Prijava

Deal!
Ja najviše volim da odem negde s ortacima i mozgam na slične teme.

I ja sam razmisljala!
Moj odgovor je DA!!!
:D

Ne znam gde si nasao taj pojam "zanemarljivo velika duzina" ... ja to jos uvek nisam sreo iako sam student tehnike.
Probaj sa "dovoljno velika duzina" :)

Znam. Pa, mislio sam da napišem 'beskonačno velika dužina' ali sam mislio da bi to i te kako zbunilo ljude.

Za ono poletanje, nešto nije jasno, avion može da se digne i bez kretanja (uz vetar-uzgon). Gde si našao taj podatak? Moguće da je sama traka pravila neke turbulencije.

A odakle ti podatak da avion poleće bez kretanja?

Dzimi, citiram te:
" Traka je podešena tako da se njena površina kreće istom brzinom kao avion, ali u suprotnom smeru".
Znaci, ako brzinu aviona predstavimo kao promenjlivu v, onda je brzina trake (-v).
Stoga, brzina aviona u odnosu na zemlju ili vazduh koji miruje oko njega, a koju cemo da predstavimo sa V je:
V= v+(-v)=v-v=0,
to jest, avion stoji u odnosu na zemlju, ma koliko se brzo kretao u odnosu na traku. Stoga, ne moz' da poleti da jebe jez orla.
Zasto? Zato sto je potrebno da vazduh struji preko krila aviona brzinom vecom od 0 m/s da bi se postigao efekat lifta na gornju stranu krila, koja se prenosi na ostatak aviona i dize ga. Posto je brzina vazduha u odnosu na brzinu krila 0 m/s, ne stvara se nikakav lift, pa ni avion nece da poleti.
A to istovremeno znaci da je duzina trake zanemarljiva, dok god mozes da metnes aviJona na nj.

Che Vu, grešiš. :)
Brzina trake jeste (-v), ali ti grešiš u startu, jer zamišljaš avion kao automobil. Ti kad oteraš auto u servis i kad ti stave auto na onaj merač brzine (ono za točkove što se vrti, ne znam kako se zove), tebi se okreću točkovi, ali auto stoji u mestu. Zašto? Zato što je pogon automobila na TOČKOVIMA, pa ono što se vrti u servisu anulira tu brzinu.
Avion nema nikakav pogon na točkovima. Kreće se tako što ga mlaz sa motora tera unapred po III Njutnovom zakonu. On će da ide napred, pa makar mu se točkovi i unazad okretali, jer, ponavljam, točkovi nisu povezani sa pogonom (ovo možda zvuči paradoksalno, ali uzmite autić iz kinder jaja i šetajte ga po gramofonu u suprotnom smeru od okretanja diska. Autić ide napred, a točkovi unazad, zar ne?). I tako, avion kreće unapred, u jednom trenutku dostigne dovoljnu brzinu i poleti i čiča miča gotova priča. :)

Nije, Dzimi. :)
A evo i zasto:
Opet te citiram: " Traka je podešena tako da se njena površina kreće istom brzinom kao avion, ali u suprotnom smeru".
ISTOM BRZINOM KAO AVION, ALI U SUPROTNOM SMERU. Uvek.

Ako avion ide 5 km/h, traka ide -5km/h. Ako avion ide 1000 km/h, traka ide -1000 km/h. Rezultanta dva vektora je UVEK nula.
Stoga, ne stoji ovo kad kazes da ce avion kad-tad dostici dovoljnu brzinu, jer nece dok god traka radi.
Po ovome, brzina aviona ce UVEK da bude 0 u odnosu na zemlju pored trake i vazduh koji ih okruzuje. Poletanje aviona ne zavisi od njegove brzine u odnosu na traku, (koja je po ovome uvek jednaka nuli), nego u odnosu na vazduh oko njega, koji mu daje lift. Ne dize ga brzina trake, nego brzina strujanja vazduha preko krila.
Iz ovoga, lako je zakljuciti da nema nista od poletanja.

