan 8 časovno učenje (van predavanja) - i nećeš biti ni gladna ni žedna, veruj mi. Ali raditi pošteno, školski i rutinski odrađivati sve, i ne palamuditi mnogo. Kad sam završio faks, nakon 4 dana sam počeo raditi, posle godinu dana dobio asistensko mesto na najjačem tehničkom faksu u Evropi. Ne želim da prosipam neke Roki-Balboa priče, nego samo da prenesem svoje iskustvo.

2. За тебе сам Реме. :)
    Е и дођи у Бг на ЕТФ, ионако смо у дефициту са особама женског пола.

Нови Сад - једина опција, јебига :) А мене је баш привукло што је мехатроника тако свеобухватна, ја бих од свега по мало да знам, зато ни не могу да се одлучим... И потврдио си оно што сам одбијала себи да признам, да морам што конкретније занимање да одаберем :(

:враћа се у активно силовање инфостуда:

ЕДИТ: @Luksdoc Erotičar

ДА ли је тај посао оно што си очекивао кад си уписивао факс?

3. :враћа се у активно силовање инфостуда:

Погледај себе за 5 година и замисли шта би волела да радиш... Зајеби сајтове и искомплексиране студенте по нету :Д

4. Kad sam završio faks, nakon 4 dana sam počeo raditi, posle godinu dana dobio asistensko mesto na najjačem tehničkom faksu u Evropi. Ne želim da prosipam neke Roki-Balboa priče, nego samo da prenesem svoje iskustvo.

Да ниси на ЕТФ-у? :) Лол.

5. :враћа се у активно силовање инфостуда:

Зајеби то. Погледај само које ти смерове нуде, погледај предмете који се провлаче по истим и програм истих. Издвоји мало времена да се упознаш са градивом које се ради на одређеним смеровима и изабери оно што ће ти бити најмање досадно. Јер веровала или не, ни на једном факсу ти неће бити све интересантно, а доста тога ће ти бити и екстремно досадно због тога што мораш то да радиш. Не обесхрабрујем те али тако је. Јебига, само види кроз сво то градиво шта те највише интересује. Џаба ти имена смерова кад заправо не знаш шта се ради на њима.

6. Ајој Дејс, можда је теби било кристално, лаи мени није све тако чисто :) Бре, да ти кажем истину, бојим се да се зајебем као са средњом, па да се у мислима враћам у прошлост сваки дан и убијам себе глупу :D

А видим се као научника истраживача, ако ме усере, е сад - је л' технике или нешто типа биохемије, е није ми баш најјасније :)

ЕДИТ: Гледала сам Реме све човече. Знам шта се ради. И не могу. Има нека фобија о одлучивању, ваљда је имам :D
    Хвала на помоћи у сваком случају :)

7. ЕДИТ: @Luksdoc Erotičar

ДА ли је тај посао оно што си очекивао кад си уписивао факс?

Kad sam upisivao faks, ono što sam očekivao je da dam sve od sebe i da uzmem bilo koji posao samo da imam komad hleba u ruci za sebe i da jednog dana mogu mlađem bratu pomoći da se otškoluje... Dok je stav većine ljudi bio - koji će nam kurac integrali, diferencijalne jednačine i C++, mi ćemo da se promuvamo na škrebave skripte i na prepisivanje, jer se "to tako radi, i nema šanse da se posao može dobiti ako nisi u stranci ili ako nemaš debelu vezu, matori". Očigledno, negde su se u proračunu sjebali, nažalost.

8. mi ćemo da se promuvamo na škrebave skripte i na prepisivanje, jer se "to tako radi, i nema šanse da se posao može dobiti ako nisi u stranci ili ako nemaš debelu vezu, matori".

Управо. То су глупости. Ако си довољно добар, мора неко да те примети. Зависи од тебе. А везе и везице значе некима, али нико неће у својој фирми да трпи лика који лади јаја и не зна ништа (причам о приватним фирмама).