moze samo ako avion ima mogucnost vertikalnog uzletanja ... da ne trazim sad kako se zove taj avion :)

Che Vu, ne pratiš me kako valja uopšte. :)
Nisi dobro pročitao sve što sam napisao. Da, traka ide istom brzinom kao i avion, u suprotnom smeru, ali ona nema nikakav uticaj na njegovo kretanje (eventualno ga vrlo malo usporava, ali to je zanemarljivo), jer je POGON NA KRILIMA, A NE NA TOČKOVIMA, avion će ići napred, pa makar traka bila i 100x brža. Ovo sa vektorima što si ti napisao bi apsolutno važilo kada bi pogon aviona bio na TOČKOVE, ali nije. Razmotri bolje ovaj primer sa gramofonom koji sam naveo. Nisam ga džabe naveo.

Pratim te veoma dobro Dzimi, kao senka. :D
Nema veze da li je pogon na tockove ili ne. Zanemarujes dve veoma vazne sile koje su u pitanju: tezinu aviona, koja ga sprecava da poleti i lift, koji je jedina sila koja moze da ga natera da poleti, tako sto moze da dostigne veci intenzitet od tezine koja deluje na dole, ali u suprotnom pravcu, t.j na gore.
Ovo sto ti kazes bi vazilo kad bi avion od pocetka lebdeo iznad trake, a ne bio u dodiru s njom.
Ovako, posto je avion spojen sa trakom, cim napravi tendenciju da ubrza sa nule unapred u odnosu na zemlju, traka ga vuce u suprotnom smeru identicnom brzinom, ne stvara se nikakav lift, (za koji je potrebna brzina veca od 0 u odnosu na okruzujuci vazduh, a dok god je avion na definianoj traci, on je u stanju mirovanja u odnosu na vazduh okolo) sila tezine aviona nastavlja da ga pritiska cvrsto uz zemlju, lift stoji na nuli i rezultanta vertikalnih vektora ga sprecava da se vine nebu pod oblake.
Ovo sa auticem nije dobar primer, zato sto zanemarujes tezinu aviona. Takodje, mislim da gresis jer zanemarujes nacin na koji si postavio zadatak, pri cemu mislim na to da je zbog nacina kretanja trake brzina aviona relativna na sve osim trake uvek jednaka nuli, jer traka je tu da ne dozvoli avionu da razvije bilo kakvu brzinu u odnosu na okruzenje iskljucujuci traku.
Zamisli: ulazis u avion koji stoji, palis makinu, dodajes gas, tj mlaz, avion krece u napred cak i 0.000000001 m/s, automatski ga traka vraca unazad istom brzinom.
Jedino da nisi nesto zaboravio da spomenes u samom zadatku?

I jos nesto: uzmimo opet primer autica na gramofonu.
Ukljucis plocu koja recimo ide brzinom od +1 m/s. Ako drzis autic pored igle, brzina autica u odnosu na plocu je -1m/s, ali u odnosu na okruzenje, t.j. iglu je 0 m/s.
Zatim, pocinjes da guras autic od igle, suprotno od smera okretanja ploce, istom brzinom ali u suprotnom pravcu od okretanja ploce. Ploca i dalje ima brzinu od 1 m/s u odnosu na iglu, a autic sada ima brzinu od -2 m/s u odnosu na plocu i -1 m/s u odnosu na iglu. Stoga, za vreme dok jedna tacka na obimu ploce predje razdaljinu x, autic ce preci razdaljimu 2x, sto znaci da se autic krece brze od trake, a to nije u skladu sa: "Traka je podešena tako da se njena površina kreće istom brzinom kao avion, ali u suprotnom smeru".
Zanemarujes cinjenicu da se u primeru ploce, autic spusta na plocu koja se vec okrece, a u primeru aviona, avion mora da krene iz stanja mirovanja.

xD Znači, kad grešiš sve vreme! :D

Napisao si: ''Ovako, posto je avion spojen sa trakom, cim napravi tendenciju da ubrza sa nule unapred u odnosu na zemlju, traka ga vuce u suprotnom smeru identicnom brzinom''

AVION NIJE SPOJEN SA TRAKOM! U tome je cela fora. Jedino na šta traka utiče jeste BRZINA OKRETANJA TOČKOVA, koja nema nikakve veze sa brzinom aviona, jer točkovi nisu u vezi sa pogonom!

Dalje, kažeš: ''Zamisli: ulazis u avion koji stoji, palis makinu, dodajes gas, tj mlaz, avion krece u napred cak i 0.000000001 m/s, automatski ga traka vraca unazad istom brzinom.''

OPET GREŠIŠ! Ovo bi važilo da si u kolima, jer je jedini pogon automobila - točak. Avion bi pičio napred, a traka bi samo brže okretala njegove točkove unazad.

Smatraj točak aviona samo aparatom za umanjenje trenja između aviona i piste, nemoj da na njega gledaš isto kao na točak automobila, jer nemaju istu namenu!

E, da znaš da mi prija ova rasprava. Moram da priznam da si me zbunio ovim drugim postom. Tačno je ovo za pozitivne i negativne brzine na gramofonu, ali si posle opet nastavio sa pogrešnom interpretacijom moje pretpostavke.

E pa Dzimi, tu sam te cekao!
Znaci, greska je ipak bila u nacinu na koji si postavio pitanje.
Uzmimo primer aviona koji polece sa prave piste. Dok god je na pisti, koliko god brzo da se krece avion, toliko se brzo krece i pista u odnosu na njega, a avion se krece u odnosu na okruzenje i okruzenje u odnosu na njega. Ali, pista miruje u odnosu na okruzenje. A okruzenje je ono sto avionu daje lift.
U tvom primeru, istakao si da se traka uvek krece istom brzinom kao avion, ali u suprotnom smeru. Tu nastaje problem. Evo kako mozemo da ga resimo:
Ako se slazes, puno pitanje bi trebalo da glasi "traka se uvek krece istom brzinom kao avion U ODNOSU NA OKRUZENJE, ali u suprotnom smeru". Ako kazes "traka se uvek krece istom brzinom kao avion U ODNOSU NA AVION, ali u suprotnom smeru", onda traku posmatras samo u odnosu na avion, bez ikakvog spoljnog repera, pa stoga i obicna pista koja miruje moze da je opise, jer se pista krece u suprotnom smeru od aviona, istom brzinom kao avion, U ODNOSU NA AVION. Iz tvog originalnog pitanja se zakljucuje da mislis na kretanje trake i aviona U ODNOSU NA OKRUZENJE, a ne u odnosu na same sebe medjusobno, jer pitas DA LI CE AVION DA POLETI, a to, slozices se, zavisi od njegove brzine U ODNOSU NA OKRUZENJE, (preciznije - vazduh).
Zakljucak: pitanje je nepotpuno i dok se ne upotpuni postoji vise mogucih odgovora, zavisno od toga s cime uporedjujes relativno kretanje aviona - sa trakom ili sa okruzenjem.
Ili da postavim stvari ovako: da bi avion dobio brzinu unapred u odnosu na okruzenje, mora da postigne vecu brzinu unapred nego traka unazad, a to bi onda znacilo da traka nije podesena da uvek ima istu brzinu, (u suprotnom smeru) kao avion, stoga ne zadovoljava postavljene uslove. Jer da zadovoljava, traka bi UVEK odgovorila na brzinu aviona u odnosu na okruzenje istom brzinom unazad u odnosu na okruzenje.
I jos jedna stvar: polazis od predpostavke da se traka uvek krece istom brzinom. Ustvari, traka miruje sve dok se ne pokrene avion. Da se traka krece i dok avion stoji, odnela bi ga unazad, (u odnosu na okruzenje, dok bi ostao da stoji u odnosu na traku). Isto bi se desilo sa auticem na gramofonu, kad bi skinuo ruku sa njega; ponela bi ga pesma, bukvalno. :))) A lepo kaze da brzina trake uvek prati brzinu aviona, (zato je vazno da se definise na sta se odnosi ta brzina - na traku ili na okolinu).
Kad priznas da gresis, vodis na pivo. :D

njutnov zakon sila akcije i reakcije...ako ta dva tela deluju istom brzinom(v i -v)ali u suprrotnom smeru to je NULA.znaci avion ne moze da poleti