9. Svi, jebemu sina, imaju neka očekivanja, spisak želja i nekih prohteva, a šta je sa tim da malo čovek bude skroman, i u današnje vreme nemaštine želi da sve pruži od sebe i potrudi se ima makar neki posao. bilo šta. Na odmoru posle junskog semestra prve godine faksa, našao sam posao da nosim bale duvana i neke metalne grede, jebiga nisam mogao naći nešto bolje da zaradim neki džeparac, ali do oktobra sam ubio 770 evra. Ako nema posao koji želiš, daj šta ima.

10. Зато се и убијам око избора, било би много лакше да има посла. Овако МОРАМ да узмем у обзир да не нађем одмах жељени посао, или да је плата бедна и слично. Ја бих најрадије узела чисту физику или хемију, али шта с тим? Да будем професор? Јок.

11. Зато се и убијам око избора, било би много лакше да има посла. Овако МОРАМ да узмем у обзир да не нађем одмах жељени посао, или да је плата бедна и слично. Ја бих најрадије узела чисту физику или хемију, али шта с тим? Да будем професор? Јок.

Биће посла, узми било који технички факс и не брини. А сад морам да палим, ЕТФ неће сам да се заврши.

12. Pročitala sam sve komentare, ali opet nisam našla ono što me zanima tj. samo je u jednom komentaru Liblet spomenula fasper. Ja rešila da upišem prevenciju i tretman poremećaja ponašanja, pa me čisto zanima ovako mišljenje o faksu, kakvi su prof, organizacija, praksa, o samom smeru itd..znam da ću da se ubijem od učenja, pogotovo što sam ekonomska i krećem od nule, ali šta ću.. i da, čula sam da su likovi npr sa logopedije dobili posao da rade sa osobama sa mentalnim poremećajem i jel postoji šansa-mogućnost ili tako nešto da npr ja sad sa prevencije dobijem tako neki posao?

13. Ja sam jedan od jadnika koji namerava da upiše jezike, ali nisam odlučio koji. Samo znam da neću pokušati engleski zbog nemogućnosti upadanja na budžet. Dakle, koji je najmanje neperspektivan jezik?

14. Jel istina da na onom informatičko-matematičkom smeru na PMFu ima daleko više mate nego programiranja?

15. tako je bilo 1991/92 kad sam ja studirao taj smer - poznajući matematičare i državne fakultete sad je verovatno i gore... da ne pričam što je i to malo informatike bilo 20 godina zastarelo (u moje vreme se učio TurboPascal, magnetni doboši, LISP i PROLOG, a na kasnijim godinama FORTRAN I COBOL) - za one koji ne znaju to je bilo kao kad bi automehaničar u Mercedesovoj školi učio kako da sklopi zaprežna kola...

16. Ja sam jedan od jadnika koji namerava da upiše jezike, ali nisam odlučio koji. Samo znam da neću pokušati engleski zbog nemogućnosti upadanja na budžet. Dakle, koji je najmanje neperspektivan jezik?

Ako si iz Srbije - RUSKI, kineski, arapski, neke od skandinavskih.. Ako si iz BiH - njemački.

17. Ако хоћеш програмирање а да избегнеш мату упиши ЕТФ, истрпиш у првој мату 1 и 2, узмеш РТИ смер и 'ладиш јаја. Има нешто математике и касније али углавном изборни предмети који су релативно лаки и добро служе за буџење просека. :)

18. Istrpi matu u prve tri i onda upiše drugu. :)

19. 'Fala, mlatoni, razmisliću i o tome.

20. Pazi Hujo, na ETF-u imaš pun kurac programiranja, mislim da vredi istrpeti matu 1 i matu 2, koje su iskreno veoma zajebane, ali više zbog teorije nego zbog zadataka. Imam utisak da sam ovde naučio da radim zadatke bilo kog tipa iz bilo kog predmeta i ta teorija iz mate me ubija. Ali nebitno.

U prvoj godini radiš Pascal i C, a posle i sve ostalo što možeš ili ne možeš da zamisliš od jezika. A pored svega toga, ETF ti je naš najcenjeniji faks. :)

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.