1. Naravno da poletanje zavisi od brzine u odnosu na okruženje. Zato se svi i zbune.

2. Tvrdiš: ''da bi avion dobio brzinu unapred u odnosu na okruzenje, mora da postigne vecu brzinu unapred nego traka unazad''

Ovo je netačno! Bilo bi tačno da je u pitanju automobil!
Ti uporno ignorišeš činjenicu da pogon nije na točkovima, što je VEOMA BITNA STAVKA, i stoga, traka može 100x većom brzinom da se kreće unazad, a avion će krenutu napred zbog potiska na krilima! Ovako traka prati brzinu aviona i kreće se brzinom (-v) pri v brzini aviona, što jedino menja brzinu okretanja točkova - brzina je duplo veća u svakom trenutku. Ali to nije relevantno, pošto točkovi, kao što rekoh, nemaju uticaja na pogon i njihova jedina funkcija kod aviona jeste da umanje trenje između piste i aviona i da zakoče pri sletanju.

3. Kažeš: ''Isto bi se desilo sa auticem na gramofonu, kad bi skinuo ruku sa njega; ponela bi ga pesma, bukvalno. :)))''

Tačno! Zbog malog, ali dovoljnog trenja između točkova i ploče koje se sabira sa trenjem između osovine autića i autića. A zamisli situaciju da je na autiću dovoljno jak ventilator. Mislim da bi auto i te kako savladao to malo trenje i krenuo napred.
O tome ti pričam.
U celoj priči nisu bitne brzine, već sile. Zbog III NJutnovog zakona. Kolika je sila kojom pokretna podloga može da deluje na telo sa točkovima? Odgovor je - JAKO MALA. Zamisli situaciju da si obuo rolere i popneš se na traku za trčanje u teretani. Dovoljno je sasvim slabo da se držiš za neki naslon, da bi stajao u mestu, tj. da te traka ne odnese unazad. Isto tako, pokretna podloga vrlo slabo deluje na avion, zbog točkova. Sila potiska na krilima je OGROMNA u odnosu na tu silu, pa ti vidi kolika je rezultanta! Avion piči napred i poleće na kraju.
Aj, sad, priznaj da si pogrešio, pa da častiš pivo. :)

resicu ovu raspravu jednom za svagda...sta god da sam napisao,danas smo u skoli ucili:::rezultanta dve sile je nula ako su obe sile koje deluju na nju istog intenziteta(traka i avion) a deluju u suprotnom smeru,sto znaci da avion ne moze da poleti

Sile nisu istog intenziteta, aman, bre!
Pročitaj poslednji pasus iz mog prethodnog posta. U stvari, evo, iskopiraću ti ga:

U celoj priči nisu bitne brzine, već sile. Zbog III NJutnovog zakona. Kolika je sila kojom pokretna podloga može da deluje na telo sa točkovima? Odgovor je - JAKO MALA. Zamisli situaciju da si obuo rolere i popneš se na traku za trčanje u teretani. Dovoljno je sasvim slabo da se držiš za neki naslon, da bi stajao u mestu, tj. da te traka ne odnese unazad. Isto tako, pokretna podloga vrlo slabo deluje na avion, zbog točkova. Sila potiska na krilima je OGROMNA u odnosu na tu silu, pa ti vidi kolika je rezultanta! Avion piči napred i poleće na kraju.
Aj, sad, priznaj da si pogrešio, pa da častiš pivo. :)